Tabi hangi yemek olursa olsun en güzel yemek eve gittiğinde hazır olan yemektir. Bu yüzden zeytinyağlı dolmam ertesi güne soğuk soğuk hazır olsun diye bir gün önceden yapıldıysa eğer yemesi daha güzel olur.
Hazırladığınız iç harcı dilerseniz kilitli buzdolabı poşetlerine yaya yaya aktarabilirsiniz. Bu şekilde buzluğa atıp dilediğiniz zaman, öncesinde oda sıcaklığında bir miktar çözdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Dilerseniz iç harcı dolmalarınıza doldurarak da saklayabilirsiniz.
Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
- İsterseniz fazla gelen iç harcı bekletip marketten alacağınız patlıcan ya da biber gibi sebzelerin içini doldurabilir ve küçük bir tencereye yerleştirip buzlukta saklayabilirsiniz. Eğer küçük tencereniz yoksa buzdolabı poşetinin içine güzelce yerleştirip saklayabilirsiniz.
Sarmaları pişen tencere içerisinden ağzı sıkı kapalı buzdolabı kaplarından birine alarak kolaylıkla saklayabilirsiniz. Kabın ağzını hiç açmadığınız sürece 4-5 gün boyunca saklayabilirsiniz. Buzluğa koyduğunuz sarmaları ise 20-30 güne dek tüketebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Ben kuru dolma yapacaksam iç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendiriyorum. Bu sayede yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale geliyor.
Malum biber dolmasını normalde fırında pişirmek de mümkün zaten. Bu nedenle artan dolmalarınızı fırında ısıtmanız da mümkün. Yine çok az su ile birlikte dolmaları küçük bir fırın kabına dizip 170-180 derecede üzerleri hafifçe kızarana kadar fırınlayabilirsiniz.
Hazırladığınız dolma harcını, üst kapağını ve iç kısmını çıkardığınız yaklaşık 10- 15 adet dolmalık biberin içerisine doldurun. Ağız kısımlarında şişme ve pişme payı bırakmaya özen gösterin. Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin.
Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Domates sosu yağda kavrulur. Üzerine sarma dolma içi ve pirinç eklenir. Ölçünüze göre sıcak suyu ekleyip pilav pişmeye bırakılır. 20 -25 dk demlendirilir.
Tabi hangi yemek olursa olsun en güzel yemek eve gittiğinde hazır olan yemektir. Bu yüzden zeytinyağlı dolmam ertesi güne soğuk soğuk hazır olsun diye bir gün önceden yapıldıysa eğer yemesi daha güzel olur. Bir de bana yazı hatırlatıyor zeytinyağlı biber dolması nedense.
Sıkıca sarmaya özen gösterin ki pişerken kırılmalar, patlamalar olmasın. Tüm yaprak sarmalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Ardından elde ettiğiniz yaprak sarmaları buzdolabı poşetinin içerisine dikkatli bir şekilde dizerek aktarın. Buzluğa kaldırın ve donmaya bırakın.
Bu koşullarda dolmalık biberler 20 gün kadar depolanabilmektedir.
Piştikten sonra üzerindeki kapağı kaldırın ve tencere kapağını hafif aralık bırakarak soğutun. Etli bir dolmaysa sıcak sıcak servis de edebilirsiniz. Etsiz bir dolmaysa soğuduktan sonra mutlaka zeytinyağı gezdirin.
Kıymayı, ezilmiş domates ve soğanı, yarım çay bardağından az sıvıyağı, pirinci, maydanoz, tuz ve karabiber iyice karıştırın. Tuzla ovduğunuz biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin çünkü pirinçler piştikçe şişmeye başlayacak.
Dolmaları 1 parmak geçecek kadar su doldurup, kapağı kapatılıp kaynamaya bırakılır. 30 dakika kaynatılır.
Dolma İçi Nasıl Yapılır Nasıl Yapılır? Soğanı küpler halinde doğrayarak tavaya alalım. Kavrulan soğana salçaları ve baharatları ilave edelim. Ardından yıkanmış pirinç ve bulguru alarak 2 dakika kadar kavuralım.
Dolma iç harcının olmazsa olmazlarından biri soğan. Özellikle etsiz, zeytinyağlı bir harç hazırlayacaksanız bolca soğan kullanmanız şart. Soğanları incecik ve küçücük bir şekilde doğrayın. Harca koymadan önce mutlaka kavurun.
Normalde 1 orta boy dolmalık biber için 1 yemek kaşığı pirinç güzel denk geliyor.
Biber dolmasının harcının içerisinde genelde pirinç veya bulgur bulunur. Bu malzemenin dolmanın içinde sert kalmasını önlemek için, ılık suda bekletip yumuşatmalı ve nişastasından arındırmak için bol su ile yıkamalısınız.
Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir.
İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır. Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır.
Kuru dolmaları saklamak, özellikle nemli havası olan şehirlerde çok zor. Bu yüzden dolmaları haşlayıp buzdolabı poşeti içinde, buzlukta saklamak gerekir. Hem güvenli hem de pratik oluyor, buzlukta hazır dolmalar sizi bekliyor.
Bir fırın kabının içine koyduğumuz dolmaların dibine bir miktar su koyup kapakla kapatarak 180 derecede ısıtıyoruz. Eğer kapağınız yoksa kabınızı dolmalara değmeyecek şekilde alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz.
Bu hem aniden gelen soğuk hava ile sıcak yemeklerin lezzetini ve yapısını bozabilir, hem de sıcak yemek miktarına da bağlı olarak buzdolabının iç ısısını düşürerek diğer yiyeceklerin bozulmasına ve buzdolabının yıpranmasına neden olabilir. Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri