ab sayısı iki basamaktan oluştuğu için "iki basamaklı", abc sayısı üç basamaktan oluştuğu için "üç basamaklı" olarak adlandırılır. Onluk sayı sisteminde, tam sayılarda en sağdaki basamak "birler basamağı" onun solundaki "onlar basamağı", onun solundaki "yüzler basamağı" şeklinde adlandırılır.
IKI BASAMAKLI DOĞAL SAYILAR 02 = 2'dir. 035 = 35'tir. ņ İki rakam kullanılarak yazılan sayılara iki basamaklı doğal sayılar denir. 5 24 Beş yüz yirmi dört 10, 11, 12, ... , 98, 99 en küçük en büyük 3 89 Üç yüz seksen dokuz ņ İki basamaklı sayılar onluk ve birlik- 9 73 Dokuz yüz yetmiş üç lerden oluşur.
10 ile başlayarak 99'a kadar devam eden doğal sayılara iki basamaklı doğal sayı denir. 10 en küçük iki basamaklı doğal sayıdır. 99 en büyük iki basamaklı doğal sayıdır.
DOĞAL SAYILAR
Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur. Doğal sayılar; 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, ........ dır. Ardışık doğal sayılar: 0, 1, 2, 3, 4, 5, ....
İki basamaklı en büyük doğal sayı 99 sayısıdır. Rakamları farklı iki basamaklı en büyük doğal sayı 98 sayısıdır.
İlgili 27 soru bulundu
İki basamaklı en küçük tek sayı; 11 şeklindedir. Bununla beraber 2 basamaklı en küçük çift sayı ise 10 olarak tanımlanacaktır.
Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
7, 8 ve 9 basamaklı sayılar “milyonlu sayılar'' olarak adlandırılır.
Matematikte sayılar farklı kümeler içerisinde katagorize edilmiştir: Doğal Sayılar, Tam Sayılar,Rasyonel Sayılar,İrrasyonel Sayılar,Reel Sayılar,Karmaşık Sayılar.
4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıların bölüklerini ve basamaklarını; basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtir. Bir sayısı en küçük sayma sayısıdır ama en küçük doğal sayı değildir. Sıfır sayısı en küçük doğal sayıdır.
İki basamaklı sayı, yan yana yazılmış 2 adet rakamı ifade eden sayılardır. İki basamaklı en küçük pozitif tamsayı da 10'dur. İki basamaklı pozitif tam sayılar 10'dan başlar ve 99'a kadar gider.
Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
Tam Sayılar: Doğal sayılar kümesi negatif tam sayılara genişletilerek tam sayılar oluşturulmuştur. Bu küme Z ile gösterilir. Z = {... , – n , ... – 3, – 2, – 1, 0, 1, 2, 3, ... , n , ...}
Oranlı sayılardan gerçek sayıları elde etme işlemiyse oranlı sayılara ondalık açılımındaki rakamların devirsel tekrar etmediği sayıların eklenmesi olarak düşünülebilir. Bu tür sonradan elde ettiğimiz gerçek sayılara oransız sayılar veya irrasyonel sayılar denir.
Sıfır bir doğal sayıdır. Her doğal sayının, yine bir doğal sayı olan bir ardılı vardır. Ardılı sıfır olan hiçbir doğal sayı yoktur. Ardılları eşit olan doğal sayılar da birbirine eşittir.
Sayılar içerisinde hem pozitif hem de tam sayı olan sayılar, doğal sayı olarak tabir edilir. Bu sayılar pozitif olarak ilerlediği takdirde sıfırdan sonsuza kadar gidebilir. 8 basamaklı doğal sayıların en büyüğü ise 99.999.999'dur.
Rakamların bir sayı içerisinde bulunmuş olduğu konuma basamak adı denmektedir. Sırası ile birler ya da onlar basamağı şeklinde sağ kısımdan başlar ve bu şekilde devam eder. Rakam sayı açısından büyüdükçe buna bağlı olarak basamak adları da artış gösterir.
Tek basamaklı tek sayılar 0' dan başlayıp 9' a kadar olan sayılardır. Çift basamaklı tek sayılar ise 11 ile 99 arasında bulunan sayılardır. En küçük rakam düşünülürse '0' dır.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
600 (altı yüz), bir sayı. Doğal sayı sisteminde 601'den önce yer alır ve 599'dan sonra gelir.
Googol, matematikteki büyük sayılardan biridir ve 10100'e eşittir. Başka bir deyişle 1 googol, 1 rakamına yüz sıfır ekleyerek yazılır.
İlk sayma sistemini Sümerler geliştirmiş. Ancak sıfırın bir sayı olduğunu söyleyenler Hindlilerdir (MS 600'li yıllar). Cebiri geliştiren İranlı matematikçi Muhammed ibn Musa El Harizmi sıfırı bir daire şeklinde göstermiştir.
Matematikte kullanılan sayılar sonsuzdur, yani sayıların teorik olarak bir sonu yoktur. Sayılar, sınırsız bir aralığa yayılan bir kavramdır. Herhangi bir sayıdan başlayarak sonsuz bir sayı dizisi oluşturabilirsiniz. Örneğin, 1'den başlayarak sonsuza kadar giden doğal sayılar dizisi 1, 2, 3, 4, 5, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri