ESP yani Elektronik Stabilite programı, modern otomobillerin pek çoğunda yer alan akıllı bir elektronik sistemdir. Bu sistemin temel amacı ise yoldaki zorlu koşullarda hem otomobildekiler hem de trafikteki diğer araçlar için daha fazla güvenlik sağlamaktır.
ESP algılayıcıları da gitmek istediğiniz yön ile aracın gitmekte olduğu yön arasındaki dengesizliği tespit eder. Aracı düz bir hatta ya da yapmak istediğiniz manevra güzergahında tutmak için sistem gerekli gördüğü tekerleğe fren uygular. Bu da yol tutuşunu dengeli ve doğru bir hale getirir.
Esp sistemi aracın zorlu yol şartlarında dengeli bir şekilde seyretmesini sağlama işlevi görür. Esp sistemi bozulursa aracın kaydığı veya savrulduğu durumlarda kazaların meydana gelme olasılığı doğar.
Sürücü sağa gitmek isterse ESP sistemi sağ arka tekerleği frenlemeye çalışacak. Bu sayede arabanın ön kısmı gitmek istediği yöne doğru düz gitmeye başlar. Ayrıca, savrulma veya kar yağışı durumunda aracın dengesindeki olası anormallikleri algılayarak ESP sistemi devreye girer.
Fakat eğer ESP sistemi devreye girmişse, bu durumda sistem aracın viraja hızlı bir şekilde girdiğini anlıyor ve dengeyi korumak adına gerekli tekerde kısa kısa frenlemeler yaparak aracın yolda kalmasını, dengeyi kurmasını sağlıyor. Bu durum sadece virajlar için de geçerli değil.
İlgili 20 soru bulundu
Karlı veya buzlu bir yolda aracın tekerlekleri patinaj yapar ve ESP de bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılayarak tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman ESP devre dışı bırakılmalıdır.
Esp devreye girdiğinde her araçta göstergede Esp uyarı lambası yanar. Esp devreye girdiğinde her araçta göstergede Esp uyarı lambası yanar. Ek olarak 60-70km gibi bir hızda boş ve geniş bir yolda ani zigzag çizerek etkisini hissedebilirsin.
EPS arızası ile karşı karşıya kaldıysanız yapmanız gereken ilk şey güvenli ve dikkatli bir şekilde aracınızı servise götürmektir. Aracınızın direksiyon destek sistemi devre dışı kalacağı için direksiyon bir hayli sertleşecektir. Aracı güvenli bir şekilde kulanamayacağınızı düşünürseniz; çekici çağırmanız önerilir.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
Cevap: Karda esp-asr kapatmak
patinaj yapmaması için gaza basmadan arabayı kaldırmak yeterli.
evet abi aracın dengesi bozulduğunda olabildiğince aracın girdiği çizgide çıkmasını sağlar.. Karlı buzlu havalarda ilk kalkış yaparken eğer araç kalkmazsa ileri geri veya sağ sol manevra yaparak kalkana kadar ESP yi kapatacaksınız.
EPS uyarı lambası yanarsa elektrikli direksiyon sistemin de bir arıza meydana geldiğinden dolayı yanar ve direksiyon sertleşir. EPS uyarı lambası yandığında sistemde bir arıza kodu oluşur, arıza kodunu teşhis bilgisayarından bakılarak arızanın nereden kaynaklandığı tespit edilir.
ESP sistemleri aracın hızını etkiler mi? ESP sistemleri, aracın hızını otomatik olarak azaltmaz. Ancak, sistemin kayma veya savrulma riski algıladığı durumlarda frenlerle veya motor gücü kontrolüyle aracın hızını düşürebilir.
- ECU ve hidrolik kontrol ünitesi veri yolu ile haberleşme. ESP kışın, özellikle karlı ve buzlu yollarda kapatılabilir. Otomobilin savrulma ihtimaline karşı devreye giren bu sistem, karlı ve buzlu havalarda otomobil kaydığında devreye girecek ve otomobil, sistem tarafından durdurulmaya çalışılacaktır.
ESP yani Elektronik Stabilite programı, modern otomobillerin pek çoğunda yer alan akıllı bir elektronik sistemdir. Bu sistemin temel amacı ise yoldaki zorlu koşullarda hem otomobildekiler hem de trafikteki diğer araçlar için daha fazla güvenlik sağlamaktır.
Araç sürücüsünün sağa gitmek istemesi halinde ESP sağ arka tekere fren uygulamaya başlar. Bu sayede aracın burun kısmı gidilmek istenen yöne doğru düzelmeye başlar. Ayrıca yolun kaygan olması ya da buzlu olması halinde araç dengesinde oluşabilecek düzensizliği algılayarak ESP devreye girer.
Çekiş kontrol sistemi motorun gücünü düşürerek ya da patinaj çeken tekeri frenleyip çekiş gücü olan tekerlerin dönüşüne izin vererek aracın hareket etmesini sağlar.
Hızlı hareket etmek gereken durumlarda gaz pedalına birden yüklenilirse araç patinaj yapmaya başlayabilir. Tekerlekler oldukları yerde belli bir süre döner. Bu durum aracın kalkış hızını yavaşlatır.
ASR sadece patinaj önleyici bir sistemdir. Aynı zamanda ESP'nin destekleyicisidir. ESP ise daha kapsayıcıdır. Aracın patinaj da dahil olmak üzere kontrolsüz hareketlerini düzeltmekle yükümlüdür.
ESP (Electronic Stability Program), manevra yapma sürecindeki dengesizlikleri önleme amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Aracın manevra esnasında kayma ihtimaline karşı frenlere ve motor gücüne müdahale eder.
Sürücü direksiyona kumanda ettiği anda takviye (destek) verilmekte ve böylece yakıt ve güç tasarrufu sağlanmaktadır. EPS (Elektrik Kontrollü Direksiyon) direksiyon mekanizmasına takviye gücü vermek için elektrikli bir motor kullanır, bu şekilde sürücünün direksiyonu çevirmek için harcaması gereken gücü azaltır.
Bahsi geçen arıza, EPC alarmı olarak da bilinir. EPC alarmı; Electronic Power Control kavramının bir uyarı ya da alarm durumunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu sistem, aracın motor performansını kontrol eder.
ESP kısaltmasının açılımı Elektronik Stabilite Programı olmaktadır. Modern üretim araçların büyük bir kısmında bulunan ESP, tamamen elektronik bir sistemdir. ESP sisteminin asıl oluşturulma gayesi ise yolculuk esnasında meydana gelebilecek zorlu durumlarda güvenlik önlemlerinin alınmasına yardımcı olmasıdır.
Trafikte güvenli sürüş ve can güvenliği için tüm bu sistemler, bir aracın olmazsa olmaz teknolojileridir.
Kısaltması ABS olan sistemin Türkçe karşılığı Kilitlenme Karşıtı Fren Sistemi, İngilizce karşılığı Anti-lock Braking System ve Almanca karşılığı da Antiblockier-system olarak geçmektedir. ESP (Elektronik Stabilite Programı): Türkçesi elektronik denge sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri