Vergi Usul Kanunu'nun 232. Maddesinde hükümlerden anlaşılacağı üzere Satıcı farta vermek, müşteri ise fatura istemek ve almak zorundadır. Yani Fatura, istenilmesi ihtiyari olmayan, aksine istenilmesi ve karşı tarafında vermek zorunda olduğu bir ticari vesikadır.
Kimler Fatura Kesebilir ? Ticarifaaliyet gerçekleştirmekte olanlar fatura kesmek durumundadırlar. Birinci veikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilmiş olan mükellefler vedefter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler fatura kesmek zorunda olankişilerdir.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Fatura, verilen hizmet veya yapılan iş karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve zorunlu olarak düzenlenmesi gereken belgeye denir. Şirket olarak fatura kesmek, iş rutininizin ayrılmaz bir parçasıdır.
Fatura Düzenlemek Zorunda olanlar;
Serbest meslek erbabına; Kazançları basit usulde tespit edilen tüccarlara; Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere; Vergiden muaf esnafa sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
İlgili 44 soru bulundu
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
2022 ve sonrası dönemlerde yılı içerisinde yıllık cirosu 3 milyon TL'yi aşanlar, öncelikle e-faturaya geçmelidir. Temmuz 2022 itibariyle e-Arşiv ve e-fatura sistemine geçen ve e-defter uygulaması kullanan firmalar e-Arşiv fatura kesmelidir.
Elektronik serbest meslek makbuzu basit usule tabi mükellefleri ilgilendirir mi? Evet, bu mükelleflere de e-SMM kesilebilir.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.
Faturasız ürün satmak bir suç teşkil etmektedir. Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlenmemiş faturalara usulsüzlük cezası kesilir. 240 TL olan ceza, yazımızın başında da belirttiğimiz üzere 2022 yılı için 500 TL'dir. Ancak faturasız satış yapmak da mümkündür.
Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
Vergi Usul Kanunu'nun 232. Maddesinde hükümlerden anlaşılacağı üzere Satıcı farta vermek, müşteri ise fatura istemek ve almak zorundadır. Yani Fatura, istenilmesi ihtiyari olmayan, aksine istenilmesi ve karşı tarafında vermek zorunda olduğu bir ticari vesikadır.
Belirli sayıdaki kişilerin ortak ekonomik çıkarlar ile bir araya gelerek kurdukları ve aldıkları sorumlulukların kişisel olarak kabul edildiği ortaklıklara şahıs şirketi adı verilir. Ticari bir değeri olan her türlü işlemin faturalanması zorunlu bir durumdur.
Şahıs şirketi e-arşiv fatura kesebilir, depolayabilir ve alabilir. e-Arşiv fatura şahıs şirketinden herhangi bir şirket türüne kesilebilir, tek şart karşı tarafın e-fatura kullanıcısı olmaması.
Sonrasında bu mallar için kestiği fatura çeşidine geriye dönük e fatura denir. Yasal olarak elektronik faturaların satıştan en fazla 7 gün sonra hazırlanması ve kesilmesi gerekir. Faturası kesilmeyen satışlar usulsüz statüsüne düşer.
Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.
Vergi kaçağının önüne geçilebilmesi için bu belgeleme oldukça değerlidir. Devlet tarafından alınması gereken vergilerin kaydının tutulabilmesi de yine fişler sayesinde mümkün olur. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi müşteri istesin veya istemesin satıcıların fiş vermeleri yasal bir zorunluluktur.
2022 yılı için geçerli olmak üzere 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile basit usule tabi mükellefler için belirlenen yıllık alım haddi 200.000 TL, yıllık satış haddi 320.000 TL, kira bedeli ise 10.000 TL'dir.
01.01.2020 tarihi itibariyle e- Arşiv Fatura Mükellefi Olmayan Esnaf ve Sanatkarlarımız 5.000,00TL. ve 30.000,00 TL'yi Aşan Faturalarını GİB Portalından E-Arşiv fatura olarak Kesmek zorundadırlar. Her hangi bir sorun ile karşılaşmamak için mutlaka konuyla ilgili Muhasebecilerinizden bilgi almayı ihmal etmeyiniz.
Basit usulde vergilendirilen mükellefler, Vergi Usul Kanununa göre fatura, perakende satış vesikaları ve mevzuatta belirtilen diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadır.
Bu kapsamda, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri