Arapça söylenişi (okunuşu) "Estağfirullah" biçimindedir, fakat bu kullanım TDK'da doğru değildir. Çünkü dilimize yerleşmiş, Türkçeleşmiş halinin doğru kullanımı "Estağfurullah"tır.
Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden “estağfirullah” demesi sünnete uygun bir davranıştır.
Kelime bir tövbe ifadesidir. Dini lügatte estağfurullah bağışlanma amacı ile Rabden af dilemek olarak tanımlanır. Türkçemizde ise ikram ve hürmet karşısında tevazu maksadı ile söylenir.
Sadece dili ile istiğfarda bulunmak yeterli değildir; niyeti ve amelleri de dilini doğrulamalıdır. Tövbenin en makbul olanı, günahtan kesin dönüş yapılarak, Allah'tan bağışlanma istenmesidir. Buna "nasûh tövbe" denir. "Allah'ım, şüphesiz ben sana tövbe ve istiğfar ediyorum." der ve namazını kılar.
İstiğfar, işlenilen günah ve hatalardan dolayı Allah'tan af dilemektir. Kendi yaptığı yanlışı anlayıp pişman olan ve istiğfarda bulunan kişiler Kur'an'da övülmektedir. Kaynaklar incelendiğinde istiğfar anlamı taşıyan pek çok dua olduğu görülür. En kısası ve en bilineni ise 'Estağfirullah' olarak karşımıza çıkar.
İlgili 34 soru bulundu
ESTAĞFURULLAH İLE ESTAĞFİRULLAH ARASINDAKİ FARK NEDİR? Kelime Arapça'da estağfirullah şeklinde yer almakta olup dilimizde söyleniş kolaylığı nedeniyle estağfurullah haline evrilmiştir. Bu iki kelime arasında bir fark yoktur. Her iki kelime de "Allah'tan af ve mağfiret" dilerim anlamına gelir.
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm.”
Bir insan Allah'ı bilir, Allah'ı zikrederse… Allah'ı zikretmek, tevbe ederek zikretmek, istiğfar getirerek, tekbir getirerek zikretmek; bunların hepsi zikrin çeşitleridir.
Diğer yandan Estağfurullah kelimesi istiğfar sözcüğünden türemiş şekilde gelmektedir. İstiğfar kelimesinin anlamı ise 'Allah'tan suçlarının bağışlanmasını dilemek, tövbe etme' üzerinden değerlendirilmektedir. Türkçe anlamı ile amaca uygun şekilde gündelik yaşamda kullanılabilen bir sözcüktür.
Günahları hatırladıkça istigfara devam edilirse, geçmiş günahlar affolur. (Müminler için, her gün 25 defa, istigfar okuyanın kalbinden kin, hile ve haset çıkar. İsmi evliyalar arasına yazılır. Ona bütün müslümanlar sayısınca, sevap verilir.
muadili; haşa, kibarcası; rica ederim, çok kibarcası; istirham ederim, tevazucası; lafı mı olur, bonkörcesi; önemi yok.
aslen arapça olup, o dildeki anlamı "allah'tan mağfiret (bağışlanma) dilerim" olan bu söz öbeği, türkçe'de anlam genişlemesine uğrayıp, kendisine aşağılayıcı bir sıfat yakıştıranın karşısında mahcup olan muhatabın: "rica ederim, hiç olur mu öyle şey" babından bir beyanda bulunmasıdır ki işte meclis-i geyikan'da hazır ...
Ney Neva - أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ Estağfirullâhe Ve Etûbu İleyh Allah'tan Mağfiret Diler ve O'na Tevbe Ederim | Facebook.
Duasının manası: "Azamet ve Kerem sahibi olan Azîm, Kerîm, kendisinden başka ilâh olmayan, ezelî ve ebedî hayat sahibi olan Hayy ve her şeyi ayakta tutan Kayyûm olan Allah'dan mağfiret diliyor ve tevbe ediyorum. O bütün ayıp, kusur ve kötülüklerden münezzeh olan Sübhan'dır."
Estağfirullah çekmenin faydaları:
Günahların bağışlanmasını sağlar, kulu Allah'ın mağfiretine eriştirir. Allah'ın sevgi, rıza ve rahmetini kazandırır.
ALLAH 'ım Razı olmadığın şeylerden yaptıklarımı affet ve yapmadıklarımı yapmaktan koru. Kendisinden başka ilah bulunmayan hay, kayyum ve azim olan Allah'a istiğfar eder ve günahlarıma pişman olup O'na sığınırım.
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm.”
Estağfurullah kelimesi Arapça kökenli olup, Allah'tan bağışlanmayı rica etmeyi ve affını kibarca istemeyi ifade eder. Bu şekilde yapılan tesbih ve zikirle Allah'tan bağışlama isteriz ve dileriz. Allah'ın affına sığınarak estağfurullah deriz. Genel olarak estağfurullah kelimesini tövbe ederek kullandığınızda böyle olur.
TDK'ya göre estağfurullah kelimesinin üç anlamı vardır: İlk Anlamı: ''Allah'ım sen günahlarımı affet, beni bağışla.'' İkinci Anlamı: Teşekkür eden ya da yaptığı bir hatadan dolayı özür dileyen kişiye karşı nezaket gereği söylenen söz. Üçüncü Anlamı: Hayır, asla.
Soru: Namazdan önce 3 defa estağfirullah söylemek câiz midir? Bunun dînde bir delîli var mı? Namazdan önce üç defa estağfirullah demek Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'den sâbit olmayan asılsız bir ameldir. Sonradan çıkarılmış bir bid'attir.
“estağfirullah!” Allah'ın en çok hoşnut olduğu zikir çeşidi kendisinden özür dilemektir. Allah'tan özür dileyip, zatından af edilmeyi talep için tek şart, samimi olmaktır.
Bu doğrultuda istiğfâr geçmişteki hata ve günahlardan dolayı pişmanlık duymayı ve Yüce Allah'tan bağışlanma talebini, tevbe ise gelecekle ilgili yönelişi, doğru işleri yapmayı ve hata ve günahlardan uzak durma kararlılığını ifade eder.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor: ... Kim Tevbe-i İstiğfara Devam Ederse, Allah Ona Her. Darlıktan Bir Çıkış ve Her Hüzünden Bir Kurtuluş Yolu. Kılar ve Onu Hiç Beklemediği Yerden Rızıklandırır.
Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah'tan af dilemek gerekir.
İstiğfâr “kişinin kusurunun bağışlanmasını Allah'tan talep etmesi” demektir. İsfahânî'ye göre bu talebin hem söz hem fiille olması gerekir; aksi halde istiğfar kişiyi yalancı durumuna düşürür (el-Müfredât, “gfr” md.). Mağfiret ise günahların Allah tarafından bağışlanması anlamında bir terimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri