Eserin derinliklerine inmeyi amaçlayan estetik, sergilenen objenin temelinde anlatılanı çözmeye çalışmaktadır. Bu anlatımı anlama çabası içinde olmak, çağlar boyunca süre gelen bir düşünce sistemidir. Estetik algı, objenin ya da olgunun kişide yarattığı hazzı kendisinin fark etme becerisinin gelişmesidir.
“Estetik” kelimesi Yunanca “aisthesis” veya aisthanesthai” kelimelerinden gelir. Duyum, duyular, algı, duygu ile algılamak gibi anlamlar taşır. Bu kelimelerden çıkarılabilecek olan, estetiğin, duygusallığın sağladığı bilgilerin bilimi olmasıdır.
Estetik, doğada ve sanatta 'güzel' ve 'yüce' gibi izlenimlere sebep olan, -duyu algısı ve hislere dayalı- deneyimlerle ilgilenen felsefe disiplinidir.
Estetik, güzel duygu ya da bedii, güzelliği ve güzelliğin insan belleğindeki ve duygularındaki etkilerini konu olarak ele alan felsefe dalıdır. Estetik, Antik Çağ'dan bugüne kadar felsefe tarihi boyunca birçok filozof tarafından incelenmiştir.
Felsefede estetik güzel ve güzellik kavramları ile ilgilenmektedir. Felsefede estetik güzelliğin insan bedeni ve aynı zamanda duyguları üstündeki etkilerini ele alır ve bunu da felsefi yönden inceleyerek güzel duyu olarak ifade eder. Filozoflara Göre Estetik Ne Demek? Aristoteles'e göre güzellik ahenktir ve uyumdur.
İlgili 22 soru bulundu
Platon, güzeli de idea öğretisine göre yorumlayarak iki tür güzelden söz etmiştir. Kendinde güzel veya değişmeyen güzel ki bu, ideadır; diğeri de tek tek nesnelerde veya fertlerdeki değişen güzel. Dünyadaki tüm güzellikler idea olan güzelin yansımasından ibarettir.
Estetik bir tutum, önyargısız, karşılıksız ve hoşlanarak herhangi bir şeyle temas etme ve sadece kendi içsel hoşnutluğumuz için onunla temaşa etmektir.
Kısaca, Hartmann için estetik değer, nesnenin ya da nesne durumlarının değeri değil, aksine estetik nesnedeki bir görünüş değeridir. Hartmann'ın burada geliştirdiği bölgesel varlıkbiliminde aynen tatbik edilmektedir.
Estetik, sadece sanattaki güzeli değil doğadaki güzeli de içine alır. Estetik ve güzel arasındaki ilişki, genel olarak, güzelin gayesinin kendisinde olduğu ve güzelin, güzel olduğu için istendiği anlayışını yansıtır. Estetik yargı da bir beğeni yargısı olarak değerlendirilir.
Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır. Aristoteles, "güzel olan, salt kendisi için arzulanabilir olandır" demektedir.
Estetizm ya da Estetik Hareket, 19. yüzyılın sonlarında "sanat sanat içindir." düşüncesini savunan bir grup İngiliz entelektüel tarafından kurulmuş akım. Estetik hareket akımının düşüncelerine göre edebiyat, güzel sanatlar ve müzikte estetik değerler toplumsal ve politik konulardan daha önemlidir.
Aksiyoloji (Yunanca ἀξίᾱ, axiā, "değer"; ve -λογία, -logia, "bilim"), etik ve estetik olmak üzere ikiye ayrılır. Etik, insanların ahlaki değerlerini sorgular; estetik ise neyin güzel olduğuyla ilgilenir.
Estetik tavır almak, bir manzarayı hoşlanarak seyretmek, bir müziği zevkle dinlemektir. Bu tür estetik yaşantılar duyusal temellidir. Duyular işe karışmadan bu yaşantıların hiçbiri meydana gelmez. Bu estetik hazzı, beğeniyi yaratan da 'güzel' olgusudur.
Estetik tavır, bir süje'nin bir sanat yapıtı ya da bir estetik obje kar- şısında aldığı sübjektiv, bireysel tavırdır. Böyle bir tavır içinde kişinin, bu tavrın dışında başka bir erek hakkında herhangi bir bilinci söz konusu olamaz.
“Estetik” kavramı her ne kadar XVIII yy'da Baumgarten tarafından kullanılmaya başlansa da estetiğin ilgi alanı olan konular ilk defa Yunan Felsefesi'nin iki önemli filozofu Ploton ve Aristoteles tarafından ortaya konulup tartışılmıştır.
Estetik beğenim, bir nesneye belirli bir tepkimi ve duyarlılığımı ortaya koyar, nesne bende bir beğeni oluşturur ve bu yalnızca bana özgü bir beğenidir. Beğeni, güzelliğe ve diğer estetik etkilere açıklama getiren bir duyu olarak da görülebilir. (Yalnız herhangi bir duyu yargısı oluşturmaz.)
Estetik; sanatın sorgulanması, ne olduğu, sanat eserinin ne olduğu ve neye dendiği, doğa ile sanat arasındaki ilişki ve ayrılığın ne olduğu, güzel ve güzelliğin ne olduğu, estetik kuramların neler olduğu ve son olarak da sanat dünyasının ne olduğu gibi sorulara cevap arayan bir alt disiplin olarak kabul edilmektedir.
Güzellik ve güzelliğin unsurları, ölçüleri ve şartlarından, güzellik duygusundan bahseden bilim veya felsefe dalı.
Estetik haz, kendine özgülüğü olan bir ruhsal durumdur. Bu ruhsal durum, belli bir uyarıcının duygusal bir tepkisi olmayıp, belli bir değere dayalı olarak doğan ve ruhsal bütün güçleri uyum içine sokan yüksek düzeyde bir ruhsal durumdur.
Estetik yargı, bireyin nesneye verdiği beğenme ve beğenmemeye dayanan subjektif hükümlerdir. Estetik yargılar hem nitelik hem de değer yargılarıdır.
Sanat felsefesinin temel kavram ve problemleri, estetiğin de temel kavram ve problemleridir. Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi sanat felsefesi, sadece sanattaki güzel ile ilgilenir. Estetik ise sanat-doğa ayrımı yapmadan bütün alanlardaki “güzel” ile ilgilenir.
Yaşamın içinde bir etkinlik olan estetik, insanoğlunun her döneminde var olan bir olgudur. Sanat estetiği, duygu ve düşüncelerle kişinin içindeki güzellik vurgusunu, insanlarda heyecan uyandıracak şekilde ifade etmesidir. Sanat estetiğinin asıl amacı; sanatı yorumlamak ve sanat üzerinde belli bir etkiye sahip olmaktır.
İnsan, karşılaştığı ya da tecrübe ettiği her nesneyi anlamlandırma yoluna gitmiş ona güzel, çirkin, iyi, kötü, yararlı vb. estetik de- ğerler yüklemiştir. İnsanın karşılaşmış olduğu nesneleri anlamlandırma yolunda o nesnelere yüklemiş olduğu en önemli estetik değer hiç şüphesiz güzellik değeridir.
Estetik terimi 18. yy ortalarında Alman filozof A. G. Baumgarten tarafından ortaya atılmıştır.
Estetik evrensel bir kavramdır. Evrensel olmayıp göreceli olan ise güzelliktir. Güzellik ile estetik arasındaki farkın iyi kavranması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri