1997'de 802.11 standartlarını oluşturan IEEE komitesine başkanlık ettiği için Vic Hayes, “Wi-Fi'nin babası” olarak anılıyor.
Dünyanın 4 bir ülkesinde Doodle olan Hedy Lamarr günün merak edilen isimlerinden biri oldu. Hedy Lamarr bir filmde çıplak görünen ilk kadın oyuncu olmuştu. Ayrıca Hollywood'un en güzel yıldızlarından Hedy Lamarr'ın iletişim dünyasının kaderini değiştiren Wi-fi teknolojisinin mucididir.
30 Eylül 1999'da da 802.11b kablosuz LAN standardı ticari ürünlerde kullanıma sunuldu. Bu tarih, bugün Wi-Fi olarak bilinen kablosuz ağların başlangıcı kabul edilir. Cisco da Wi-Fi'ın 20'nci yılında, bu teknolojinin evrimini ve yakın geleceğini özetleyen 20 kritik gelişmeyi derledi.
Wi-Fi kelimesinin tam açılımı Wireless Fidelity'dir. Wireless bağlantıları kendi içlerinde “Wan” ve “Lan” olmak üzere ikiye ayrılır. Lan olarak bilinen WLAN kablosuz yerel alan ağı demektir. Wan ise kablo bağlantısının yetersiz olduğu durumlarda binalar arası bağlantının kablosuz cihazlar ile yapıldığı sistemdir.
2003 yılında ise Wi-Fi 3 geliştirildi. Wi-Fi 4'ün 2008 yılında kullanımına başlandı ve kullanıcılar 600 Mbps hıza erişebiliyordu. 2014 yılında duyurulan Wi‑Fi 5 ile ise 6933 Mbps ve 2019 yılında geliştirilmesi tamamlanan Wi-Fi 6 teknolojisi 9608 Mbps maksimum hız sağlıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Ege Üniversitesi'nden olan bağlantı ise 1994 başlarında, 64kbit/sn. hızı ile devreye girdi. 1994 yılında da kurumlara ve firmalara İnternet hesapları verilmeye başlandı. Bu arada ilk İnternet servis sağlayıcı "tr.net" de hizmete girdi.
Wi-Fi 6'ya kıyasla dört kat daha yüksek hızlar sunacak Wi-Fi 7 için tarih verildi. Kablosuz teknolojisi 2024'ün ilk çeyreğinde standart olacak.
İnternetin olmazsa olmazlarından birisi de "Wi-Fi" olarak bildiğimiz teknoloji. Kısaca, "kablosuz internet".
Wi-Fi ismi bilinenin aksine "Wireless Fidelity"den türetilmemiştir, Wi-Fi ismi, ilk defa Ağustos 1999'da reklam amaçlı kullanıldı. Interbrand Corporation denilen bir marka danışmanlık şirketi tarafından bulunduğu söylendi.
Wi-Fi 6, WiFi bandını 80 MHz'den 160 MHz'ye genişleterek kanal genişliğini ikiye katlar ve yönlendiricinizden cihaza daha hızlı bir bağlantı oluşturur. Wi-Fi 6 ile tamponlama olmadan 8K filmlerin, büyük dosya indirme ve yükleme işlemlerinin ve akıllı ev cihazlarının keyfini çıkarabilirsiniz.
12 Nisan 1993'te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD'deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk internet bağlantısı kuruldu. Bugün ülkemizde internet kullanımının 25. yıl dönümü.
İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir. 1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü.
Word Wide Web Protokolü 1991 yılında geliştirilse de internet ağının evlerde kullanımı 1998 yılına kadar uzanmaktadır. Şu anda dünya çapında yaklaşık olarak 2 milyardan fazla insan günlük pek çok işini dijital ortamdan yürütmektedir.
Dünyadaki ilk internet bağlantısı, 29 Ekim 1969'da ABD'nin California eyaletindeki iki bilgisayar arasında kurulmuştu. Türkiye'deki ilk internet bağlantısı ise ODTÜ ile ABD arasında 12 Nisan 1993'te gerçekleştirildi.
1969'da çeşitli bilgisayar ve askeri araştırma projelerini desteklemek için Savunma Bakanlığı ARPANET adında paket anahtarlamalı bir ağ tasarlamaya başladı. Bu ağ, ABD'deki üniversite ve araştırma kuruluşlarının değişik tipteki bilgisayarlarını da içererek büyüdü.
Antonio Santi Giuseppe Meucci (13 Nisan 1808-18 Ekim 1889), İtalyan mucit. 1854'te teletrofono adını verdiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra aletin diğer ucunda sese çeviren aleti icat etmiştir. Bu, telefonun ilk örneği olarak kabul edilir.
Mercusys 300 Mbps yaklaşık 1 kilometreye denk gelir. Bu da çok kuvvetli bir menzil anlamına gelir. Ofis ortamında bir kat için kullanabilirken, evinizde tüm odalar için tercih edebilirsiniz.
Arayüze giriş yaptıktan sonra, arayüz menüsünde “Kablosuz” (Wireless) başlığı altında bulunan “Bağlı İstemciler” veya “Kablosuz Durum” seçeneğine tıklandığında, modeminize bağlı cihazların MAC adreslerini (cihazların ağa bağlanma kimliği kodlarını) görebilirsiniz.
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler hâlinde transfer edilir.
kavramın açılımı wireless fidelity'dir. fidelity kelimesi de "faydeliti" şeklinde değil "fidelidi" şeklinde telaffuz edilmektedir.
Kablosuz internet şifresi isterken özellikle karşılaşılan durumda Wi-Fi telaffuzunu 'vayfi' olarak yapanlar ve 'vayfay' olarak yapanlar ikiye ayrılıyor. Doğrusu, İngilizce alanında uzmanların da onayıyla, 'vayfay'.
Wifi dalgaları radyo dalga bantları çeşitlerinden oluşur. ' Wi-Fi ağları radyo ile oldukça benzer prensiplere sahiptir. Wi-Fi teknolojisi, radyo dalgalarını kullanarak cihazlar arasında iletişim kurmayı amaçlar.
Wi-Fi 5 ile Wi-Fi 6 arasındaki fark şu şekilde açıklanabilir: İnternet deneyiminin çok daha iyi olabilmesi için yüksek hıza sahip bir teknoloji sağlanmalıdır. Wi-Fi 6 hızı 600-9608 Mbit/sn olarak belirlenir. Bir önceki teknoloji olan Wi-Fi 5 'te ise bu hız 433-6933 Mbit/sn civarındadır.
Wi-Fi 6E: Genişletilmiş Bant Aralığı
Temel olarak, Wi-Fi 6E aynı Wi-Fi 6 teknolojisini kullanır, ancak bir farkla: Ekstra frekans bantlarına erişim sağlar. Bu da bazı önemli avantajlar sunar: Daha Az Tıkanıklık: Wi-Fi 6E, 6 GHz frekans bandını kullanarak daha az kalabalık bir ağ ortamı sunar.
Wi-Fi 6, cihazlarınızın kablosuz bir ağa bağlanmasını sağlayan en yeni kablosuz standardı ifade eder. Önceki Wi-Fi sürümlerinden daha yüksek hızlar ve daha iyi performans sunmak üzere tasarlanmıştır, böylece dosyaları daha hızlı indirebilir veya arabelleğe alma sorunları olmadan video akışı gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri