Eşin Seçildiği Gruba Göre Yapılan Evlilikler: a. Endogami: Akraba arası evlilik, b. Ekzogami: Akraba dışı evliliklerdir (Lundberg, 1970:100-112).
Grup içi evlenme/endogami (endogamy), grup dışı evliliğin aksine grup içi yani kendi sosyal çevresinin içerisinde yapılan evliliklere denir(Canatan ve Yıldırım, 2011: 67). Endogami daha çok geleneksel toplumların evlilik ekli iken egzogami batılı toplumların evlilik şekli olarak görülmektedir.
– Eş sayısına göre, – Eşlerin toplumsal üyeliğine göre, – Tercihli oluşuna göre üç grupta toplayabiliriz. 2. Monogami/Tek eşli evlilik: Adı üstünde tek eşle yapılan evliliktir. 3. Grup Evliliği: Her iki tarafın da birden fazla kişiyle evlenmesi.
Oturak alma evlilik: Erkeğin kızı zorla kaçırması yanında, kızın bohçasını alarak oğlan evine gidip oturması durumu vardır ki buna bazı yörelerde, 'oturak alma' denir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu tabir aslında hem bir erkeğin aynı zamanda birden çok kadınla (polygamy, taaddüd-i zevcât), hem de bir kadının aynı zamanda birden çok erkekle (polyandry, taaddüd-i ezvâc) evli olması halini ifade eder.
Tek eşlilik ya da monogami, bir kişinin hayatı boyunca ya da belirli bir zaman süresince tek eşli olması durumudur.
Akraba evliliği (tıp dilinde endogami evliliği - İçten evlenme); genetik hastalıkların epidemiyolojisini etkileyen önemli etmenlerden biridir ve dünya toplumunun en az %20'si tarafından yeğlenmektedir. Doğan çocukların en azından %8,4'ü akraba evliliklerinden doğmaktadır.
Kültürlerarası iletişimi tesis eden en temel ilişkilerinden biri olan çapraz evlilikler farklı dil, din, ırk ve ulustan bir araya gelmiş iki kişinin evliliğini anlatan bir kavramdır. Çapraz evliliklerinin en önemli belirleyicilerinden biri ise evlenenlerin kimliklerinden doğan karşıtlıklardır.
Bazı kaynaklarda Acem - Fars nikâhı, geçici nikâh ya da anlaşma nikâhı da denir. Muta evliliğinde belirli bir asgari ya da azami süre yoktur.
1.2. Levirat Evliliği: Levirat evlilik, abinin ölmesi üzerine, ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani yengesi ile evlenmesiyle meydana gelir. Bu tür evlenme biçimi ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür.
Sözlükte “kaldırmak, boş ve tenha olmak” anlamına da gelen şigār kelimesi, Câhiliye döneminde iki erkeğin -kızları ve kız kardeşleri gibi- velâyetleri altında bulunan kadınları karşılıklı olarak mehirsiz alıp vermek suretiyle yaptıkları nikâh akdini ifade ediyordu.
Poliandri, poligami (çok eşlilik) türü evliliğin kadın merkezli biçimidir. Bu evlilik tipinde bir kadın birden fazla erkekle evlenebilmektedir. Eğer evlenilen erkekler birbirleri ile kardeş ise bu evlilik tipine fraternal poliandri adı verilir.
Aile türleri ve çeşitleri nelerdir diye merak ediyor olabilirsiniz. Aile tür ve çeşit olarak, Geniş aile, Dar aile, Çekirdek aile olarak üçe ayrılır.
Levirat, kocası ölen kadının, kocasının erkek kardeşlerinden birisiyle evlendirilmesi geleneği.
a) Paralel Kuzen Evliliği — Aynı cinsten kardeşlerin çocuk larının evliliğidir. Yâni amcaoğlu ile amca kızı veya teyze oğlu ile teyze kızı arasındaki evlilik. b) Çapraz Kuzen Evliliği — Ayrı cinsten kardeşlerin çocukla rının evliliğidir. Yâni dayı oğlu ile hala kızı veya hala oğlu ile dayı kızı arasındaki evliliktir.
İki eşlilik veya bigami, tek eşliliğin zorunlu olduğu kültürlerde, bir kişiyle yasal olarak evliyken bir başkasıyla evliliğe girme eylemidir. Çiftin fiili olarak ayrılmış olması evli kişiler olarak medeni hallerini değiştirmez.
Büyükanne veya büyükbabalarından biri kardeş olan çiftlerin yaptığı evliliklere ise 2. derece akraba evliliği (torun evlilikleri) denir.
Avcı-toplayıcılar arasında, sanayileşen toplumlar ve birçok modern Batılı nüfus arasında, eşlerin ölümü ve/veya boşanmadan sonra yeniden evlenme yaygındır, bu da hem erkeklerin hem de kadınların üreme hayatı boyunca birden fazla partnere sahip oldukları seri tek eşlilik ile sonuçlanır.
Polijini, poligami (çok eşlilik) türü evliliğin erkek egemen (babaerkil) toplumlarda görülen biçimidir. Bu evlilik tipinde erkek birden fazla kadınla evlenebilir.
Poligami (çok eşlilik), Yunanca kökenli çok sayıda evlilik yapma anlamında bir sözcüktür. Poligaminin çeşitli tipleri mevcuttur. Poligini bir erkeğin iki ve ya daha fazla kadınla evlendiği, dünya çapındaki en yaygın görülen çeşittir.
Dış evlilik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,toplum bilimi Evlenecek kimsenin eşini kendi boy veya soyunun dışından seçmesi kuralına dayalı evlilik biçimi, dışarıdan evlenme, egzogami.
1.Eşlerden birinin evlenme sırasında evli bulunması, 2.Eşlerden birinin evlenme sırasında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun bulunması, 3.Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması, 4.Eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın bulunması.
Bir evlilik sistemi içinde yer alan evreler en temelde; evliliğin yeni kurulduğu zaman, ilk çocuğun doğumu, ikinci ve diğer çocukların doğumu, çocukların ergenliğe girdiği dönem, çocukların evden ayrıldığı dönem, çocukların evlendiği dönem şeklinde devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri