Resm-i Arûs (Gerdek Resmi) Bir sipahinin tımarında bulunan kadınların evlenmeleri verginin konusunu oluştururdu. Bu vergi, kadınların kocalarından tahsil edilirdi.
Osmanlılar'da düğün veya gerdek için alınan bir vergi. Osmanlı malî terminolojisinde genel olarak vergi anlamında kullanılan bir terim. Osmanlı maliyesinde devletin talep ettiği vergi ve harçların genel adı.
Çift resmi, “bir çiftlik” toprak sahibi köylü ailelerin (hâne) esas vergi birimini teşkil ediyordu. “Bütün çift” adıyla da belirtilen bir çiftlik miktarı toprağı bulunan çiftçi, bunun karşılığında bölgelere göre değişiklik gösteren bir vergiyi sipahiye ödemekle yükümlüydü.
İspenç, tarımla uğraşan Hristiyan reayadan Osmanlı Devleti'nin topladığı vergidir. Bu vergi 25 Akçe değerinde olup her erişkin zımniden alınan kişisel bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
Çift terimi, iki öküz tarafından sürülebilen ziraat sahalarının ölçüsünü belirtmek üzere kullanılmış olup çiftlik*le aynı mânayı taşır.
İlgili 39 soru bulundu
Ailenin işletme hakkını elinde tuttuğu bu toprak için devlete, yani onun temsilcisi sipahiye ödediği vergiye, “resm-i çift” adı veriliyor ve bu ödemeyi aksatmadan yaptığı sürece, toprağı kontrolünde bulunduruyor, hatta işlediği bu toprağı babadan oğula intikal ettirebiliyordu.
Aşar vergisinin kaldırılması
Türkiye Cumhuriyeti'nin 1923-1929 dönemi ekonomi politikasına damgasını vuran İzmir İktisat Kongresi'nin oy birliği ile alınmış kararlarından biri de 1925'te aşarın kaldırılmasıdır. Aşar; bütçenin gelir kaleminde önemli bir yer tutmaktaydı.
Müslümanlardan alınan öşür ve resm-i dönüm (veya çitf akçesi) vergisinin karşılığıdır[75]. İki türlü haraç vardır. Birincisi Harac-ı muvazzafa, İkincisi ise Harac-ı mukaseme'dir[76]. Harac-ı muvazzafa ki buna Harac-ı mukataa da denir, Müslümanların çift akçesi yerine alınır.
Timar topraklarında yaşayanlardan işledikleri suça karşılık alınan bâd-ı hevâ türünden bir vergi. Osmanlı malî terminolojisinde genel olarak vergi anlamında kullanılan bir terim.
Öşür nassa dayalı bir ibadettir; üründen verilir ve sadece zekât âyetinde sayılan sekiz sınıfa taksim edilir. Buna karşılık haraç, müslümanların maslahatını esas alan ictihada dayalı bir nevi cezadır; faydalanma bedeli olarak toprağın kendisine tahakkuk eder ve amme maslahatına harcanır.
Osmanlı'da kendi toprağını üst üste 3 sene işletmeyen ve herhangi bir ekim yapmayan kişilerden Çiftbozan vergisi alınırdı. Bu uygulama tamamen üretimin devamlılığının olması için yapılmaktaydı. Çiftbozan vergisi örfi bir vergidir ve toprağını terk edenlerden ya da üst üste boş bir şekilde bırakanlardan alınır.
Cizye, gayrimüslim vatandaşların hür ve mükellef olan erkeklerinden, yılda bir kez alınan baş vergisiydi. Sakatlardan, kadınlardan, çocuklardan ve din görevlilerinden alınmazdı.
Günümüzde verginin ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel ve benzeri birçok amacı vardır. - Tarihte ilk kez İngiltere'de 1215'te Magna Karta Libertatum ile devletin (Kralın) mutlak ve emredici yetkileri vergiden dolayı, din adamları ve feodal beyler lehine sınırlandırılmıştır.
İlk gece, gerdek gecesi gibi isimlerle bilinen ilk cinsel ilişki, her iki partner için de oldukça önemlidir. Cinsellik ve kızlık zarı ile ilgili anlatılan eksik bilgiler, birlikteliği her iki partner için de kabusa dönüştürebilir.
İlk Geceden Sonra İlişkiye Devam Edilir Mi? Kızlık zarı kanamasının az olduğu durumlarda ilişkiye devam etmekte sakınca yoktur. Fakat yoğun olduğu durumlarda kanama azalana kadar ara vermek gerekir.
İlk ilişkide aşırı ruhsal gerginlik
Korku gerginlik yaratır.Sinirsel gerginlik kaslarda gerilmeye yol açar.Vajina kaslarında kasılır, penisin vajene girmesi zorlaşır, ilişki bir mücadeleye döner. Zorladıkça kasılma artar ve ağrı oluşur.
Farsça bâd (rüzgâr) ve Arapça hevâ (hava) kelimelerinden meydana gelen bir tamlama olan bâd-ı hevâ zamanla konuşma dilinde bedavaya (karşılıksız) dönüşmüştür. Kelime bir Osmanlı maliye terimi olarak ne zaman tahakkuk edip tahsil edileceği belli olmayan (zuhurata bağlı) bazı resimleri ifade etmek için kullanılmıştır.
Mücerred ise, babasının yanında yaşayan bekar yetişkin çocuktur. Mücerred resminin miktarı 6 akçe olup babasının yanında yaşayan, gelir elde etmeye gücü yeten (kisbe kâdir) yani sakatlığı, hastalığı olmayan erkeklerden alınan bir vergidir.
Bennak Resmi, Osmanlı Devleti'nde toprak sahibi olan babalarının yanında yaşayan erkeklerin evlendikleri zaman ödedikleri vergidir. Örfi bir vergidir.
Darülkurra adı verilen yapılar Kur'an eğitimi veren yerler olarak tanımlanmaktadır. Bu müesseselere Darülkur'an ya da Darülhuffaz adı verilmektedir.
Osmanlı klasik çağında “reâyâ”, “reâyâ ve berâyâ” gibi tabirlerle kastedilen genellikle vergi veren halktır.
Miri arazi, sözlük anlamı olarak da “hükümetin ve hazinenin malı olan arazi” demektir. Ayrıca dağ, tepe, nehir, göl gibi tapusu alınamayan araziler de mülkiyeti devlete ait olan yani miri arazi çeşitleri arasında yer alır.
Aşar ya da bir diğer adıyla öşür vergisi; Osmanlı Devleti'nde üretilen tarım ürünleri üzerinden alınan %10 oranındaki vergiye verilen isimdir. Arapçada onda bir anlamına gelen “öşür” kelimesinin çoğulu olan aşar vergisi, Osmanlı Devleti'nin tarihi boyunca en önemli gelir kalemlerinden bir tanesi olmuştur.
Aşar vergisi Osmanlı Devleti'nde tarımsal üretim yapan köylülerden toplanmıştır. Üretilen tarım ürünleri üzerinde ayni, nakdi ve maktu olmak üzere üç şekilde tahsil edilebilen aşar vergisi oranları alındığı tarım ürünlerine göre farklılık göstermektedir.
Aşar vergisi, tarımla ilgili vergi türlerinden biridir. Osmanlı'da kullanılmasının ana nedeni, devletin önemli gelir kaynağının tarım olmasıydı. Köylülerin tarım gelirleri hesaplanarak alınan vergi türlerinden birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri