Sanılıyor ki burun estetiği olunca burun bir daha kırılmayacak. Böyle bir şey yok. Burun estetiği sonrası ilk hafta darbelerden korunmada en hassas dönem. En ufak bir sert temasta bile yapılan düzenleme bozulabilir.
Burun Estetiği Ameliyatında Burun Kemik Kırığı
Kulak burun boğaz uzmanları, burun estetiği veya basit deviasyon ameliyatlarında burun kemiğinin mutlaka kırıldığını bilirler. Deviasyon ameliyatlarında orta hat duvarını oluşturan kemik ve kıkırdak parçaları oluşturulur.
Sadece burun ucunun düzeltilmesi gerektiği durumlarda burun kemiğinin kırılmasına gerek kalmaz. Burun kemiğinin kırılmasına ihtiyaç duyulan durumlarda, iyileşme sürecinin uzadığını söyleyebiliriz. Görüldüğü üzere burun estetiği sırasında burun kemiğinin kırılması, burnun yapisina bağlıdır.
Gerçek şu ki, burun estetiği ameliyatlarının birçoğu kemiği müdahale gerektirir. Diğer müdahaleler ise kıkırdak ve yumuşak doku üzerinde yapılmaktadır. Kemik üzerindeki düzeltmeler genellikle ameliyatın en zor kısmıdır ve aslında burun kırılmaz, daha doğrusu kesilir ve yeniden konumlandırılır.
Tüm korumalara rağmen burnunuzdan darbe alırsanız hemen soğuk kompres uygulayın. Buruna alınan ciddi darbeler bazen morarmalara, ödemlere ve kırıklara neden olabilecektir. Rinoplasti sonrasında burnunuzdan ciddi bir darbe alırsanız, hasarın sonucunu düzeltebilmek için revizyon rinoplasti gerekebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Burun estetiği sonrasında kişinin anatomik yapısına bağlı olarak eğrilikler yeterince düzelmeyebilir veya iyileşme döneminde buruna konulan destek kıkırdaklarının ermesi nedeniyle ameliyattan bir süre sonra hafif yamulmalar meydana gelebilir.
Estetik sonrası burun ucu düşer mi sorusunun yanıtı evet olsa da; düzeltilebilir bir sorun olduğunu unutmamak ve bu durum nedeniyle umutsuzluğa kapılmamak önemlidir.
Burnun bir tarafa doğru kaydığı görülebilir. Burnun elle muayenesinde hassasiyet artışı, kemiklerde oynama saptanır. Burun içi muayenesinde bir ya da iki tarafta burnun kırık kemik veya kıkırdak tarafından kapanması, mukoza da yırtıklar ve kanama görülür.
Burunda çatlak veya kırık oluşumunu ayırt edebilmek için yapılan genel bir muayene sonucu durum daha net anlaşılabilir. Röntgen veya burun tomografisi ile tanı konulabilir.
Kanama sıklıkla ilk belirtidir ama mukoza ve kıkırdak travmaları da kanamaya neden olabilir. Şişme, ödem ve morluk gibi yumuşak doku reaksiyonları da burun kırığı belirtisidir ancak kesin belirti değildir. Ağrı, nefes almada zorlanma burun içinde de sorun olduğunu gösterebilir.
Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
Eğer iyi bir doktor tarafından yapıldıysa, kişiye özel burunlarda estetik olduğu belli bile olmaz. Burun estetiği sonrası burnun şeklinin tam oturması ortalama 1 yıl kadar sürmektedir.
Burun ameliyatları sonrası, burun estetiği ameliyatı sonrası ilk aylarda iyileşme biraz daha hızlı olmakla birlikte iyileşmenin tamamlanması 6 ayla 1 yılı bulabilir. Değişiklikler ilk 6 ayda yüzde 60-70 oranında gerçekleşir.
Ameliyat sonrası dokuların gerginliğinin, sertliğinin yeterli olmamasından kaynaklanan burun ucunun yer değiştirmesi söz konusudur. Burun ucu bu yüzden düşer. Bu, herkeste olan bir durum değildir. Aslında sanıldığından çok daha az görülür.
1) Geniş burun sırtını (burnun üst kısmını) inceltme: Burundaki tümsekler ve çıkıntılar kalından başlayıp dışarıya doğru incelirler. Bu tümsekler rinoplasti ile alındıklarında ise burun doğal olarak genişlemiş olur. İnceltmek için ise iki yandan kesme (kırma) işlemi uygulanır.
Burun estetiği başarılı şekilde uygulanmışsa şekli bozulmayacaktır. Kişi, estetik ile yeniden tasarlanan burnunu, aynı şekilde uzun seneler kullanabilir. Özellikle eğer 12-15 ay (cilt yapısına göre değişir) süre geçmiş ise ve her şey yolunda ise ilerleyen yıllarda burunda değişiklik söz konusu olmayacaktır.
Bir kaza, darbe ya da düşme neticesinde meydana gelen hasarlar kırık burun sebebi olabilir. Kırılmalar özellikle yandan ve tam ortadan gelen darbelerle meydana gelmektedir. Burun kemiklerinin kırılması çatlakla, kırıklarla ya da şiddetli ağrılarda ortaya çıkabilir.
Burun kırığı ameliyatsız düzelemeyecek kadar ciddiyse ya da parçalı kırık mevcutsa veya darbenin ardından 2 hafta geçmiş ve herhangi bir müdahale yapılmamışsa çözüm yolu burun kırığı ameliyatıdır (nazal fraktür onarımı).
Burun kırıksa ve müdahale edilmesi gerekiyorsa ya da hasta rahat nefes alamıyorsa SGK bu tür operasyonların maliyetini karşılar. Ancak yalnızca estetik operasyon yaptıracaksanız devlet bu tür giderleri kesinlikle karşılamıyor. Fakat özel sağlık sigortalarını bu kapsamda araştırabilirsiniz.
Burnun kırılması durumunda tedavi ve tedavi süresi kırığın şiddeti ve boyutuna göre değişebilmektedir. Bu süreçte tedavi yöntemine karar verilir. Kırık burna müdahale edilmediği durumlarda burnun şeklinde kalıcı bozulmalar gözlemlenir ve solunum problemleri meydana gelir.
Eğri ve kırık burun nefes almayı güçleştiriyor
Bu tip bozuklukları olan, eğri burnu olan hastalar genellikle nefes alma güçlüğü de yaşamaktadır. Sağlıkla nefes alamama kişinin hayatını direkt ve dolaylı olarak olumsuz etkiler.
Burun kemikleri kırığı 10 gün içinde kapalı ve açık reduksiyon yöntemi ile düzeltilebilir. Travma sonrası septal hematom ,(orta bölmede kıkırdak ve üzerini örten örtü arasında kan birikmesi) , burun içerisi yapışıklıkları açısından hasta takiplerle kontrol edilmelidir.
Peki rinoplasti sonrasında burun ucunun düşmesi mümkün mü? Bu soruya rahatlıkla evet cevabı verilebilir. Söz konusu durum bir yandan burnun doğal yapısı gereği oluşabileceği gibi, bir yandan burnun kıkırdak yapısından daha fazla doku çıkarılması sonucu da oluşabilir.
Başarısız bir burun estetiği sonrası, aşağıdaki belirtiler ve semptomlar olabilir: Estetik Değişiklikler: Burun şeklinde beklenenden farklı veya hoş olmayan değişiklikler görülebilir. Bu, burun ucu asimetrisi, çökme, burun ucunda veya köprüsünde çıkıntılar veya düzensizlikler gibi sorunları içerebilir.
Yumuşak doku supratip deformitesi olarak adlandırdığımız bu durum kendiliğinden düzelebilmektedir ve düzelme süresi bazı hastalarda 2 yılı bulabilir. Bu nedenle kalın ciltli hastalar en az iki yıl, ince ve normal ciltli hastalarda ise en az bir yıl sabırla beklemek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri