Yüzdeki ve vücudun çeşitli bölümlerindeki bozuklukları gidermek amacıyla yapılan cerrahi müdahaleye "plastik cerrahi" denilir. Plastik cerrahi uzmanı, estetik cerrahi uzmanı ne demek? Bu branşın tam adı “Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi”dir.
Estetik Cerrahlar, lise eğitiminden sonra tıp fakültesini kazanarak 6 senelik temel eğitim görür; daha sonra bu eğitimin üzerine 5 sene daha uzmanlık eğitimi alarak Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı alırlar.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü Tanı Tedavi Hizmetleri. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi bölümleri doğuştan gelen veya sonradan oluşan anomalilerin, şekil ve fonksiyon bozukluklarının giderilmesiyle ilgilenmektedir.
Medikal estetik doktoru, ameliyatsız estetik uygulamalarını yapabilir. Yani Genel estetik uygulamaları, cilt bakım uygulamaları, dolgu uygulamaları, botoks uygulamaları, zayıflama, sağlıklı beslenme, mezoterapi ve peeling gibi cildi güzel ve genç gösteren uygulamaları yaparlar.
Plastik Cerrahi Uzmanlığı, Tıp Fakültesi eğitimi sonrası uzun bir ihtisas eğitimi ile gerçekleşen bir tıp dalıdır. Estetisyenlik ise, tıp eğitimi gerektirmeyen bir meslek eğitimidir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği, belli bir sürede planlanan müfredata göre gerçekleşen bir programdır.
İlgili 43 soru bulundu
Estetik veya kozmetik cerrahi ise plastik cerrahinin bir alt grubudur ve burun, yüz, meme veya vücut şekillendirme gibi görselliğin daha ön planda olduğu bir disiplindir. Estetik cerrahi de fonksiyon normal olsa dahi estetik açıdan daha ideal, daha genç ve daha güzel bir görüntü elde etmek amaçlanır.
Uzun süre 6 yılda tamamlanan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanlık Eğitimi 2009 yılından itibaren 5 yıllık bir sürede tamamlanması istendiğinden bu süreye sıkıştırılmış bir program uygulanmaktadır.
Medikal estetik doktorlar veya bazen estetik doktorlar da denilen, estetik alana özel ilgisi olan 'pratisyen' hekimlerdir. Bu alanda çalışmak ve eğitim almak için sertifika kurslarına katılırlar.
Medikal estetik uzmanlarına Medikal Estetik Doktoru ya da Estetik Doktor denmektedir. Medikal Estetik ya da Estetik Doktorları estetik alanda çalışan hekimlerdir. Estetik alanında Cerrahi uygulamaları ve Operasyonları gerçekleştiren hekimlere de “Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı” denilmektedir.
Estetisyen; Doktor olmayan (Tıp fakültesi okumamış), milli eğitim bakanlığının düzenlediği veya bakanlığın onay verdiği güzellik salonlarında kurs görerek sertifika programını tamamlayıp, sertifikası olan, ve güzellik salonlarında çalışan, iğne epilasyon dışında girişim yapma yetkisi olmayan güzellik uzmanlarıdır.
Estetik cerrahi, plastik cerrahiye dahil bir alandır. Estetik cerrahi kişilerde herhangi bir tıbbi problem yaratmasa bile görsel açıdan rahatsızlık duyulan vücut yapılarının daha güzel ve mükemmel bir forma ulaşması amacıyla yapılan işlemlerdir. Estetik cerrahi ile plastik cerrahi arasındaki fark da budur.
Uzman plastik cerrahlar; yüz şekil bozuklukları, bebeklerde yarık dudak ve damaklar, çene ve yüz kemiklerinin şekil bozuklukları, meme estetiği operasyonları gibi estetik girişimlerin yanı sıra genital organların şekil bozuklukları, kopan uzuvların onarımı gibi branşın kapsamına giren gereksinimlere cevap verirler.
Ancak, Türkiye'de çalışan bir estetisyenin aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 13.000 TL ile 24.000 TL arasında değişebilir. Bu rakamlar, estetik sektöründeki farklılıklara, çalışılan yerin büyüklüğüne ve iş tecrübesine göre değişebilir.
Cerrahlar, insan vücudunda hastalık veya yaralanmalara müdahale etmek amacıyla cerrahi işlemler gerçekleştiren tıp uzmanlarıdır. Bu işlemler, ameliyatlar, biyopsiler, onarımlar veya yenilemeler gibi bir dizi prosedürü içerebilir.
Botoks, dolgu gibi işlemler, en doğru şekilde uzmanlık alanı deri olan Plastik, Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Uzmanları ve Dermatoloji uzmanları tarafından yapılabilir. Bu kişiler, size bu uygulamaları yapabilmek için 12 sene tıp eğitimi almış kişilerdir. Donanımları bu işlemleri tüm riskleriyle yönetmeye elverişlidir.
Medikal estetik, cerrahi müdahale gerektirmeyen, non-invaziv (cerrahi olmayan) kozmetik uygulamalarla cilt ve vücut görünümünün iyileştirilmesini amaçlayan bir tıp dalıdır.
4) Yüz ve vücuttaki tüm cerrahi olmayan estetik işlemler için uzmanlık eğitimi alan branşlar plastik cerrahlar ve dermatoloji uzmanlarıdır. Bu alanda olabilecek sorunları da tedavi edecek branşlar bunlardır.
Genel olarak estetisyenlik unvanına sahip olmak isteyenler için Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bazı okullar, çeşitli eğitimler açmaktadır. Bu eğitimlere katılarak başarılı olan kişilere eğitim sonrasında sertifika verilir. Bu sertifika sayesinde de kişiler estetisyenlik görevine başlayabilir.
bu yönetmelikle Güzellik Merkezlerinde çalışabilecek hekimler; Dermatoloji Uzmanları, Plastik Cerrahi Uzmanları ve Sertifikalı Hekimler olarak tanımlanmış, bu hekimler dışında güzellik merkezlerinde hekim çalışamayacağı hükme bağlanmıştır.
Burun estetiğini hem kulak burun boğaz cerrahları hemde plastik cerrahlar yapar. Her türlü estetik ameliyatı yapan veya her türlü KBB ameliyatını yapan cerrahlardan çok burun estetiği ve fonksiyonunda uzmanlaşmış doktorlar sizin en iyi sonuca varmanızı sağlar.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Erkeklerde burun estetiği ameliyatı olma alt yaş sınırı 18 iken kadınlarda 17'dir. Kişinin ameliyat olmasını engelleyecek herhangi bir problem olmadığı durumlarda üst yaş sınırı hem erkeklerde hem kadınlarda bulunmamaktadır.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ya da Tıpta Uzmanlık Sınavı (kısaca TUS), Türkiye'de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. Sınava ayrıca veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültelerinden mezun olanlar da başvurabilir.
Halk arasında kısaca estetik cerrah, plastik cerrah olarak geçen ünvanı kazanmak için, öncelikle liseden sonra 6 yıl tıp fakültesi eğitimi almak gerekiyor. Akabinde uzmanlık sınavına girerek, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümünü kazanmak gerekiyor. Uzmanlık eğitimi de 6 yıl sürüyor.
Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı
Plastik cerrahinin teknik olarak en zor ameliyatı nedir diye sorsak ne düşünürsünüz? Yüz nakli veya kopan bir kolun yerine dikilmesi olabilir mesela. Evet gerçekten de bu tip ameliyatlar teknik olarak zordur, iyi planlama ve ekip çalışması gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri