Daha Esnek Bir Vücut İçin Baleyi Deneyin! Bunun nedeni, düzenli olarak yapılan esneklik egzersizlerinin bağ dokularının gerilmesine ve gevşemesine neden olmasıdır. Yani bale, sıkıcı bir spor salonunda, yürüme bandının üzerinde esnek olmak için yapılan hareketlerden hem çok daha fazla eğlenceli hem renkli bir spordur.
Jimnastik sporu; denge, güç, esneklik, çeviklik, koordinasyon, özveri ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içeren bir spor türü olarak tanımlanıyor.
Esnek bir vücuda sahip olmak için sadece egzersiz ve spor yapmak yeterlidir. Bunun dışında beslenme ve uyku sağlığına da dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla yağlı ve şekerli gıdalar tüketmek, vücudun yağlanmasına neden olur. Fazla kilolar ise kişinin rahat hareket etmesindeki en büyük engellerden biridir.
Esneklik egzersizleri de vücuttaki eklemlerin esnekliklerini arttırabilmek için yapılan bir takım hareketlerdir. Kaslar ve kasların etrafını çevreleyen bağ dokular, esnekliğin azalmasına ve sınırlanmasına sebep olabilmektedir. Esneme hareketleri ile bağlar ve kaslar esnetilir, bu sayede eklem kabiliyeti arttırılır.
12-13 yaşlarına ulaşıncaya kadar ise azalır, 13-15 yaşları arasında sabit kalır ve sonra 18 yaşına kadar olan dönemde artar. Kızlarda ise 5-11 yaşları arasında sabit kalan esneklik 14 yaşına kadar artar ve platoya ulaşır.
İlgili 41 soru bulundu
Özellikle hareketsiz yaşam tarzı vücudun esnekliğini kaybetmesine neden olur ve yaş ilerledikçe kaslar esnekliğini neredeyse tamamen kaybeder. İlerleyen yaşlarda bile esnekliğinizi korumak için hareketli yaşam tarzını benimsemeli, fazla kilodan kaçınmalısınız.
Esneklik belirli yaş ve dönemlerde daha fazlayken sonrasında aynısı olamayabilir. Bu durumlar kemik yapının tam oturmaya başlamadan önceki dönemlerde, bebeklerde esneme daha ön plandadır. Üzerine gidildikçe ileriki yaşlarda devam edebilir ya da çalışma yapılmadıkça esneklik kaybedilebilir.
Vücuda esneklik kazandırır
Yüzme sporu, düzenli olarak yapıldığında kemik ve eklemlerin rahatlamasını sağlayarak vücudun esnekliğini artırabilmektedir. Suyun vücuda gösterdiği direnç, kas ve eklemlerin çalışmasını sağlar.
Kas-iskelet esnekliği ve eklemlerin hareketlerinde artış olur. Kavrama kuvveti artar ve el-göz koordinasyonu gelişir. Dayanıklılık, esneklik ve enerji düzeyi artar.
Esnekliğin bedene birçok olumlu etkisi vardır. Stresten korur, kasları gevşetir, kas sakatlıklarını önler, vücudun zihinsel olarak da gevşemesini de sağlar. Yaptığınız egzersizler sırasında eğitmeninizle mutlaka esnekliğiniz ile ilgili geri bildirim alarak ve bedeninizin farkına vararak esnemeleri yapmanızda fayda var.
Esneklik Sonradan Kazanılır mı? “Vücudum hiç esnek değil, daha esnek bir vücut için geç mi kaldım?” Çoğu kişi, esnekliğin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini düşünebilir. Ancak doğru egzersizlerle esneklik her yaşta geliştirilebilir.
Eklem ağrılarını azaltır. Gücü ve esnekliği artırır. Kalp ve akciğerlerin verimliliğini artırır.
-Esnekliği Artırma: Düzgün kullanılmayan kasların boyunda ve eklem hareket aralığında azalma meydana gelir. Bu azalmanın düzeltilmesi için düzenli yapılan pilatesle esneklik artırılır. Çünkü bir düzlem üzerinde yapılan pilates hareketleri tüm vücutta hareket genişliğini artırır.
Düzenli esneme hareketleri ile sakatlanma riskinizi de azaltmış oluyorsunuz. Gün içinde düzenli olarak yapacağınız esneme hareketleri sayesinde kaslarınız en ufak hareketten etkilenmeyecek, esneyebilecek ve vücudunuzun hata yapma payını artıran esnekliğe ulaşacaktır.
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
Esneklik potansiyel enerjisi, sıkıştırılan ya da gerilen cismin cinsi ile sıkıştırılmanın veya gerilmenin miktarına bağlıdır.
Esneklik. Eğer esnekliğinizi artırmak istiyorsanız Yoga daha etkili bir tercih olabilir. Pilates'te de esneme harketleri olsa da asıl hedef esneklik değildir. Yoga'nın birçok çeşidinde pozlarda uzun süre kalmanın amacı bağ dokularına kadar inmek ve esnekliği ve hareket alanını artırmaktır.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
Yin Yoga. Farklı duruşlarda diğer yoga türlerine göre daha uzun süre kalınan yoga türüdür. Kasların ve bağ dokuların esnemesi amaçlanır. Böylelikle vücuda esneklik kazandırmak hedeflenir.
Yüzme, esnekliği arttırdığı için de yürümeden daha faydalı. Ayrıca vücudun üst kısmını daha fazla kullandığınız için dengeli bir kas gücü kazanır, dayanıklılığınızı daha çok arttırırsınız. Sakatlanma riski de yürümeden daha düşük. Bununla birlikte yüzmek için bir deniz ya da havuz bulmak her zaman kolay olmayabilir.
Her gün yüzülebilir
Serbest, kurbağalama, sırtüstü veya kelebek gibi tercih edilen stillerde yüzülebilir. Mesafe kişinin kondisyon seviyesine göre değişebilmektedir.
Her halükarda yüzerken tüm kas grupları istemli ve / veya istemsiz bir biçimde çalıştırılır. Haftada Kaç Gün Yüzmek Gerekir? Haftalık yüzme sayısı çoğu havuz programında haftada 2 gün 1'er saatlik periyotları içerir. Haftada 2 gün ya da 3 gün yüzmek ve ardından kasların dinlenmesi için gereken zamanı vermek önemlidir.
Esneklik genetik yapı ve ilişkili olmakla birlikte yaşlara göre değişiklik göstermektedir. Bebeklerin çok rahatlıkla yapabildikleri hareketleri yetişkin biri aynı kolaylıkla yapamamaktadır. Bebekler dizler ektansiyonda oturur pozisyonda öne eğildiklerinde başlarını kolaylıklarını dizlerine değdirebilirler.
Evde Uygulayabileceğiniz Boy Uzatma Egzersizleri
Evde belirli spor aletleri ile düzenli olarak uygulayabileceğiniz esneme ve germe hareketleri bulunur. Esneme hareketlerini düzenli ve doğru şekilde yaptığınızda kaslarınız arasındaki mesafeyi açarak birkaç cm kadar uzayabilmeniz mümkün olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri