Genellikle harfiyat şeklinde yazılır ve söylenir ama bu telaffuz yanlıştır. Hafriyat kazı işleri anlamında kullanılır. Hem yazımı hem okunuşu HAFRİYAT şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bunlardan bazıları şunlardır: Burada, şurada, orada, nerede, içeride, dışarıda. Bu sözcüklerin okunuşları burda, şurda, orda, nerde, içerde, dışarda biçimindedir. Haber metinlerinde, resmi ya da bilimsel nitelik taşıyan metinlerin aktarımında bu kural uygulanmaz.
İlgili 27 soru bulundu
eşofman - Nişanyan Sözlük. Fransızca échauffement “ısınma, ısıtma, sporda ısınma hareketleri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca échauffer “ısınmak, ısıtmak” fiilinden +ment° ekiyle türetilmiştir.
TDK'ya göre acayip kelimesinin doğru yazılışı "acayip"dir.
Bu kelime için doğru yazım, 'Eşofman' şeklinde öne çıkmaktadır. Genelde spor müsabakaları için kullanılan ve farklı kumaşlarla hazırlanan giysi eşofman olarak bilinmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit bu kelime eşofman şeklinde ele alınmakta ve yazılmaktadır.
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
“Perşempe” biçiminde yazılan gün isminin doğru yazılışı “Perşembe” olmalıdır. Bu çalışmada mekân (mahalle, sokak vb) isimlerinin yanlış yazıldığı çeşitli ilanlara da ulaşılmıştır. Bu ilanlarda mekân isimlerinin yazımında özenli davranılmadığı görülmektedir.
Bir harfin karıştırılması ile birlikte asfalt sözcüğü yanlış yazılır. Bu bağlamda kelimenin direkt olarak doğru yazılışı asfalt şeklinde öne çıkar. Yanlış yazımı ise asvalt biçiminde değerlendirilir.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Jogger pantolon nedir?” yer almaktadır. Jogging pantolon da denilen joggerlar, her yaş grubundan kullanıcıya hitap etmektedir. Eşofmana benzeyen yapısı sayesinde rahatlık sağlamaktadır. Jogger kesim, geniş bir şekilde aşağıya doğru inen kesim şekline verilen isimdir.
Özellikle spor giyim ürün çeşitlerinde dalgıç kumaş kullanılabilir. Tayt ve eşofman gibi farklı ürünlerin bu kumaştan üretilmesi mümkündür. Dalgıç kumaş kullanılarak tasarlanan çantalar da vardır. Kurdele yapımında da kullanılabilir.
Eşofman altı rahatlık veya atletik amaçlar için tasarlanmış günlük bir yumuşak pantolon çeşididir. İlk eşofman takımı 1920'lerde Le Coq Sportif'in kurucusu Émile Camuset tarafından tanıtıldı. Bunlar, sporcuların rahatça esnemesine ve koşmasına izin veren basit örme gri jarse pantolonlardı.
CİĞER NASIL YAZILIR? Bu kelimenin ciğer mi, ciyer mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ciğer şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu sözcüğün doğru şekilde yazılışı, 'Şofben' olarak ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Gazla ya da elektrikle çalışan ve suyu ısıtan cihazlar şofben olarak bilinmektedir.
TDK'ya göre kirpik kelimesinin doğru yazılışı "kirpik"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK verilerine göre sarımsak kelimesinin doğru yazımı sarımsak şeklindedir. Sarmısak şeklindeki yazımı ise yanlış olarak değerlendiriliyor. Ezilmiş sarımsak yoğurda lezzet verir.
Traş olarak yazımı hatalı yazım olarak kabul edilmektedir. Doğru yazımı ise tıraş olarak kabul edilip kullanılmaktadır. Bu örnekte tıraş kelimesi sakal ve bıyıkların kesilmesi anlamında kullanılmıştır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri