Kehanete göre; Kral'a çok sevdiği kızının 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Kral bu kehanet üzerine, denizin ortasında bir kule yaptırır ve prensesi buraya yerleştirir.
Yılanla Gelen Acı Son. İlk efsaneye göre Bizans krallarından birinin kızı olmuş ve kız hakkında bir kehanet ortaya atılmış. Prenses, 18 yaşında bir yılan tarafından sokularak ölecekmiş. Bunu duyan kral, denizin ortasındaki adada bulunan kuleyi restore ettirerek prensesin yaşayabileceği bir alana dönüştürmüş.
Kyzikos'taki deniz zaferinden sonra, MÖ 408'de Atinalı general Alkibiadis, muhtemelen Karadeniz'den gelen gemiler için Üsküdar'ın önündeki küçük bir kaya üzerine özel bir istasyon inşa etti. Üsküdar'ın sembolü hâline gelen kule, Üsküdar'da Bizans devrinden kalan tek eserdir.
Dönemin Bizans krallarından birinin kızı olur ve prenses hakkında 18 yaşına geldiğinde yılan sokması sonucunda öleceğine dair bir rivayet ortaya atılır. Bunu duyan kral kızını korumak için derhal denizin ortasındaki adaya kule yaptırır ve prensesin yaşayabileceği bir alan oluşmasını sağlar.
Evliya Çelebi, Kız Kulesi'nin dört köşe 80 arşın (takriben 5.5 m.) yüksekliğinde bir kale ve çevresinin ise 200 adım olduğunu, içinde dizdarı, 100 muhafızı, cephaneliği ve topları ve kulenin iki tarafa nazır bir demir kapısının bulunduğunu yazmaktadır. Yazara göre kule, sahilden bir ok menzili kadar uzaklıktadır.
İlgili 41 soru bulundu
İstanbul Salacak açıklarındaki ada'nın üzerine inşa edilmiş olan kız kulesi efsanelere konu olmaktadır. Kız kulesi efsanesi hikayeleri bir yana muhteşem boğaz manzarasıyla başlı başına efsanedir.
“Vaktiyle bir kral varmış. Çok sevdiği tek kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Kızının yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için bu kaleyi yaptırmış.
İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi'nde restorasyon süreci tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarıyla kulenin iç bölümüyle birlikte, dış cephesi, iskelesi ve çevresi de düzenlendi.
İBB Sözcüsü Murat Ongun; "Mülkiyeti İBB'de bulunan" ibaresi ile Kız Kulesi'nin mülkiyetinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçtiğini duyuran Demirören Haber Ajansı'na yanıt verdi. Hamoğlu Holding'in işlettiği Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçti.
Kız Kulesi, lodoslara açık ve deniz kenarında rutubetli bir yer. 1944'ten beri kullanılan betonarmenin içerisindeki demirler paslanmış ve depreme dayanıklılığını yitirmişti" diye konuştu.
Efsaneye göre yüzyıllardır ayakta durmalarının nedeni iki kulenin arasındaki sonsuz bağdır. Çok meşhur olan Galata Kulesi hikayesi de böyle bilinmektedir. Ayrıca Galata Kulesi efsanesi hala dilden dile aktarılan bir efsanedir.
Çizimlerde bir yanlışlık olduğunu düşünse de biraz araştırma sonrasında Kız Kulesi altında gizli bir geçit olduğunu öğrenir.
DURUM: AÇIK ÜCRET 550 TL, TAŞIMA ÜCRETİ 50 TL'dir. Not 1: MÜZEKART GEÇERLİDİR.
Kız Kulesi'ne ÜCRETSİZ giriş yapacak olan MüzeKart sahipleri sadece 50 TL olan ulaşım ücretini ödeyecekler. MüzeKart'ı olmayan ziyaretçiler için bilet fiyatı aşağıdaki gibidir: Kız Kulesi Giriş Bileti: 550 TL. Kız Kulesi Ulaşım Ücreti: 50 TL.
İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi'nde restorasyon süreci tamamlandı.
Restorasyondan önce 40 lira olan Kız Kulesi giriş ücreti, seçimlerin de gerçekleştirildiği mayıs ayında ücretsiz olarak yeniden ziyarete açılmıştı. Haziran ayı itibariyle Kız Kulesi'nin ziyaret etmenin bedeli 110 liraya çıktı.
Kız Kulesi, yaklaşık 3 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında 11 Mayıs'ta ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapıya ulaşım ve ziyaretlerin 1 Haziran'a kadar ücretsiz olacağını duyurdu.
Kız Kalesinin Özellikleri
Bir adacık görünüme sahiptir. Bu sebeple bölgede Kız Kalesine, Deniz Kalesi adı da verilmiştir. Kız Kalesinin çoğu kısmı günümüze kadar korunmuş ve ziyarete açık bir durumdadır. Tahminen 12. yy da yapılmış olan kalenin uzunluğu ise 192 metre civarındadır.
Hezarfen Ahmet Çelebi de uçma hayalini gerçekleştirmek için buraya çıktığında, Galata Kulesi onun kulağına Kız Kulesi'ne olan aşkını fısıldar ve mektupları ona verir. İstanbul'un üflediği rüzgarı arkasına alan Hezarfen, mektupları Kız Kulesi'ne ulaştırır.
İstanbul'un en özel yapılarından biri olan ve restorasyonu tamamlanan Kız Kulesi bugün yeniden kapılarını ziyaretçilerine açacak.
Kız Kulesi Restaurant menüsüne göz at ve restoranın en popüler yemeklerini keşfet! Kız Kulesi Restaurant mekanında yer ayırttığında seni bekleyen atıştırmalıklardan tatlılara birçok lezzeti incele. Lezzetlerin yanı sıra seni bekleyen fiyatlara da bakabileceğini unutma.
Kız Kulesi'ne Üsküdar-Salacak'tan ve Galataport İstanbul'dan kalkan özel tekneler ile ulaşabilirsiniz. - Üsküdar-Salacak 'ta bulunan tekneler, Kız Kulesi bilet gişesi önünden, haftanın her günü 09:00 - 19:00 saatleri arasında kalkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri