Tüm yıl rahatlıkla kullanılacak bir eşofman altı için en uygun kumaşlar yüzde yüz pamuktan yapılan kumaşlardır. Pamuğun yanı sıra pamuk polyester karışımlı kumaşlar, polyester, paraşüt kumaş ve spandex kumaşlar da eşofman yapımında kullanılır.
Genellikle sağlık açısından pamuk ağırlıklı olması tercih edilen eşofman altlarında giyilecek yere göre polyester veya polyamid de tercih edilebilir. Yaz aylarında tercih edeceğiniz eşofman altının pamuklu kumaş olması, sizi sıkmayacak ve rahat etmenizi sağlayacak bir ortam hazırlar.
Doğru bir eşofman kumaşı nemi emmeli ve giydiğinizde teninizde yumuşak bir his bırakmalıdır. Bu koşulları sağlayan en kaliteli kumaş ise pamuktur. Pamuklu kumaş hem kış hem de yaz aylarında giymeyi tercih edebileceğiniz eşofman altları için en doğru seçimdir.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Doğal bir lif olan pamuk en sağlıklı kumaşlar arasında yer almaktadır. Yenilenebilir ve parçalanabilir olan pamuklu kumaş hem dayanıklı hem de rahat bir özelliğe sahiptir. Sıcak iklimlerde pamuklu kumaşlar daha fazla kullanılmaktadır. Çünkü pamuklu kumaşlar daha serin tutar.
Pamuklu Elbise Çeker mi? Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir.
Günlük giyim için oldukça uygun olan scuba kumaşlar eşofman takımı, pantolon, mont ya da üstü giyim ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Su geçirmeyen ve vücuda yapışmayan özelliği sayesinde tatil bölgelerinde sıkça kullanılan mayo ve bikini yapımında kullanıldığından yaz mevsiminde kullanımı vardır.
Spor giysilerinde en önemli parçalardan olan eşofmanlarda pamuk polyester karışımı en çok tercih edilir. Bunun nedeni ise pamuğun emici ve doğal olması ve polyesterin hızlı kuruyor olması özelliklerini birleştirerek bir kumaş elde edilmiştir. %100 pamuk olan kumaşlar ise en çok tercih edilen 2. kumaş türüdür.
Gerçek bir pamuklu kumaş, 90 dereceye kadar çok yüksek bir sıcaklıkta yıkanabilir. Öte yandan, boyanmış veya baskılı pamuklu kumaşlar çok daha hassastır. Çünkü, yüksek derecede yıkandıklarında solma ve baskılarının çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, en fazla 60° sıcaklıkta yıkanmaları tavsiye edilir.
Pamuk kot pantolonda, tişörtlerde, nevresimlerde, havlularda, iç çamaşırı ve çoraplarda, aktif giyimde, montlarda ve çok daha fazlası birçok ürün yapımında kullanılıyor. Doğal bir hammadde olan pamuk doğada çözünebilen, nefes alabilen ve hava geçiren bir kumaştır.
Polyester, içerisinde pamuk dışında bir karışım barındırmıyorsa esneme yapmaz. Yüksek ısıya dayanıklı, sağlam ve çabuk kuruyan polyester kumaşlar genellikle sert bir yapıya sahiptir. Hava alamaması sebebiyle, kullanım sonucu yıpranmaların en az görüldüğü kumaş çeşididir de denebilir.
Bu havalarda sıcak ve rahat olabilmek için kullanılır. 3 iplik kumaş olarak adlandırılmasının nedeni ise genel olarak 3 farklı iplikten üretilmesiyle nedeniyledir. Bu kumaş türü üretilirken zemin ipliği, astar ipliği ve bağlantı ipliği olmak üzere 3 farklı iplik kullanılır.
Üç İplik Penye Kumaş iki ipliğe oranla ve normal penye kumaşlara oranla oldukça kalın, esnek, yumuşak, dayanıklı ve sıcak tutma özelliğine sahip insanlar tarafından sıkça tercih edilen bir kumaş türüdür. Genel olarak sweat, kapüşonlu, eşofman takımı olarak rahatlıkla kullanılabilir.
Pamuklu kumaşlar, her mevsim sizi mutlu edebilecek seçenekler arasındadır. Beden üzerindeki nemi ve teri kendine hapsederek sizin rahatlamanıza yardımcı olur. Böylece yaz sıcaklarını rahat bir şekilde atlatabilirsiniz. İnce, hafif seçenekler arıyorsanız poplin kumaşı en iyi karar olacaktır.
Yazın Terletmeyen Kumaşlar
Sıcak havalarda terletmeyen kumaşlardan birisi de tülbent kumaşlardır. Bu kumaşlar hafif, yumuşacık ve serindir. Terletmeyen kumaşlara ulaşmak isteyen kişiler pamuklu kıyafetlere yönelebilir. Pamuklu kıyafetler, kişilerin sıcak yaz aylarını daha rahat atlatmasını sağlayabilir.
"Genel olarak yazlık kıyafetlerin içerisinde kullanılan keten kumaş; gözeneklerinin iri olmasından ötürü insan vücudunun hava almasına yardımcı olur. Bu yüzden de keten kumaş, yaz aylarında çok sık tercih edilir.
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
% 100 pamuklu kumaşlar yıkandığı zaman çekme yapmaktadır. Bu nedenle piyasada çok fazla pamuk karışımı kumaş görülmektedir. Fakat pamuk karışımı olmayan, yani % 100 pamuktan üretilen kumaşların çekmeme ihtimalleri yoktur. Bu nedenle yıkamadan önce kullanım talimatlarına uymak bu anlamda çok önemlidir.
Bu durumu tespit etmenin size bir kıyafete mal olacağını hatırlatmakta fayda var. Çünkü elinizdeki ürünün %100 pamuk olup olmadığını anlamanın tek yolu, bir parçasını yakmaktır. Pamuk, yandığında kağıt kokusu çıkarır. Ayrıca söndükten sonra da parlak bir görünüme sahiptir.
Pamuklu kumaşlar, doğal bitki liflerinden yapılmaktave giysilerde, masa örtülerinde, yatak takımlarında ve narin bebek tulumlarına kadar heryerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Renkli kumaşlarda solmayı ve esnemeyi azaltmak için su sıcaklıklarını düşük tutmanız oldukça önemlidir.
Kışın Pamuklu Giysi Giyilir Mi? Kış aylarında kullanılan kıyafetler arasında en çok tercih edilenlerin başında pamuklu giysiler gelmektedir. Yapı itibariyle soğuğu geçirmeyen yapısı ve üşüme faktörünü neredeyse ortadan kaldırmasıyla pamuk, kış aylarında kullanılabilmektedir.
Pamuklu kumaşlar yazın serin tutar ve nefes alır, pamuklu elbiseler kışın da sıcak tutma özelliğinden dolayı dört mevsim de kullanılabilecek bir kumaş türüdür. Pamuğun esnek olması güçlü ve dayanıklılığı yapısındaki doğal elyafların özelliğinden kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri