Esneklik Sonradan Kazanılır mı? “Vücudum hiç esnek değil, daha esnek bir vücut için geç mi kaldım?” Çoğu kişi, esnekliğin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini düşünebilir. Ancak doğru egzersizlerle esneklik her yaşta geliştirilebilir.
Esneklik; koşu, yüzme, halter, cimnastik gibi sportif faaliyetlerle geliştirilebilir. Ancak, hiç bir sporcu esnekliğini geliştirmek için bu indirek yolu kullanmaz. Çünkü; esnekliğin optimal gelişimi, bilimsel temellere dayalı olarak yapılan germe egzersizleriyle kazanılır.
Esnek olmak için düzenli egzersiz ve spor yapılmalı; ek olarak düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Spordan önce esneme hareketleri yapmak, kasların zedelenmesini önler.
Özellikle hareketsiz yaşam tarzı vücudun esnekliğini kaybetmesine neden olur ve yaş ilerledikçe kaslar esnekliğini neredeyse tamamen kaybeder. İlerleyen yaşlarda bile esnekliğinizi korumak için hareketli yaşam tarzını benimsemeli, fazla kilodan kaçınmalısınız.
(Şekil 1). EDS, gibi yumuşak dokuların kalıtımsal mekanizmasını önemli bir şekilde etkileyen hastalığın klinik veriler ile ortaya koyduğu kanıtlar (Kahya, 2022) esneklik becerisinin doğuştan DNA'larımızda kodlanmış bir beceri olabileceği sonucunu bizlere düşündürebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Beden esnekliği, vücudun çeşitli hareketlerde ve pozisyonlarda rahatça hareket edebilme yeteneğidir. Esnek bir vücut, günlük aktiviteleri daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilir ve spor performansını artırabilir. Bunun yanı sıra, esneklik, kas ağrısı ve yaralanmaların önlenmesine yardımcı olabilir.
Jimnastik sporu; denge, güç, esneklik, çeviklik, koordinasyon, özveri ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içeren bir spor türü olarak tanımlanıyor.
Esneme hareketleri ağrılara iyi gelir
İyi planlanmış bir esneme programı eklemlerdeki gerginliği azaltır. Böylece adaleler arasındaki güç dengesizliğinden doğan sakatlıklar ve yaşlanmaktan kaynaklanan esneklik kaybı en aza indirgenir. Alt sırt bölgesindeki ağrılara ve diğer adale ve eklem sorunlarına yardımcı olur.
Eklem ağrılarını azaltır. Gücü ve esnekliği artırır. Kalp ve akciğerlerin verimliliğini artırır.
Yoga'nın esnekliği arttırması ne kadar sürer? Bazı kişilerde, dört haftalık gündelik yoga pratiğinden sonra esneklik artar. Bazı kişilerde ise, çok daha uzun sürer.
Esneklik potansiyel enerjisi, sıkıştırılan ya da gerilen cismin cinsi ile sıkıştırılmanın veya gerilmenin miktarına bağlıdır.
Kaslarımızın gerilme kapasitesi ve buna bağlı olarak uzamasını öngören esneklik, beden sağlığımız için vazgeçilmez bir unsurdur. Hareketin vücudumuza fayda sağlaması ve bir zarar unsuru haline gelmemesi için vücut esnekliği önemlidir.
12-13 yaşlarına ulaşıncaya kadar ise azalır, 13-15 yaşları arasında sabit kalır ve sonra 18 yaşına kadar olan dönemde artar. Kızlarda ise 5-11 yaşları arasında sabit kalan esneklik 14 yaşına kadar artar ve platoya ulaşır.
Yoga yapmak vücut esnekliğini artırır. Böylece düzenli olarak yoga yapıp vücut esnekliğinizi artırabilirsiniz. Günümüzde yapılan yoganın fiziksel egzersiz ağırlıklı olması, bu aktivitelerin sportif bir biçim kazanmasını sağlamıştır. İltihap oluşumunu azaltır.
9-12 yaş dönemi (Ergenlik öncesi) esneklik antrenmanı için hassas dönemdir. Bu evre, en iyi düzey esnekliğin elde edilebildiği evredir.
Hatha Yoga: Hatha yoga, fiziksel pozlar (asana) ve nefes kontrolünün (pranayama) bir kombinasyonunu içeren temel bir yoga türüdür. Bedenin güçlenmesi ve esnekliğin artırılması odaklanır.
ESNEME EGZERSİZLERİ
Günlük yaşamda özellikle masa başında sabit pozisyonda çalışanların bile uygulayabileceği egzersizler vardır. Ancak şu unutulmamalıdır profesyonel esneme hareketleri için önce ısınma hareketleri yapmak gereklidir. Isınmadan yapılacak egzersizler kaslarda yırtılmaya sebep olabilir.
Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
Basitçe söylemek gerekirse, ortalama bir yetişkinin kemiklerinin kütlesi, ekstra ağırlığa gerek olmadan kaslarını zorlayabilecek seviyededir. Minson, "Kaslara sürekli olarak yükleme yapmaya devam etmek için vücut ağırlığı egzersizlerinin yoğunluğunu artırma imkanı da vardır." diyor.
Kalça ve bacak kaslarının yeterince esnek olmaması kişilerde bel ağrısı, kas spazmları, kambur omuz problemleri, postür bozukluğu gibi fiziksel sonuçlar doğurur. Kalça ve bacak esnekliği sadece fiziksel bedende değil, aynı zamanda duygusal bedende de göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir role sahiptir.
Esneklik genellikle statik pozisyonlarda ağrı eşiğinde uygulanırken; mobilite (hareketlilik) dinamik olarak eklemin hareket açıklığının egzersizden önce artırılmasına yönelik çalışmaları içerir.
Hareketsizlikten ve masa başı yaşamdan oluşan ağrılara bacakları esnetmek çok faydalıdır. Spor sonrası esneme kas ağrılarının olmaması için mutlaka gereklidir. Yatmadan önce yapılan kalça ve bacak esnemeleri güzel bir uyku için birebirdir.
Düzenli esneme hareketleri ile sakatlanma riskinizi de azaltmış oluyorsunuz. Gün içinde düzenli olarak yapacağınız esneme hareketleri sayesinde kaslarınız en ufak hareketten etkilenmeyecek, esneyebilecek ve vücudunuzun hata yapma payını artıran esnekliğe ulaşacaktır.
Evde Uygulayabileceğiniz Boy Uzatma Egzersizleri
Evde belirli spor aletleri ile düzenli olarak uygulayabileceğiniz esneme ve germe hareketleri bulunur. Esneme hareketlerini düzenli ve doğru şekilde yaptığınızda kaslarınız arasındaki mesafeyi açarak birkaç cm kadar uzayabilmeniz mümkün olacaktır.
Ama karate,tekvando,boks,güreş,halter,kürek gibi sporlara başlamak için erken bir dönemdir. 20-30 yaş aralığında genelde bireylerin kas ve kemik gelişimini tamamlamış olduğunu, bu yaşlarda kas ve kemikleri güçlendirmeye yönelik vücut geliştirme sporları önerildiğini aktardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri