Espresso. Bilmeyenin yanlışlıkla söyleyip Türk kahvesine benzettiği bu ufacık fincanda gelen arkadaş aşırı sert bir kahvedir. Hatta sözlük bilgisini de verelim: Oldukça ince olacak şekilde öğütülmüş kahve tozunun içinden basınçlı su geçirerek yapılan kahve türüdür.
Kişiden kişiye göre de farklı kahve sertliği tercih edilebilir. Espresso kahvesi sert gelen fakat latte kahve yumuşak gelen kişiler için Cappuccino kahvesi tam karardır. Cappuccino kahvesi espresso kahvesine göre son derece yumuşak bir seçim olmak ile beraber latte kahve çeşidine nazaran serttir.
Filtre kahve, espresso kahveye göre daha yumuşak bir içime sahiptir. Yoğunluğu daha azdır. Daha berrak ve yumuşak bir içime sahiptir. Espresso kahveler ise daha serttir ve yoğunluğu daha fazladır.
İtalyanca anlamı "lekeli” olan macchiato, espressonun sert tadını buharda ısıtılmış süt ve köpükle yumuşatıyor. Dilerseniz macchiatonuzun içine karamel ve balkabağı gibi farklı şuruplar da ekleyebilirsiniz.
Espressonun bir fincan olacak kadar sıcak su eklenmiş halidir (bakınız: Espresso nedir?). Espressoya kıyasla daha seyrek olduğundan daha yaygın bir kitleye hitap eder. Yoğunluğu ve içimi filtre kahveye benzer.
İlgili 42 soru bulundu
Bu da aslında bize kahve tüketiminde vücuda alınan kafein miktarını kontrol etmenin oldukça zor olduğunu gösterir. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz dört fincan kahve sınırını filtre kahve olarak düşünmeyi ya da eğer espresso tüketeceksek günde iki fincanda kalmamız gerektiğinin sinyallerini verir.
Yumuşak içim kahve tercih etmek isteyenlerin Peru kahvesini denemesi önerilir. Karamel ve tarçın notalarına sahip olan Peru kahvesi özellikle lezzeti ve aroması ile beğenilmektedir. Kolombiya kahveleri ise tatlı ve dengeli asideye sahip kahve tatları ile ön plana çıkmaktadır.
Diğer içeceklerle karşılaştırıldığında, latte daha yumuşak, hafif tatlı bir tada sahiptir, çünkü daha büyük oranda süt içerir. Geleneksel olarak macchiato, bir shot espresso ile az miktarda süt eklenmesiyle yapılır.
Buzlu mocha, soğuk bir o kadar da yumuşak kahveyi sevenler için, tatlı-sert bir kahvedir. Soğuk kahvelerde genelde tercih edilen, yumuşak,içerken damakta güzel bir tad bırakan ve tatlı içimli olmalı..
Espresso diğer sert kahve çeşitleri gibi uyku açma özelliğine sahiptir. İçinde yoğun kafein barındıran espresso, pratik kullanımı ve lezzetiyle de öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, sabahın ilk saatlerinde içilmesiyle enerjik tutmaktadır.
Espresso, neredeyse yanacak seviyelerde sıcaklıktan demlendirilir, basınçlı su, bir anda ince öğütülmüş kahveye eklenir. Bu tip farklarla filtre kahveden ayrılsa da asıl önemli nokta espressonun filtre kahveye göre daha yoğun ve konsantre olmasıdır.
Kafein süreci hızlandırmaz
Fakat alkol etkisiyle oluşmuş sarhoşluk halini ve algı azalmasını ortadan kaldırmaz. Çünkü alkolün etkisinin geçmesi için onu metabolize etmek gerekir.
Daha fazla su kullanmak espressonun acı ve sulu olmasına neden olur. Suyun Sıcaklığı: Kullandığınız suyun sıcaklığının 90-95 derece olmasına özen gösterin. Ayrıca su sıcaklığının 95 derece üstüne çıkmamasına dikkat edin. Bu nokta kahvenizin tadının yanmasını engellemektedir.
Daha fazla sıvı koyarsanız, çekirdeklerin içindeki odunsu tatlar ve diğer nahoş lezzetler suya geçiyor ve kahvenin tadı bozuluyor. Espresso'nun küçük kaplarda ve çok az miktarda içilmesinin nedeni bu; İtalyanların cimriliği değil. Duble içecekseniz iki misli su değil, iki ayrı 6.5 gr.'lık kahve kullanmanız gerekli.
İçimi oldukça hafif olan Latte, 1/3 veya 1/5 oranında Espresso'ya süt eklenmesiyle hazırlanır. Üzerine de süt köpüğü konularak servis edilir. İlk olarak buharda ısıtılmış süt bardağa konulur.
Ağızda kalan tadın süresi: Espressoyu içtikten sonra ağzımızda uzun süre hoş bir aroma kalıyorsa espressonun iyi olduğuna işaret eder. Genellikle acı (bitter) tat ağızda uzun süre kalır. Ağızda kalan acılık (bitterness) hoşsa kahvenin iyi olduğunu söyleyebiliriz.
İçimi yumuşak ve tatlı bir kahvedir.
Americano nedir? Americano ise daha yumuşak bir kahvedir. Filtre kahveye oranla da daha serttir. Espressonun sıcak suyla seyreltilmiş haline americano diyoruz.
Espressonun geleneksel içimi elbette sütsüz, şekersiz safi kahve şeklindedir. Espressosun kadifemsi yapısı, kreması ve muhteşem lezzetinin alınması için taze kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile hazırlanmış espresso yeterlidir. Ancak elbette espresso sütle de içilebilir.
Espresso Shot
1 shot espresso: single shot olarak da bilinir. 7g kahve kullanımıyla yaklaşık 30ml espresso elde edilir. 2 shot espresso: double shot olarak da bilinir. 14g kahve kullanımıyla yaklaşık 60ml espresso elde edilir.
Mocha'da çikolata şurubu, tatlı kakao tozu, dövülmüş kakao kullanılabilir. Mocha koyu acı kakaolu veya sütlü çikolata içerebilir. Mocha genellikle cappuccino gibi üstüne süt köpüğü konularak servis edilir fakat bazen süt köpüğünün yerine krema kullanılabilir.
Espresso: Yüksek basınç uygulanarak sıkıştırılan ince çekim kahveye denir. Bu kahveden elde edilen içeceğe de ismini vermiştir.
Espresso, 1900'lü yıllarda İtalyanların keşfedip dünyaya tanıttığı, basınç gücünden yararlanılarak yapılan hızlı bir kahve demleme yöntemidir. Küçük porsiyonlarda servis edilir ve oldukça sert bir tadı, yoğun bir kıvamı vardır. Aroması zengindir ve miligram başına düşen kafein miktarı yüksekir.
Kahvenin sertliği kavurma yöntemine göre değişir: Kahve 400 derecede kavrulurken çekirdeklerin içerisindeki yağ açığa çıkar. Ne kadar yağ açığa çıkarsa tadı o kadar sert olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri