Estetik dinleme: Estetik dinleme, eğlenmek ve zevk almak için yapılan dinleme türüdür. Bu dinlemede dinlenen şey heyecan ve duygu uyandırmalıdır. Yaratıcı dinleme: Dinleyicinin dinlediklerini yorumlaması ve bunlardan yeni fikirler üretmesini amaçlayan bir dinleme türüdür.
Buna empati (duygudaşlık) ile dinleme de denilebilir. Yaratıcı dinleme/izleme: Amaç, öğrencilerin dinlediklerini/izlediklerini yorumlaması ve bunlardan yeni fikirler üretmesidir. Yaratıcı dinleme, katılımlı ve katılımsız dinleme/ izleme olarak iki şekilde yapılır.
Ayrıştırıcı dinleme, sesler arasındaki farklılıkları ayırt edebilmedir. Yaşa ve sınıf seviyesine göre ayrıştırıcı dinlemeyi geliştirici etkinlikler değişmektedir. Bu tür, öğrencilerin, konuşma dilindeki ses ve telaffuzları konusunda farkındalıklarını artır- mak içi kullanılabilir (Tompkins, 2005:296; Kingen, 2000:265).
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
İlgili 28 soru bulundu
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
Dinleme becerisi, etkin ve pasif olmak üzere çeşitli türlere ayrılır.
Empatik veya Terapötik Dinleme : Empatik dinleme aynı zamanda terapötik dinleme olarak da adlandırılır. Empatik dinleme, tercih edilen kişilerarası becerilerden biridir . Empatinin anlamı insanlarla bağlantı kurmak ve bir kişinin görüşlerini anlamaktır.
Yüzeysel dinleme: Yüzeysel dinleyici konuşmanın ayrıntılarına dikkat etmez, genel konu ve içerik hakkında bilgi sahibi olmak onun için yeterlidir. Edilgen dinleme: Dinleyici söylenen her şeyi dinler ama tamamen pasiftir, konuşmaya herhangi bir katkı sunmaz, eleştiri getirmez, sadece dinler.
Dinleyicinin, konuşmacının mesajlarını çok yönlü bakış açısıyla ve objektif bir şekilde değerlendirip karşılaştırdığı bir dinleme biçimidir. Amaç kendi doğrularını bulmaktır.
Empatik Dinleme Nedir? Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir. Empatik bir şekilde dinlemek, diğer kişiyle duygusal bir bağlantı kurmayı ve daha içten bir yanıt verebilmeniz için onların deneyimlerini varsayımdan uzak durarak içselleştirebilmeyi içerir.
Sempati veya Antipati ile Dinleme: Konu veya mesajı gönderen kişiye yönelik olarak dinleyicinin, olumlu veya olumsuz tutum/tavırlarının bulunmasının dinleme becerisini etkilemesi durumudur.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Empatik dinleme, kişinin duygularını da anlamayı içerir. Bu teknik, diğer kişinin duygusal durumuna duyarlı olmayı gerektirir. İyi empatik dinleyiciler, karşısındakinin duygularına uygun tepkiler verir.
Edilgi yani pasif dinlemede karşı tarafa dinlenildiği mesajı uygun bedensel dinleme davranışları ile verilir. Edilgin dinlemede sessizlik kavramı da önem taşımaktadır. Sessizlik karşı tarafa konuşma olanağı tanıyan güçlü bir unsurdur. Bu sayede karşı tarafa kendini ifade etme fırsatı tanınır.
Savunucu Dinleme: Söylenen sözleri kişi kendi benliğine bir eleştiri, bir saldırı olup olmadığını araştırarak dinlemektir. Savunuculuk, bireyin benlik bilincini koruma gereksinmesinden kaynaklanır. Kişi zihin gücünü söz konusu edilen konudan çok, kendisini savunmaya harcar.
Tanım: Aktif dinleme, bir konuşmacının mesajını tam olarak anlamak için onunla aktif olarak etkileşim kurmayı içeren önemli bir iletişim becerisidir. Konuşmacının söylediklerini duymaktan daha fazlasını içerir, aynı zamanda mesajın doğru anlaşıldığından emin olmak için sorular sorar ve geri bildirim sağlar.
Dinleme türlerinden biri olan aktif dinleme; dinleyicinin konuşmacıyla etkileşime girerek dinleme faaliyetini yerinde getirmesi olarak tanımlanabilir. Aktif dinleme, bilerek dinlemektir ve başka biri sizinle konuşurken tamamen kişinin söyledikleriyle meşgul olmaktır.
Bunlar; dinleyici, sözlü metin ve ortam olmaktadır.
Bu basit taktikler ile etkin dinleme becerimizi geliştirebiliriz. 1- İlk kural; Susmayı bilin! Aynı anda hem dinleyip hem de konuşmak zordur. 2- Karşınızdaki kişiyi rahatsız etmeyin.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
*Dinlerken ve konuşurken karşısındakinin yüzüne bakmanın önemi kavratıldı. *Sohbete katılmak ve konuşmak için sırasını beklemek gerektiği kavratıldı. *Duygu ve düşüncelerini uygun yollarla ifade edilmesinin önemli olduğu öğretildi. *Konuşanı dinlemek ve sıra kendisine geldiğinde uygun biçimde konuşma kuralları verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri