Esnaf İşletmesi: İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı ancak geçimini sağlayacak düzeyde bulunan işletmelerdir.
İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri TTK 11'inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır.
Ticari işletme, Türk Ticaret Kanunu'nun temel kavramıdır. Kanun bu kavramı tanımlamıştır. Tanımda yer alan en önemli unsur, ticari işletmede gerçekleştirilen faaliyetlerin, esnaf işletmesi sınırını aşmasıdır. Kanun esnaf işletmesini tanımlamamaktadır.
Esnaf ve sanatkarların sicile kaydı yapılmadıkça mesleki faaliyette bulunabilmeleri, odalara kaydı mümkün değildir. Esnaf, ticari işletme işletmediğinden tacir sıfatına sahip değildir ve bu nedenle TTK hükümleri kural olarak esnaflara uygulanmaz.
1 ve 2 numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde 2 numaralı bentte yazılı iş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı 140.000 TL'yi aşmayanların “esnaf ve sanatkar” sayılması gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Esnaf İşletmesi: İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı ancak geçimini sağlayacak düzeyde bulunan işletmelerdir.
İşletme adı, işletme sahibi ile ilgili olmaksızın doğrudan doğruya işletmeyi tanıtmak ve benzer işlet- melerden ayırt etmek için kullanılan addır. İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir.
Ticari işletmeyi, esnaf işletmesinden ayıran özellik nedir ? Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan, faaliyetlerin devamlı ve bağımsız bir şekilde yürütüldüğü işletmedir. Ticari iletmeyi esnaf işletmesinden ayıran en büyük özellik, ticari hacmidir diyebiliriz.
1. Ticari işletmenin esas itibariyle belirleyici unsuru esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlama hedefidir. 2. Ticari işletmeden söz edilebilmesi için, esnaf işletmesini aşan düzeyde gelir sağlama amacının bulunması gerekir.
Dikkat: Gerçek kişi firmaların (Şahıs firmaları) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür -pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı, kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
tacir ise bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kişidir. yani tacir sermaye ile yapar, esnaf ise daha çok bedeni çalışmaya dayanır. ticari işletme sayılmanın şartı; esnaf işletmesi düzeyini aşan gelir elde etmeyi amaç edinmektir.
Tacir sayılanlar; Türk Ticaret Kanunu madde 12/2ye göre, bir ticari işletmeyi kurduğu veyahut açtığını ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline kaydettirerek durumu ilan etmiş olan kimse fiilen işletmeye başlamasa da tacir sayılır.
Bu bağlamda, esnaf kavramı, en geniş hali ile 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda tanımlanmıştır. Bununla beraber 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda da esnaf tanımını görmek mümkündür.
Esnaf, kelime anlamı olarak sınıflar anlamına gelir. Bağımsız çalışan, yaptığı iş sermayeden ziyade kol ve beden gücüne (emeğe) dayanan girişimcileri tanımlamak için kullanılır. Zanaatkâr ve küçük ticarethane sahipleri esnaf olarak anılır. Esnaf ile taciri ayırmada temel olarak emek-sermaye yoğunluğu dikkate alınır.
Buna göre, kendi işinde çalışan ve 2022 yılı için büyükşehirlerde 16 bin lira, diğer yerlerde 10 bin lira kira limitini aşmayan ve yine 2022 yılı alış tutarları 200 bin lirayı, satış tutarları 320 bin lirayı, hizmet niteliğinde iş yapanlarda iş hasılatı 100 bin lirayı aşmayan mükellefler basit usulden faydalanıyor.
a)Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya yabancı devlet tabiiyetinde bulunmakla beraber Türkiye'de sanat ve ticaret yapıyor olmak. b)Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak. c)Vergi mükellefi olmak ya da vergiden muaf olmak. 1-Kayıt ücreti ve yıllık aidatı ödemek.
Hukukumuzda tacir olabilmek için şirket kurmanıza gerek yoktur. Birçok kişi benim şahıs şirketim var derken aslında gerçek kişi tacir olduğunu ifade etmektedir. Gerçek kişi tacirler de bir şirket değil işletme söz konusudur ve bu bir şirket türü değildir. Örneğin bir kafeyi işletmek için şirket kurmanıza gerek yoktur.
Alış veriş yaptığımız her işyeri, bakkal, kasap, manav gibi esnaf faaliyeti gösterenler hariç, teknik anlamda ticari işletme olarak nitelenir.
"Aşağıda yazılı tüccarlar, I inci sınıfa dahildirler: 1. Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satan ve yıllık alımlarının tutarı 7.200.000.000 (2022 yılı için 400.000 TL) lirayı veya satışlarının tutarı 8.640.000.000 (2022 yılı için 570.000 TL) lirayı aşanlar; 2.
Kuyumculuk mesleğinde faaliyet gösteren esnafın büyük bir çoğunluğunun ilkokul ve lise mezunlarından oluştuğu; bunlara nazaran daha az sayıda da olsa üniversite mezunlarının da bu meslekte faaliyette bulunduğu, ayrıca 39 esnafın yüksek lisans ve doktora mezunu olduğu tespit edilmiştir.
Buna göre, kendi işinde çalışan ve 2022 yılı için büyükşehirlerde 16 bin lira, diğer yerlerde 10 bin lira kira limitini aşmayan ve yine 2022 yılı alış tutarları 200 bin lirayı, satış tutarları 320 bin lirayı, hizmet niteliğinde iş yapanlarda iş hasılatı 100 bin lirayı aşmayan mükellefler basit usulden faydalanıyor.
Ticari Temsilciyi Kimler Atayabilir? Ticari temsilci, bir işletmenin işlerini idare etmek adına atanmaktadır. Ticari temsilci atanabilmesi için bu işletmenin ticari işletme olması ve bu işletmenin ticaret siciline kayıtlı olması gerekmektedir. Dolayısıyla esnaf işletmeleri adına ticari temsilci atanamamaktadır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 11/3 uyarınca ticari işletmenin devrinin yazılı olarak yapılacağı hükmolunmaktadır dolayısı ile ticari işletmenin devri için yazılı bir sözleşmenin yapılması şarttır. Adi yazılı şekilde yapılmayan bir sözleşmeye dayanarak ticari işletme devredilemez.
I. TEK KİŞİ İŞLETMELERİ: Bir kişi tarafından sermayesi temin edilerek kurulan ve yönetilen işletmelerdir. İşletme sahibi, işletmenin tüm borçlarından sınırsız sorumludur. Bir işletmenin şirket olarak kabul edilebilmesi için, iki veya daha fazla kişi tarafından kurulmuş olması gerekir.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri