Esmer Pirincin 100 gramında 112 kcal kalori, ayrıca 1 Çorba Kaşığı yani 20 gram Esmer Pirinçte 22 kalori bulunmaktadır. Esmer Pirinç, beyaz pirincin daha az işlenmesi sonucu elde edilir ve lif içeriği daha yüksektir. B grubu vitaminlerinin ve potasyum, magnezyum,fosfor minerallerinin iyi bir kaynağıdır.
Esmer pirinç, vitamin ve lifler açısından oldukça zengindir. Bir kâse tüketildiğinde dahi vücudun ihtiyacı olan manganezin büyük bir kısmını karşılamaya yeter. Bu nedenle esmer pirinç her öğün için ideal bir seçenektir.
Özet olarak esmer pirinç, beyaz pirinçten biraz daha fazla kalori, karbonhidrat ve yağ içerir. Ancak esmer pirinç, uzun vadede sağlık ve kilo verme için biraz daha iyi olabilir. Beyaz pirince göre daha fazla lif, protein ve besleyici faydaya sahiptir.
Siyah Pirincin 100 gramında 266 kcal kalori, ayrıca 1 Su Bardağı yani 180 gram Siyah Pirinçte 479 kalori bulunmaktadır.
Kepekli pirinç ile ilgili en sık sorulardan biri olan esmer pirinç ile kepekli pirinç aynı mı sorusunun cevabına gelince: Kepekli pirince esmer pirinç ya da kahverengi pirinç de denilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
İki pirinç türündeki kaloriler ve besinler
Beyaz pirincin kalorisi 361, esmer pirincin kalorisi ise 345'tir. Yağ oranları da pek farklı değildir hatta beyaz pirinçte esmer pirinçten daha az yağ bulunur. Karbonhidratlar açısından baktığımızda da çok büyük bir fark görmeyiz.
Esmer pirinç, fosfor, magnezyum, potasyum bakımından oldukça zengindir ve sağlıklı karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidrat ve tahıl kaynaklı gıdalar, doğru besinlerle ve ölçülü miktarda tüketilirse oldukça sağlıklıdır. Esmer pirinç, beyaz pirince göre daha zengin besin değerlerine sahip ve antioksidan kaynağıdır.
Online diyet listelerinde de tercih edilmesiyle gündeme gelen siyah pirinç fazla kilo problemine karşı içeriğindeki temel bileşenleri sayesinde kilo alımının durdurulmasına destek sağlayarak, katkıda bulunur.
Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir. Sporcuların tercih etmelerin nedeni de bu besin değerleridir. Basmati pirinç vücutta hızlı enerji üretimi sağlarken glimesik indeksi düşük olduğu ve lif içerdiği için oldukça uzun süre tokluk hissi yaratır.
Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir."
Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin. Bulgur sizi 4 saat tok tutarken, pirinç 1-2 saat tok tutabilir seviyede. Bulgur pirince göre daha sağlıklı. Özellikle diyabet hastalarında pirinç tüketimini hiç önermiyoruz” dedi.
Kepekli pirinç, buğdaygiller familyasından gelen beyaz pirincin kepeğinden ayrılma ve parlatma işlemine tabi tutulmamış halidir. Kepekli pirinçte, pirincin dış kabuğu yani çeltiği soyulurken kepek kısmı korunur. Esmer rengi ve normal pirince oranla daha yavan olan tadı ile tanınır.
Pirinç lapası diyeti ilk kez duyulduğunda kişilerde, uygulanması ve içeriği açısından gerçekten kilo verdiriyor mu şüphesini yaratmaktadır. Fakat düzenli uygulandığında kısa sürede harikalar yarattığını göreceksiniz. Bu diyet yapılırken en çok kullanılan malzeme beyaz pirinç olmaktadır.
Hangi pirinç kullanılır diye merak ediyorsanız dilediğiniz pirinç türünü tercih edebilirsiniz. Esmer pirinç daha düşük kaloriye sahip olduğu için esmer pirinç de tüketebilirsiniz. Zaman zaman bu metod ile zayıflamak isterseniz en son yapılan uygulamadan sonra 30 günün geçmesini beklemelisiniz.
Diyet yaparken pilav türleri tüketilebilir. Ölçülü olacak şekilde tabaklarınızda pirinç ya da bulgur pilavı yer alabilir. Haftanın günlerini pilav türlerine bölebilirsiniz. Bir akşam pirinç pilavından ortalama 6 kaşık yerken diğer akşam bulgur pilavından 8 kaşık tüketebilirsiniz.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir.
Dünyada yasak pirinç olarak adlandırılan siyah pirinç, beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum ve demir içerir. Magnezyum zenginliğinin dışında, lif ve mineralleri bakımından vücudun kemik, kas çalışması ve kan basıncının dengelenmesinde de rol sahibi.
Eski Çin'de Siyah Pirinç Pilavı sadece İmparator için yapılırmış. Siyah pirincin yüksek besin değeri ve onun etkilerini keşfeden İmparator kendisine rakip istemediği için tebasının siyah pirinç yemesini yasaklamış ve bundan dolayı Siyah Pirinç'in diğer bir adı da Yasaklı Pirinç olmuş.
Aynı şekilde yüksek besin değerleri sayesinde özellikle vegan ve vejetaryenler için önemli bir besin kaynağı olarak görülüyor. Siyah pirinç , sindirilebilir besin lifi içerdiğinden sindirim sistemine de iyi geliyor, hazımsızlık, mide krampları gibi sorunlara sebep olmuyor.
Siyah pirinç ve yabani pirinç de sağlıklı türler arasında değerlendirilen seçenekler. Çünkü her iki türün de içerdiği antioksidan oranı yüksek. Beyaz pirinç ise yüksek oranda karbonhidrat içermesi ve glisemik indeksinin fazla olması nedeniyle daha az sağlıklı olarak değerlendiriliyor.
Kahverengi pirinç besleyici değerinin yüksek olması, gluten içermemesi, glutensiz ürünlerde istenen tat ve rengi sağlaması nedeniyle çölyak hastalarının diyeti için uygun bir hammaddedir.
Yöntem: Kepekli pirinçi yıkadıktan sonra 3 katı kadar sıcak suyun içinde kaynatarak pişiriniz. Pişmeye yakın tereyağı/sıvı yağı, tuz ekleyin ve altını kapatıp 10-15 dk bekletin. Ardından pirinçi yavaşça karıştırarak kabartın, biraz daha dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri