Ağızda kalan tadın süresi: Espressoyu içtikten sonra ağzımızda uzun süre hoş bir aroma kalıyorsa espressonun iyi olduğuna işaret eder. Genellikle acı (bitter) tat ağızda uzun süre kalır. Ağızda kalan acılık (bitterness) hoşsa kahvenin iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Kahveniz kaba öğütüldüğünde, su çok hızlı bir şekilde akıp gider ve espresso tat yoğunluğu daha zayıf olur. Kahve çekirdekleri ince çekildiğinde ise su daha yavaş akar ve Espressonun tadı acımtırak olur.
Ayrıca kahve çekirdeklerinizin öğütülme boyutu da oldukça önemlidir. Çok kalın öğütülen kahve çekirdekleri sulu ve tatsız bir espressoya neden olurken, çok ince öğütülen kahve çekirdekleri ise acı ve hafif yanmış tadı veren bir espressoya neden olur.
espresso ise sadeliğinin ardında bir hulk barındırır tokat gibi çarpar ayıltır. daha yoğun kokulu ve aromalıdır.
kısaca söylemek gerekirse, genellikle şeker koyarlar. bence, gerçekten iyi bir mekanda yapılan espressonun tadı şeker ya da başka bir tatlandırıcı kullanmadan da daha iyi alınılabilir. küçük bir kahve kaşığı şeker ( kahve kaşığı çay kaşığından daha küçüktür özellikle de moka potla yapılan espressolarda* kuraldır.
İlgili 45 soru bulundu
Tadı oldukça sert olan bu kahve fazlasıyla yoğun bir kıvama sahiptir ve küçük porsiyonlar (shotlar) şeklinde servis edilir. Espresso sade şekilde içilebildiği gibi ondan birçok kahve çeşidi de hazırlanabilir.
Daha fazla sıvı koyarsanız, çekirdeklerin içindeki odunsu tatlar ve diğer nahoş lezzetler suya geçiyor ve kahvenin tadı bozuluyor. Espresso'nun küçük kaplarda ve çok az miktarda içilmesinin nedeni bu; İtalyanların cimriliği değil. Duble içecekseniz iki misli su değil, iki ayrı 6.5 gr.'lık kahve kullanmanız gerekli.
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
Espressonun Faydaları
-Yağ yakımını yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır ve kalori içirmediği için yağlanma yapmaz. -Dikkati ve odaklanmayı artırır. Miligram başına yüksek düzeyde kafein içeren bir kahve çeşidi olduğu için kafeinin sihirli etkilerinden fazlasıyla yararlanmanızı sağlar.
Sadece bir bardak espresso kalbe giden kan akışını yavaşlatıyor bu da kalbe zarar veriyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre bir fincan espresso kalbiniz için oldukça zararlı olabilir. İçeriğindeki kafein miktarı nedeniyle espresso'nun sadece bir fincanı kardiyovasküler sisteme zarar veriyor.
Kan akışının yavaşlaması ise kalbe zarar verebilir. Aşırı espresso tüketimi kalp atışlarını hızlandıracak şekilde uyarıcı etki yapabilir. Kafein, özofagusu etkileyerek mide ekşimesi yani reflüye neden olabilir. Espressonun içeriğinde bulunan kafein adrenalin gibi vücudun titremesine yol açan hormonları uyarabilir.
Espresso Kahvenin Zararları;
Espresso kahvenin içeriğindeki kafein kalbe kan akışını yavaşlattığından kalp zarar görebilir. Espresso kahve gün içerisinde aşırı tüketilirse kalp atışları hızlanabilir. İçeriğindeki kafein özofagusa etki ettiğinden dolayı mide ekşimesi yani reflü nedenidir.
Bu da aslında bize kahve tüketiminde vücuda alınan kafein miktarını kontrol etmenin oldukça zor olduğunu gösterir. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz dört fincan kahve sınırını filtre kahve olarak düşünmeyi ya da eğer espresso tüketeceksek günde iki fincanda kalmamız gerektiğinin sinyallerini verir.
Espressonun sıvı katmanı, kahveye asidite ve tatlılık veren ana bölümdür. Bu katman da kendi içerisinden gövde ve kalp olarak ayrılabilir. Espressonun gövdesi, kahvenin orta bölümüdür ve rengi daha çok karamel kıvamındadır. Kalp bölümü ise kahvenin alt bölümüdür ve daha koyudur.
Espresso yüksek basınçta demlenirken, filtre kahvede su, öğütülmüş kahve içerisinde yavaşça demlenir. Yer çekiminin de etkisiyle bir süre sonra dibe çöker. Bu nedenle filtre kahvenin demleme süresi espressoya göre daha uzundur.
Türk kahvesi esas itibariyle espresso gibi küçük miktarlarda içiliyor olsa da içim şekli ile farklılaşmaktadır. Espresso kısa içime sahipken Türk kahvesi oldukça uzun soluklu bir içime sahip kahvedir.
İyi bir espresso shot'ı için kabul edilen süre 28 saniyedir.
O zaman kimler espresso içiyor? Lider özelliğine sahip olanlar ve “work hard play hard” (çok çalış, çok eğlen) zihniyetinde yaşamayı seçenlerin içeceği espresso. Kısa olduğu için zaman kaybetmiyorlar.
Espresso diğer sert kahve çeşitleri gibi uyku açma özelliğine sahiptir. İçinde yoğun kafein barındıran espresso, pratik kullanımı ve lezzetiyle de öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, sabahın ilk saatlerinde içilmesiyle enerjik tutmaktadır.
Yumuşak içim kahve tercih etmek isteyenlerin Peru kahvesini denemesi önerilir. Karamel ve tarçın notalarına sahip olan Peru kahvesi özellikle lezzeti ve aroması ile beğenilmektedir. Kolombiya kahveleri ise tatlı ve dengeli asideye sahip kahve tatları ile ön plana çıkmaktadır.
Espressonun bir fincan olacak kadar sıcak su eklenmiş halidir (bakınız: Espresso nedir?). Espressoya kıyasla daha seyrek olduğundan daha yaygın bir kitleye hitap eder. Yoğunluğu ve içimi filtre kahveye benzer.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Bu nedenle hem sağlık hem de lezzet açısından taze çekim, hafif ve orta kavrulmuş kahveler, katkısız hazırlanmalı ve tüketilmelidir.
Espressonun geleneksel içimi elbette sütsüz, şekersiz safi kahve şeklindedir. Espressosun kadifemsi yapısı, kreması ve muhteşem lezzetinin alınması için taze kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile hazırlanmış espresso yeterlidir. Ancak elbette espresso sütle de içilebilir.
Geleneksel olarak Türk kahvesinin yanında su servis edilir ancak Espresso, Americano, Latte, Cappuccino, Mocha ve Filtre kahve gibi kahvelerin yanında da su içmek gerekiyormuş.
Hareketsiz atmosfer altında işlenip paketlenen ve hava geçirmez şekilde kapatılan Nespresso kapsülü, kahvenin tazeliğini ve 900 aromasını 12 ay boyunca saklayarak tutarlı kahve kalitesini garanti ediyor. Alüminyum malzemenin tercih edilmesinin bir nedeni de %100 geri dönüştürülebilir olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri