Kırşehir Höşmerim Tatlısı; un, süt, yumurta, şeker ve tereyağı ile yapılan yöreye özgü meşhur bir tatlıdır.
Balıkesir'in meşhur hediyeliklerinde höşmerim tatlısı sıkça tercih edilmektedir.
Coğrafi İşaret Tescil Belgesine Göre Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Geleneksel ürünler içinde kültür zenginliğini belirtmesi bakımından büyük bir önem taşıyan höşmerim tatlısının, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerimizde de tanınmasına rağmen, asıl ortaya çıktığı yer Balıkesir'dir ve Osmanlı döneminden günümüze ...
Peynir tadında bu hoş tatlı, arzuya göre fırınlandıktan sonra bir top dondurma ilavesiyle de servis edilebiliyor. Fırınlanmadan üzerine yine dondurma veya kaymak ilave edebilirsiniz. Lezzeti de kıvamı da efsane!
Höşmerim Nasıl Yapılır
Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr. irmik , 100 gr un, 1kg. toz şeker ilave edilir. Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırılır. Renk için bir miktar safran konulabilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.
İlgili 16 soru bulundu
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Hafif bir renk veriyor sadece. Hazır peynir helvalarında da görebileceğiniz bu canlı rengini ancak safranla elde edebildim. Bu renk sizin için önemli değilse safran kullanmayabilirsiniz.
Un, yağ ve suyu karıştırıp yoğurarak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hazırladığınız bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve iki elinizin arasında yuvarlayarak bir ip gibi uzatın. Ardından hamuru spiral şeklinde dolayarak gullurikyanın şeklini verin. Bir tencerede su ve pekmezi kaynatın.
Muş yöresinin en önemli tatlısı olan teter helvası, hem yapımıyla hem de lezzetiyle oldukça farklı bir tatlı.
Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır. Akıtma arasına ceviz sarılarak şerbetlendirilip ikram edilir. İki çeşidi vardır. Sarma şıllık, krep benzeri bir hamur olan akıtmanın içine ceviz ya da nadiren fıstık sarılıp üstüne çok ince şerbet dökülerek yapılır.
En sevdiğimiz şerbetli tatlıların başında şüphesiz seker pare gelir. Ama bu sefer şeker parayı başka bir kültür ile sofralarımız da sunacağız. Boşnak mutfağının vazgeçilmez tatlı tariflerinden olan Dudove huzurlarınız da sizlerle...
Şeker Helvası Bitlis'in ünlü yöresel tatlıları arasında adını altın harflerle yazdıran bir tatlı da şeker helvasıdır. Yöre halkı şeker helvasını sadece özel günlerde yapıyor.
Nişasta, lohusa şekeri ve karanfil eklenerek yapılan Zırva tatlısı, geçimin zor olduğu dönemlerde süt, tereyağ ve un ile yapılan Halışka, elde açılan hamurların yağda kızartılması ile yapılan kaha tatlısı ve burma tatlısına benzeyen deli oğlan sarığı, şehre ait özel lezzetler arasındadır.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
datça'ya özgü bir tatlı. birazdan lüpleteceğim. yanimdakilerden duydugum uzere tereyagi kullanilmayan, hamurunda yumurta olmayan bademli baklava.
Özellikle bayramlarda yapılan Kıbrıs tatlısı gullurikya, keçiboynuzu pekmezi olarak da bildiğimiz harnup pekmezi ile yapılıyor.
Karakuş Tatlısı (Adana)
Yarım kilo kadayıf 150 gram eritilmiş tereyağ karıştırılıp fırın tepsisinde alt üst kızarıyıncaya kadar pişiyor fırından çıkınca soğuk şerbet üstüne dökülüyor ılıyınca fırın sütlaçların üzerine paylaştırılıyor sevenler biraz tarçın serpe bilir en son bol çekilmiş fındık dolapta soğutun.Afiyet olsun.
Bayat ekmekler küçük parçalara bölünür. Tereyağı bir tavada eritildikten sonra ekmekler yağın üzerine ilave edilir ve hafif kızarana kadar karıştırılır. Ekmekler yağı çekince üzerine 1 su bardağı pekmez eklenir. Birkaç dakika kısık ateşte pişirildikten sonra servis edilir.
Mısır nişastasının enzimatik yöntemlerle parçalanarak önce glikoza, sonra da bu glikozun yüksek oranlı fruktoza dönüştürülmesiyle oluşturulan bir şekerdir. Sakaroz saf halde kristal yapıda, beyaz renkli bir şeker olup helva üretiminde en önemli hammaddelerden birisidir.
230 derece önceden ısıtılmış fırında süt helvasını, üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Fırından çıkan süt helvasını arzuya göre sıcak ya da oda ısısında, fındıkla birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Höşmerim, taze malzemelerle yapıldığı taktirde lezzetine doyum olmayan tatlılardan birisidir. Çanakkale ve Balıkesir yörelerinde meşhur olan höşmerim, süt, peynir mayası ve tereyağından aldığı lezzetini, şeker, irmik ve yumurtaya dahil ederek enfes bir lezzet oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri