D türü yetki belgesi Otobüsle tarifeli veya tarifesiz yurtiçi yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir. Taşımanın şekline göre D1, D2, D3 ve D4 olarak türlere ayrılır.
(1) C türü yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
D2 yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin odaya kayıtlı olmaları gerekmektedir. Ayrıca ortak, yönetici ve sahiplerinin aktif vergi mükellefi olması, en az 30.000 Türk Lirası işletme sermayesine sahip olması ve belli suçlardan sabıka kayıtlarının olmaması şartları aranmaktadır.
D1 Yetki belgesi: D1 belgesi, tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir. D2 Yetki belgesi: D2 belgesi, tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
D2 yetki belgesi belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre arızi sefer düzenleyerek taşıma yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere, önceden gruplandırılmış yolcuları bir hareket noktasından alıp aynı hareket noktasına götürmek veya getirmek suretiyle mekik sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara verilir.
İlgili 27 soru bulundu
c) D3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak, kendi personelinin taşımasını yapacaklara, ç) D4 yetki belgesi: Ticari olarak, taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak yapacaklara, verilir.
K2 Yetki belgesi yurtiçinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
1-) D2 yetki belgesi için toplam 75 koltuk kapasitesinin hesaplanmasında; 9 koltuk ve üzerindeki koltuk sayısına sahip olup da 8 yaş dahil daha küçük yaştaki tüm özmal taşıtlar kullanılacaktır.
Bir firma veya şahıs işletmesinin D2 yetki belgesi alabilmesi için 10 yaşından büyük olmayan ve toplamda 75 koltuğu aşan araç filosuna sahip olması gerekir. Firmanın 75 koltuk ve 10 yaşından genç araç şartını sağlamasının ardından diğer araçlarında aynı şart aranmaz ve tüm filo D2 belgesine sahip olur.
A2 Yetki Belgesi: Otomobillerle Ticari ve tarifesiz olarak Uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek veya tüzel kişilerin alması gereken yetki belgesidir. A2 Yetki belgesi almak veya yenilemek isteyenlerin faal vergi mükellefi olmaları, şarttır.
- Taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek. - Bu uyarılar 3.000 TL yatırılarak kaldırılabilecek. - 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali yaptıkları tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacak.
C türü yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
“(4) A1, B2, D2 ve servis taşımacılığı yapmak üzere D4 yetki belgesi olan yetki belgesi sahipleri, yetki belgesi eki taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarını, taşıtın kayıtlı olduğu yetki belgesi kapsamı dışında ve/veya yetki belgesi olmayan gerçek veya tüzel kişilerin faaliyetleri için kullandıramazlar.
B türü yetki belgesi: Otobüsle uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
K YETKİ BELGESİ NEDİR? Ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
H türü yetki belgesi Ticari amaçla yurtiçi ve uluslararası eşya taşımacılığı alanında komisyonculuk yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir. Taşımanın şekline göre H1, H2 ve H3 olarak türlere ayrılır.
ç) D4 yetki belgesi: Tarifeli ve tarifesiz olarak 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası ve taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara, verilir.
N2 yetki belgesi Ticari amaçla yurtiçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. N2 yetki belgesi için başvuranların en az, 8 birim taşıtla asgari kapasiteye ve 40.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.
B3 yetki belgesi Otobüsle Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak, kendi personelinin taşımasını yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir. B3 Yetki belgesi almak veya yenilemek isteyenlerin gerçek kişiler hariç faal vergi mükellefi olmaları, şarttır.
Başvuruda bulunacak şirket veya şahıs firmasının ticaret odası kayıtlı sermayesinin en az 30.000 TL olması gereklidir. Sermaye miktarı yeterli olmayan firmalar D2 belgesi müracaatı yapmadan önce sermaye arttırımı yapmalıdır. D2 belgesi fiyatı 18,559.00 TL dir.
D2 Belgesi Kiralama. D2 belgesine sahip olup da çeşitli araçlar için de yetkilendirme yaparak para kazananların sayısı son zamanlarda artmaktadır. D2 belgesinin düzensiz aralıklarla, özgürce taşıma yapabilme yetkisini kullanan belge sahipleri bu belgelerini kiraya verebiliyorlar.
Bu belgeler genel olarak şu şekilde ifade edilmektedir; K1 Belgesi: Yurtiçi sınırlarında ticari eşya taşımacılığı yapan firmalara verilir. K2 Belgesi: Hususi taşımacılık yapan kişi ya da firmalara verilir. K3 Belgesi: Ticari olarak taşıma eşyası nakliyatı yapan firma ya da kişilere verilir.
H2 yetki belgesi, uluslararası ve yurt içi eşya taşımacılığı alanında komisyonculuk yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilen yetki belgesi türüdür. Bu belgeye araç eklenememektedir. H2 yetki belgesi almak isteyenlerin vergi ve oda kaydının olması gerekmektedir.
K3* Kamyonet ile taşınma eşyası taşımacılığı yapacak gerçek kişi (şahıs) ve tüzel kişiler için verilen belge türüdür. Ticari amaçla ; Toplam yüklü ağırlığı 3.500. Kg. geçmeyen taşıtlarla yapılan taşınma eşyası taşımacılığı için yetki belgesi ücretinde uygulanan indirim oranı %75 olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri