Esmer, Siyaha çalan buğday rengi.
Kumral kelimesi TDK sözlüğünde aratıldığında iki anlamla karşılaşılmaktadır. Kumral kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk karşılığı koyu sarı veya açık kestane rengi olarak verilmiştir. Kumral kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci karşılığı teni ve saçları sarıya çalan açık buğday rengi olan kimse olarak verilmiştir.
Ülkemizde de esmer renkli insanlar oldukça çoğunluktadır. Esmer ten renklerinin bir diğer özelliği de ciltlerinin diğer ten renklerine göre daha kolay bir şekilde sarkmasıdır. Esmer ten rengi gevşemeye meyillidir.
Genellikle koyu tonlar esmer tenli insanlar için daha ideal olmaktadır. Kestane, çikolata kahvesi, koyu kahve siyah ya da mavi siyah saç rengi tonları esmer tene sahip kişiler için idealdir.
Melanin derimize, gözümüze, saçımıza renk veren pigmenttir ve derinin epidermis tabakasında bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir. Melanin pigmentinin deride iki türü bulunur. Bu pigmentlerden eumelanin cilde kahverengi-siyah, pheomelanin ise sarı-kırmızı renk verir.
İlgili 16 soru bulundu
Kumral ten rengi buğday tonlarında bir tene sahip olmak demektir. Beyaz ten ile esmer ten arasında bir tendir. Kumral ten rengine sahip olanlar ciltlerinde hassasiyet ve kızarıklık da yaşamazlar.
"Sarışın rengi" kendi başına beyazımsı olmayan bununla birlikte içinde kırmızı, altın rengi ve kahverengi izler olmayan saç rengini ifade eder. Bu renk sıklıkla "soluk sarı" olarak tanımlanır. sarı – sarı sarışın rengi ("sarı" aynı zamanda boyalı sarı saçı ifade etmektede kullanılabilir).
Beyaz, genellikle Avrupa asıllı kişileri belirtmek için kullanılan, ten rengi veya ırk ile ilişkili bir sınıflandırma.
Siyahî ya da zenci, antropolojide insanların ayrıldığı ırklardan biri. Bu kavram yalnızca belirli milletleri değil, derileri siyah olan tüm insanları kapsar. Batılı devletlerde yaygın olarak kullanılan Afro (Afrikalı) ve Karayipli sözcükleri de zaman zaman Türkçede kullanılır.
Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor. Öte yandan Türkiye'de insanların %33'ünde göz bozukluğu bulunuyor. Bu oran 45 yaş üzeri nüfusta %59'a çıkıyor. Ten rengine bakıldığında, Türkiye'de insanların %57'sinin buğday tenli, %25'inin beyaz tenli ve %18'inin ise esmer tenli olduğu görülüyor.
Hem Türkçede hem de diğer dillerde Kıpçak-Kuman sözcükleri sarışın anlamına gelmektedir.
Sarışınlar günümüzde Dünya'nın birçok noktasında bulunmaktadır. Fransız nüfusunun %10'u, Portekiz nüfusunun %11-15'i, Kuzey Afrika'nın %1-5 arası, Sahra altı Afrika'nın %3-4'ü, Kanada'nın %25'i, ABD'nin %18'i, Arjantin'in %14'ü, Uruguay'ın %12'si, İsveç'in %70-84'ü, Norveç'in %66-76'sı, İspanya'nın %7'si sarışındır.
Türkiye'de bu konuda resmi ve net sayılar olmamakla birlikte yaklaşık %3-7 civarının sarışın olduğu tahmin edilmektedir.
Genel olarak bakıldığında her erkeğin tercihinin elbette farklı yönde olduğu görülüyor. Ancak yaygın "erkekler sarışın sever" inanışının aksine erkekler esmerleri tercih ediyor. 1000 erkeğin katıldığı ankette %54 esmer, %16 sarışın bir eş tercih ederken kalan yüzdenin bu tür fikirleri olmadığı kaydedildi.
Esmer ise siyah saçlı oluyor. Kumral kahverengi tonları oluyor acik kahverengi vs. Esmer ise siyah saçlı oluyor. Kumral= Sarışın-Esmer arası bir şey gibi.
Kahverengi saç (bazen kestane renkli saç da denir), siyah saçtan sonra en yaygın 2. saç rengi türüdür. Açık kahverengiden neredeyse siyaha kadar değişir. Kumral saç da kahverengi saçın alt türüdür.
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Karatay tarafından yapılan bir araştırma, eski Türk tipinin sanılanın aksine sarışın olduğunu gösterdi. Sonuçlarını 'Türklerin Kökeni' adlı kitabında toplayan Karatay'a göre, çekik gözlülük Türklerin sonradan gelişen bir özelliği.
Esmerlik ise baskın nitelikli. Ama anne babası esmer çocuğun sarışın olması mümkün. Saç rengi tek bir veya kısıtlı sayıda gen tarafından kontrol edilmiyor.
Dr. Abdülkadir Donuk anlatıyor: “Asya'da Sarı Uygurlar ve Sarı Türgişler diye iki devlet vardı. 11. yüzyılda Karadeniz'in kuzeyinden Tuna'ya kadar olan sahaya göç ettiler, bölgedeki mevcudiyetleri 12. yüzyıla kadar devam etti. Bunlar sarışın Türkler ve Kuman-Kıpçakların ataları. Bizim atalarımız.
Moğol akınlarının ardından Kıpçaklar, yaşadıkları bölgede egemen etnik birlik olmaya devam etmişler; fakat artık “Kıpçak” adı yerine hâkimiyeti ele geçiren “Moğol” adıyla anılmaya başlamışlardır.
Kopenhag Üniversitesi'nden bilim insanlarına göre, mavi gözler çekinik genlerin ürünü ve kaynağı da bundan 6 ila 10 bin yıl önce Güney Avrupa'da, Karadeniz dolaylarında yaşamış bir ortak ata.
Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Kayı Boyu ve simgesi "IYI"nın anlamı ve bilinmeyenlerini sizler için yazdık.
Cilt alt tonu nedir? Her ten renginin fark edilebilir bir alt tonu vardır, en kolay şekilde bileğinizin iç kısmındaki damar renginden fark edilir. Mavi veya mor görünüyorsa, soğuk tonlusunuz. Damarlarınız yeşil görünüyorsa, sıcak tonlu bir cildiniz var demektir.
Kahverengi göz rengine sa- hip ise en çok %31 ile siyah saç, %23 ile kahverengi saç, % 17 kumral saç, % 17 koyu kahve- rengi saç rengi ve son olarak %0.6 saç bulundu 6).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri