Burun estetiği sonrası burun şekli bazen isteğe göre yapılır bazen de tamamen kişiye özel doğal bir burun şekli tasarlanır. Eğer iyi bir doktor tarafından yapıldıysa, kişiye özel burunlarda estetik olduğu belli bile olmaz. Burun estetiği sonrası burnun şeklinin tam oturması ortalama 1 yıl kadar sürmektedir.
Yani en son görüntünün net bir şekilde anlaşılabilmesi için 1 yıl cevabını vermek doğru olacaktır. 6. aydan sonra sonuca en yakın görünümleri elde etmek mümkündür. İlk 6 ay içerisindeki burun görünümü aynı şekilde kalmayacak ve burun yapısı gittikçe yerine oturacaktır.
Bununla birlikte rinoplasti sonrası burun ucu şişliği ve ödemlerin tamamen geçmesi için 3 ile 6 ay arası bir süre gerekebilir. Bu süre zarfında burun şekli daha net hale gelir. Burun estetiği sonrası kıkırdak dokuların oturması ve iyileşme sürecinin tamamlanması da önem taşır.
Burun ameliyatı sonrası burnun yüze oturması en az 6 ayı almaktadır. Ödemler yavaşça azalır ve yüzün şekli gün geçtikçe oturur.
Burun ucu sertliği ise genellikle 4 – 6 ay içinde geçer.
İlgili 20 soru bulundu
Burun ucu şişliği yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir.
Yumuşak doku supratip deformitesi olarak adlandırdığımız bu durum kendiliğinden düzelebilmektedir ve düzelme süresi bazı hastalarda 2 yılı bulabilir. Bu nedenle kalın ciltli hastalar en az iki yıl, ince ve normal ciltli hastalarda ise en az bir yıl sabırla beklemek gerekir.
Burun müdahalesinden 5 ile 7 gün sonra belirgin ödem kalmaz ve şişlikler büyük oranda inmiş olur. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
Ameliyatın ilk 1 yılındaki asimetrik görünüm:
İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir. Ancak aylar geçtikçe burun iyileşir ve ödemleri iner. Sonuç olarak burun delikleri giderek simetrik bir görünüm alır. Ayla geçtikçe hastalar daha mutlu olur.
Burun derinizi işaret parmağınız ve baş parmağınızla üstten hafifçe tuttuğunuzda cildin altında bir katman daha hissediyorsanız ve eliniz yağlanıyorsa, bu da cildinizin kalın olduğunu gösterir. Son olarak burun kanatları etli ve yuvarlak görünüyorsa kalın ciltten söz edilebilir.
Masajın en etkili olduğu dönem ameliyattan sonraki ilk 6 aydır.
Burun dudak açısının 120 derecenin üzerinde olduğu zaman “Aşırı yukarıya kalkık” dediğimiz durum söz konusudur. Bu nadir bir durumdur, rinoplasti beklentisi ile gelen kişilerde genellikle bu durumun tersi ile karşılaşırız yani burun ucu düşüklüğü söz konusudur.
Burun iç katmanları arasındaki iyileşme dokusu, ameliyattan sonra oldukça serttir. Özellikle burun kanatları arasında minör asimetriler söz konusu olabilir. Bu yara dokusu 12 ay içerisinde iyileşmeye ve yumuşamaya başlar.
Yatma Şekli
Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
Burun estetiği sonrasında yatış pozisyonu
Operasyon olunduktan sonra 4 gün boyunca çift yastıkla uyumanız önerilir.
Burun Estetiği sonrası ilk aylarda şişliklere bağlı olarak asimetriler ortaya çıkabilir. Bu şekilde burun yamuk görünebilir ancak zamanla burun yapısı oturdukça ödeme bağlı eğrilikler geçer.
İdeal burunda, burun ucu ile üst dudak arasında 90 derecelik bir açı bulunması gerekmektedir. Burun ucu düştüğünde bu açı küçülerek 90 derecenin altına düşmektedir. Burun ucunun üst dudağa yaklaşmasıyla sonuçlanan bu durum düşmenin fazla olduğu durumlarda gözle görülür seviyeye gelmektedir.
Burun ameliyatı sonrasında üst dudak hareketsizliğinin geçmesi 2 hafta kadar sürebilir.
Bu operasyon sonrası gerçekleşen ödemin, azalmasına ve lenf dolaşımını hızlanmasına yardımcı olması adına burun masajı önemlidir.
Özellikle kalın ciltli hastalarda burun ucunun hemen arkası şiştiği için burun ucu belirginliği azalır ve aşağı yönlü bir görüntü verebilir. Bu nedenle kalın ciltli hastalar en az iki yıl, ince ve normal ciltli hastalarda ise en az bir yıl sabırla beklemelidir” dedi.
İlk zamanlarda oluşan ödem genellikle yukarıdan aşağıya doğru kaybolmaktadır. Kalın derili burunlarda ödem geç geçerken ince derili burunlarda daha erken geçebilmektedir. Yaklaşık olarak 6-7 ay boyunca ödem %80-90 oranında azalır. Kalan ödem ise bir yıl dolduğunda kaybolabilmektedir.
Ayrıca burnun şeklini muhafaza etmesini sağlayan özel bantlar ve plastik atel 7-10 gün boyunca kullanılabilir. Ameliyat sonrası burun ve göz çevresinde görülebilen şişlik ve morluk, 3- 7 gün arasında tamamen ortadan kalkar. Hasta 1-2 gün içerisinde taburcu edilerek, günlük yaşantısına dönebilmektedir.
Operasyonun ardından ilk birkaç hafta, burun temizliği için özel olarak verilen su ile temizlik yapılmalıdır. Burun delikleri, temizlik esnasında ovalanmamalıdır. Burun silmekten de kaçınılmalıdır. Burun temizliği, tamponların çıkmasının ardından kulak temizleme çöpünü, su ile ıslatarak günde birkaç kez yapılabilir.
Eğer ödem ve şişlikler indiği halde burun ucunun aşağıya doğru kaymaya devam ettiği fark edilirse revizyon rinoplasti cerrahisine ihtiyaç duyulabilir. Son olarak şunu da belirtelim ki işinde uzman ve deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirildiği müddetçe ''burun ucu düşmesi'' oldukça nadir rastlanan bir durumdur.
İlk haftalarda yatma pozisyonuna dikkat etmek gerekir. 2 hafta boyunca yan yatmak tavsiye edilemez. Ancak öne eğilince burun düşmez. yine 1 ay sonra yan yatmak burnun bir tarafa eğilmesine sebep olmaz. Eğer burun düşecekse düşer ve yine eğilecek ise eğilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri