Alerjiye neden olan alerjen maddeler kan tahlili ya da cilt testleri ile belirlenir. Prick Testi: Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır.
Bebek ve çocuklarda alerji testi yetişkinlerdeki gibi yapılır. Genelde intradermal yöntem haricinde alerjenin deri üzerine konma işlemi hissedilmez. Bebek ve çocuklarda da ağrılı veya acı veren bir işlem değildir.
-Antihistaminikler, soğuk algınlığı ve öksürük şurupları alerji testini etkilediği için en az yedi gün süreyle kesilmelidir. Bir kaşık bile alınması alerji testini etkiler. -Nefes yoluyla alınan sprey veya buhar türü ilaçlar testi etkilemez. Kesmeye gerek yoktur.
Alerji testleri öncelikle dermatoloji bölümü kapsamında doktor kontrolünde ele alınır. Cilt Üzerine uygulanan bu test neticesinde 20 ya da 30 kadar alerjen madde tespit edilebilir. Bu konuda alerji problemi olan hastanın ilgili bölüm üzerinden derisi çizilir.
Yetişkin alerji testi, içerisinde hazır bulunan alerjenlerin deriye damlatılması ile uygulanmaktadır. Yani bir iğne ucu ile deri altına batırılması esasına dayanmaktadır. Bu hazır alerjenler, genelde besin, yumurta, inek sütü, hayvan sütü, ev tozu, çimen gibi alerjen gruplarını kapsamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerji Testi Aç Karnına Mı Yapılır? Alerji testi yapılırken hastanın aç ya da tok olmasının bir önemi yoktur. Alerji testi hasta açken ya da tokken yapılabilir. Hastanın açlık durumu test sonucu üzerinde etkili değildir.
Alerji testi, acil müdahale kapsamında değerlendirilmediği için devlet tarafından karşılanmaz.
Alerjik nezle tedavisi başta alerji uzmanları olmak üzere pratisyen hekimler, aile hekimleri pediatri uzmanları, dahiliyeciler, göğüs hastalıkları uzmanları ve kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Alerji Testi Yapan Hastaneler
Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi, Koç Üniversitesi Hastanesi bulunmaktadır. Alerji testi yapan devlet hastanelerini tek tek burada belirtmek çok uzun listeler oluşturabilmektedir.
Çizme ve deri içi test 15 ile 20 dakikanın ardından değerlendirilirken, yama testi ise 48 ile 72 saatin ardından değerlendirilmektedir. Hangi testin uygulanacağı hastanın şikâyetleri göz önüne alınarak hekim tarafından belirlenir. Testlerde 'alerjen' olarak isimlendirilen ve alerjiye sebep olan maddeler kullanılır.
Genellikle prick testinde alerji yaptığı düşünülen alerjene karşı bir durum gözlenmediğinde daha kesin sonuçlar elde etmek için kullanılır. İntradermal testin sonuçları 15-20 dakika beklendikten sonra değerlendirilebilir.
Alerji testi her yaşta yapılabilir. Gıda alerjisinde 1 aylıktan itibaren yapılması, astım ve alerjik nezle için ise 2-3 yaşından sonra alerji testlerinin yapılması daha uygun olacaktır.
Alerji testi sonucunu olumsuz etkileyen ilaçların kullanılması durumunda cilt testi yapılamaz. Bu ilaçlar antihistaminik adını verdiğimiz alerji ilaçları ile depresyon ilaçlarıdır. Egzaması olan hastaların cilt rahatsızlığı şiddetli ise ve test için uygun veya yeterli bir cilt bölgesi yoksa test yapılamaz.
İlk olarak alerji test yaptırmadan önce alerji ilaçları kullanılıyorsa 1 hafta öncesinde bırakılması gerekir. Ayrıca nezle, grip ya da öksürük için kullanılan bazı ilaçlar varsa bunlar da testten 1 hafta önce bırakılmalıdır.
Bu yöntem kırktan fazla maddeye karşı alerji gelişip gelişmediğini tek seferde test eder. Genellikle polen, küf, hayvan tüyü, toz akarları ve yiyeceklere alerji olup olmadığına bakmak için kullanılır. Erişkinlerde çoğunlukla ön kol yüzeyi tercih edilirken, çocuklarda üst sırta uygulanabilmektedir. Bu test ağrısızdır.
İç hastalıkları veya göğüs hastalıkları uzmanları alerji uzmanı değillerdir. Yetişkin alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda yetkili uzmanlardır.
Kanda alerji testi nasıl yapılır?; Hastadan alınan bir tüp kan (serum) örneği ile bir çok alerjik hastalık araştırılabilir. Bu yöntem alerjene özgün alerji antikoru (IgE) araştırır ve deri prick testinin yapılamadığı durumlarda (alerji ilaçlarının kesilememesi ve küçük bebeklerde) tercih edilir.
Alerji Büyüdükçe Geçer mi? Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri bazı çocuklarda gelişme süreci içinde kendiliğinden yok olur kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Özetlersek, alerji ve alerjik astım büyüdükçe geçmez.
Testten önce hastanın tıbbi hikâyesi, alerji sonrasında gösterdiği reaksiyonlar ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olarak uygulanacak tedavi yöntemi belirlenmelidir. Alerji testleri, özel hastane devlet hastanesi veya sağlık kuruluşlarının alerji ve klinik immünoloji bölümünde yapılır.
Özel ve devlet hastanelerinde, sağlık kuruluşlarının alerji ve klinik immünoloji bölümlerinde yapılır. Alerji testi nasıl yapılır ve ne kadar sürer? Besin alerjisi için deriden ve kandan yapılır. Deriden yapılan test 20 – 30 dakika gibi kısa bir zaman içerisinde sonuç verir.
Polen Alerjisi İçin Alerji Uzmanına Mı Gitmeliyim? Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte polen alerjisi teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Alerjik bir reaksiyon tipik olarak burun, akciğerler, boğaz, sinüsler, kulaklar, mide ya da ciltte oluşan semptomları tetikler. Bazı insanlar için alerjiler astım semptomlarını da tetikleyebilmektedir. En ciddi vakalarda, anafilaksi (alerjik şok) adı verilen hayatı tehdit eden bir reaksiyon meydana gelebilir.
Kan yoluyla gerçekleştirilen alerji testlerinde, vücutta bulunan alerjene özgü nitelikteki IgE antikorları (spesifik IgE) ve alerjene özgü olmayan IgE (total IgE) düzeyi araştırılmaktadır. Total IgE testi, birçok alerji kliniğinde tarama testi olarak kullanılmaktadır.
Test bantları yapıştırıldıktan sonra hasta banyo yapmamalı ve bantların ayrılmasına yol açabilecek fiziksel etmenlere ve terlemeye dikkat etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri