Evet, genellikle bebeklerin süt alerjisine sahip olabileceği bilgisine daha fazla tanıdık olsak da yetişkinlerde de süte karşı alerjik reaksiyon gelişme ihtimali oldukça yüksektir. Süt alerjisi son yıllarda üzerinde pek çok araştırmanın yapıldığı mühim meselelerden bir tanesidir.
İnek sütü alerjisinin belirtileri bebekten bebeğe değişebilir. Belirtiler, süt ya da sütten yapılmış gıdaları tükettikten hemen sonra ortaya çıkabildiği gibi; gıdayı tükettikten bir süre sonra da görülebilir.
İnek sütü alerjisi çoğu zaman bebeklikte özellikle de ilk 6 ay içerisinde belirti vermeye başlar, ancak daha büyük yaşlardaki çocuklarda da başlayabilir. Süt alerjisi görülen çocukların bir kısmı 2-3 yaşında bu alerjiden kurtulurken, bir kısmında da bu sorun hayat boyu sürebilmektedir.
Ciltte kaşıntı, kızarıklık, ürtiker (kurdeşen), egzama, olabilir. Kusma, ishal, mukuslu, kanlı kaka, gaz sancısı, kabızlık gibi sindirim sitemi bulguları, hapşırma, kaşıntı, akıntı gibi burun belirtileri, hırıltı, öksürük, nefes darlığı gibi akciğer bulguları ortaya çıkabilir.
Besin alerjisi vücudun herhangi bir besine karşı aşırı duyarlılık göstermesidir. Sonradan olabilir ya da genetiğe de bağlı olabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Alerji belirtileri genellikle alerjik gıdayı yedikten birkaç dakika sonra ortaya çıkar, bazen bu süre 2 saati bulabilir. Bazen ilk belirtiler düzeldikten sonraki 1-4 saat içerisinde (bazen daha uzun) tekrar alerjik belirtiler görülebilir.
İnek sütü alerjisi sıklıkla iki yaşa kadar ortaya çıkar ve yaşla birlikte düzelme gösterir. Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor.
Bebeklerde inek sütü alerjisi belirtileri arasında sütün içiminden sonra kanlı ishal ve kusma görülebilir. Bazen deride egzama olarak da ortaya çıkar. Bazen de solunum sistemini tutan belirtiler yani sürekli burun akıntısı veya tıkanıklığı, öter gibi solunum sıkışıklığıyla da kendini gösterir.
Bu alerji yaklaşık olarak 2 ila 3 yaşına kadar devam eder. Bazı vakalar ise ömür boyu devam edebilmektedir. Aile bireylerinde alerjik rahatsızlıklar bulunuyorsa bu alerjik reaksiyonların olma olasılığı çocuklarda daha fazladır. İnek sütünün içerisinde bulunan protein, bağışıklık sistemi ile uyuşmazlık yaşar.
Çocuk alerji uzmanın değerlendirilmesinden sonra eğer çocuğunuzda inek sütü alerjisinden şüphelenildiyse ciltten alerji testi yapılır. Gerekirse kandan da inek sütü alerjisine bakılır.
İnek Sütü Alerjisi Ömür Boyu Sürer mi
Yapılan çalışmalarda hastaların ilk yıl içinde yaklaşık %56'sının, ikinci yılda %77'sinin, üçüncü yılda %87'sinin, ergenlik döneminde ise %97'sinin alerjilerinin düzeldiğini bildirmişlerdir. Çok az bir kısmı ömür boyu devam eder.
Vücutta pek çok organ etkilenebilir. Derinin etkilenmesi ile kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen olarak da tanımlanan ürtiker. Alt solunum sistemi etkilenmesi ile öksürük, hırıltı, nefes darlığı, Sindirim sitemi etkilenmesi ile kusma, karın ağrısı, ishal, kanlı dışkılama görülebilir.
Evet, genellikle bebeklerin süt alerjisine sahip olabileceği bilgisine daha fazla tanıdık olsak da yetişkinlerde de süte karşı alerjik reaksiyon gelişme ihtimali oldukça yüksektir.
Prick testi: Deri Prick testleri özellikle inek sütü alerjisini test etmekte kesin sonuç verir.
Süt alerjileri, sütün içilmesinden 2 saat sonra vücudun reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkabileceği gibi 2 gün veya bir hafta sonra da farklı belirtilerle ortaya çıkabilir.
İnek sütü alerjisi düşünülüyorsa ciltten alerji testi yapılır. Gerekirse kandan da inek sütü alerjisine ve diğer sık alerjiye neden olan gıdalara bakılır. Bu testler sonucunda çıkan alerjinin derecesine göre hareket edilir.
İnek Sütü Alerjisinde Besin eliminasyon testi
Besinin kesilerek deneme yapılacak süre en az 2 hafta en fazla 2-3 aydır. Bu süre içinde süt proteini içeren gıdaların tüketilmesi eliminasyon testinde hataya neden olur. Hastada ek başka gıda alerjilerinin olması testin değerlendirilmesini güçleştirir.
Süt ve süt içeren gıdalardan uzak durmak süt alerjisi açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda süt alerjisinde anti histaminik ilaçlar verilir. Anti histaminik ilaçlar süt alerjisinin bütün belirtilerini en az seviyeye indirir. Böylece anti histaminik ilaçlar ile birlikte süt alerjisi tedavisi yapılır.
İnek sütü protein alerjisi olan bebeklere hayvansal kaynaklı sütlerden yapılan yoğurtlar verilemez. Eğer çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konulan bir kuruyemiş alerjisi yoksa; kuruyemiş bazlı sütler, soya alerjisi yoksa soya sütü ile yapılan sütler tüketilebilmektedir.
tüketilmemelidir. Şu ürünler de inek sütü proteini içerebilir: Keçi sütü, koyun sütü, puding, kremalar. Keçi ve koyun sütünün inek sütü ile çapraz reaksiyonu nedeni ile inek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi ve inek sütü verilmediği gibi bu hayvanların yoğurt ve peynirleri de verilmemelidir.
İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara alternatif süt olarak tek tırnaklı yani eşek ve deve gibi hayvanların sütleri içirilebilir. Bu sütlerin pastörizasyonuna dikkat edilmelidir.
Alerjik hastalıklar genel olarak genetik yatkınlığı olan kişilerde görülse de bazen ailesinde ve geçmişinde alerjik rahatsızlık olduğu bilinmeyen bireylerde de ortaya çıkabilmektedir.
Burun tıkanıklığı ya da akıntısı, hapşırma, öksürme, hırıltılı solunum, nefes almada güçlük gibi solunum belirtileri, Kan basıncında düşüş, Baş dönmesi, Bayılma.
Bazı besinlere karşı gelişen alerjiler zaman içerisinde düzelme eğilimindedir. İnek sütü, yumurta gibi besinlere bağlı alerjiler yaşa bağlı olarak geçebilir, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemiş alerjileri çok uzun yıllar hatta yaşam boyu devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri