Esre; harfin altına konan sola eğik bir çizgidir. İnce harflere “i” kalın harflere ise “ı” sesi verir. Ötre; küçük “vâv” harfine benzer ve harfin üstüne konur. İnce harflere “u-ü”arası bir ses, kalın harflere ise “u” sesi verir.
Esre: Kalın harflerde ''ı'' sesini (sı,tı...) ince harflerde ''i'' sesini (si,ti,ci...) verir. Ötre: Kalın harflerde ''u'' sesini (su,tu...) ince harflerde ''u'' ''ü'' arası ses verir.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur. İnce harflerden ع – ر – ح üstünlü olduğu zaman a sesiyle okunur.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
Damme (Ötre) ـُ : Harflerin üzerine konulan küçük vav şeklindeki bir işarettir. Harfleri “-u” sesi ile okutur. Ve burada da ince harf ve kalın harf ayrımı yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Hareke sistemi
Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Esre; harfin altına konan sola eğik bir çizgidir. İnce harflere “i” kalın harflere ise “ı” sesi verir. Ötre; küçük “vâv” harfine benzer ve harfin üstüne konur. İnce harflere “u-ü”arası bir ses, kalın harflere ise “u” sesi verir.
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Kesrateyn ( İki Esre)(ــٍـ): Harfin altına konan, sol taraftan aşağı doğru eğik, üst üste, küçük çift çizgidir. Geçerek okuyuşta, ince harflerin sonunda “Cezimli Nûn” (نْ) varmış gibi “İn” olarak, kalın harflerde ise, “I” dan “İ” ye doğru yönelen “Iin” sesi ile okutur.
Bazı Osmanlı Türkçesi metinlerinde yer yer “ye” harfinin üzerinde “ötre”, “vav” harfinin altında “esre” bulunmaktadır.
Türkçede bulunup Arapçada bulunmayan sesler: ç, g, ğ, j, p,v, ı, o, ö, ü.
Ötre; kalın okunan harfleri “u” sesiyle, ince okunan harfleri ise “u” ile “ü” arası bir sesle okutur (Pakdil, Ta'lim, 108; Kaya, Elif-bâ, 19).
Arap alfabesinde sadece ünsüz harfler ve uzun okunan ünlü harfler (a, u, i) içerdiği için kısa ünlü sesleri için değişik harekeler geliştirilmiştir. Harekelerin kullanımı neredeyse sadece Kur'an ve Arapça öğretim kitaplarına sınırlıdır. Bunlar gazete ve kitaplarda genellikle kullanılmaz.
Aslında Arapçada bulunmazlar. Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz. Örneğin Ömer ismi gerçekte Umar olarak yazılır ve telaffuz edilir. Harflerin seslendirilmesi Hareke adı verilen işaretler ile yapılır.
Fethateyn (İki Üstün) (ــًـ):
Harfin üzerine konan, sol taraftan aşağı doğru eğik, üst üste, küçük çift çizgidir. Geçişte, ince harflere “En”, kalın harflere ise “An” sesi verir. “İki Üstün” alan harfin soluna, genellikle “Elif” harfi de yazılır. Geçişte okunmayan bu Elif, durulduğunda uzatma harfi görevi yapar.
Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir. Sessiz harfler de kendi içerisinde sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sert sessiz harfler “t, ş, s, p, k, h, f, ç” harfleridir.
Bölüm | Kalın Okunan Harfler ( خ ص ض ط ظ غ ق ) - Hafız Davut Kaya - YouTube.
2. Yuvarlak Te ( ة ) ise, He ( ه ) harfine dönüşür ve cezimli gibi durulur. Kelimenin son harfi Yuvarlak Te ( ة ) ise, harekesi ne olursa olsun He ( ه ) harfine dönüşerek cezimli He ( ه ) gibi okunur ve durulur.
Elif harfinin en önemli özelliği, her zaman tek başına ve dik şekilde yazılıyor olmasıdır. Bir inanışa göre elif alfabenin ilk harfi olduğu için diğer harflerin de varlık sebebidir. Tasavvuf sanatında Elif harfi Allah'ı sembolize eder. Elif harfi zarafetin, aynı zamanda gücün timsalidir.
Hatta; Vav harfi ile ilgili sözler arasında en bilinen tabir olan “Vav gibi olmak” tabiri de; 'Kulluğunu bilmek ve secde etmek. Allah'a yakın olmak' anlamında kullanılıyor.
Elif harfi, Allah'ın birliği anlamına gelmektedir... Vav harfi ise anne karnında cenin pozisyonundaki bir kulu ve secdeye varan edepli bir kul anlamına gelir... Bu iki harf ve anlam beraber kullanılır. Bu da “elif gibi dik durmayı da vav gibi secde etmeyi de bilen insan” için beraber vardır...
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir. Kalın harfler dışında kalan tüm harfler ince harf konumundadır.
Ebû Bekir'in emriyle Kur'an âyetleri bir araya getirilmiş, Hz. Osman döneminde mushaf nüshaları çoğaltılıp çeşitli merkezlere gönderilmiş, daha sonra bu hatalı okumaları büyük ölçüde önleyen noktalama ve harekeleme işlemleri gerçekleştirilmiştir.
AYN. Boğaz ortasından, ses telleri yani boğaz biraz sıkılarak çıkarılır. İnce bir harftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri