Erken kasılmalar : Çoğu normal gebelik 38 ile 42 hafta sürer. İkiz gebeliklerde ise bu durum37 ile 39 hafta arasındadır. Erken doğum olayı diyebilmek için kasılmalarla, rahim ağzının 37 haftadan önce açılmaya başlaması gereklidir.
Yapılan bir araştırmaya göre ikiz gebeliklerde yüzde altmışa yakın, üçüz gebeliklerde yüzde doksana yakın erken doğum ( 37. haftadan önce ) olasılığı vardır. Erken doğum zamanlaması ikiz gebeliklerde ortalama 35. hafta, üçüz gebeliklerde ortalama 33. hafta ve dördüz gebeliklerde de 29. haftadır.
İkiz gebelik her zaman erken doğum riski taşıyan gebelik türüdür. Tekil gebelikte 37. ile 42. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi normaldir. İkiz gebelikte ise doğum süresi 37. hafta ile dolmaktadır.
İkiz gebeliklerde annenin fetal hareketleri (tekmeleme, vb) hissetmesi tekil hamilelikte olduğu gibi 18 ila 20'nci haftalar arasındadır. Yani ikiz hamilelikte tekmeleri daha erken hissetmek gibi bir durum yoktur. Ancak burada tabii ki ilk kez hamile kalınıp kalınmadığı daha belirleyicidir.
İkiz gebeliklerin en önemli dezavantajları erken doğum riski, gebelik sırasında preeklampsi ve gebelik diyabeti olasılıklarının artması, kansızlık, anormal plasenta yerleşiminin getireceği sorunlar, sezaryene gereksinimin artması, doğum sonu kanama olasılığının artmasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
İkiz gebelikte tek gebeliklere göre daha dikkatli davranılması gerekmektedir. Fakat yatış pozisyonu için de tek gebelikte olduğu gibi sola doğru eğimli yatış tavsiye edilir. İkiz gebelikte sırt üstü yatmak uzmanlar tarafından önerilmeyen bir yatış pozisyonudur.
Çoğul gebeliklerde sık görülen riskler
Erken eylem ve doğum, gebelik şeker hastalığı, gebelik hipertansiyonu, rahim ağzı yetmezliği, erken su kesesi açılması, gebelik-doğum-doğum sonu kanamalar ve gelişme geriliği çoğul gebeliklerde sık görülen risklerdir.
Artan Ağırlık ve Karın Çevresinde Genişleme: İkiz gebelikte, rahim daha büyük olduğu için karın bölgesi hızlı genişler.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
8 aylık bebek kaç haftalık olur? Bazı anne adayları 8. ayın hangi haftaları kapsadığını öğrenmek ister. Hamileliğin 8. ayı, anne karnındaki bebeğin 32. haftasında başlar ve 35. haftanın sonunda biter.
Annenin ikiz olması, babanın ikiz olma durumundan daha etkilidir. Öyle ki, çift yumurta ikizlerinden biri erkek ise, bu kişinin çocuklarının ikiz olma ihtimali 125'te 1 oranda görülür. Kısırlık ve gebe kalamama durumlarında uygulanan tedavi yöntemleri de çoğul gebeliklerin sayısını önemli ölçüde artırmıştır.
Birden fazla ikiz ve üçüz bebeklerin emzirilmesinde anneler çok fazla zorluk yaşar. Çünkü iki bebeğin bakımı gibi gerçekten beslenmesi ve emzirilmesi de zordur. Ama yine de pek çok anne ikiz veya üçüz bebeklerini beslenme konusunda oldukça başarılı olur.
Bu durumda hamilelik gidişatında çoğu kez hiçbir belirti ortaya çıkmamaktadır. Bazen ise ikiz eşinin kaybedildiği dönemde hafif bir vajinal kanama ve yine hafif bir ağrı görülebilir.
Rahim içi ve dışı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, amniyon mayiinin fazla olması, rahmin yapısal anormallikleri, rahim iç tabakası (desidua) içine kanamalar, genetik faktörler, doğumu başlatan fizyolojik mekanizmaların erkenden tetiklenmesi erken doğumun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
Erken doğumun belirtileri nelerdir? Düzenli izlenen rahim kasılmaları (20 dakikalık sürede arka arkaya gelen 4 kasılma olması veya bir saat süresince 8 kasılmanın hissedilmesi.) Hekim tarafından yapılan muayenede rahim ağzında değişiklikler erken doğum belirtilerinin başında gelmektedir.
Hafta Kaç Ay Eder? 33. hafta gebelik süresinin 8 ay 1 haftalık zaman dilimine tekabül eder. Anne adayı gebeliğin son dönemi olan üçüncü trimester (son üç aylık) evresinde olup doğuma yaklaşık olarak 7 haftalık bir süre kalmıştır.
Bebekler 30 haftadan sonra kaç kilo alır? Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
“30 hafta gebelik kaç aylık olur?” , “30 hafta gebelik kaç ay?”, “ 30 hafta gebelik kaç ay eder?” gibi sorular anne adayları tarafından sıklıkla doktorlara sorulan sorular arasındadır. 30. hafta gebelik 210 günlük demektir. Anne adayı 7 aylık hamiledir.
Gebeliğin 31. haftasında bebeğin baş popo uzunluğu ortalama olarak 28 santimetredir, boyu ise yaklaşık olarak 40 santimetre civarındadır. 31. hafta bebek kilosu ise ortalama olarak 1700 gramdır.
Hamilelikte karın sertleşmesi ve kasılma üçüncü trimester döneminde görülür. Bazı gebeliklerde ise ikinci trimester döneminde görülebilir. Gebeliğin altıncı ayından itibaren anne adayları karın sertleşmesi yaşamaya başlayabilir.
Daha fazla şikâyet yapabilir. Bulantı, kusma, mide ekşimesi, uykusuzluk, yorgunluk gibi normal gebelikte görülen şikâyetlerin şiddeti, çoğul gebeliklerde daha da artabilir. Karın ağrısı, nefes daralması ve leğen kemiğinde baskı hissedilmesi de oldukça yaygındır. Daha sık kontrolleri gerektirir.
İkiz Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı
Kilo alımı boy, vücut tipi, gebeliğe başlangıç kilosu ile bağlantılı olmakla birlikte gebelik boyunca 15-20 kg alınmalı. İkizlerde ilk 3 ayda 2-3 kilo almak yeterli. 2. ve3. trimesterde ortalama haftada 600 gr kilo alınmalı.
Çoğul gebeliklerde preterm doğumu önleyen Rutin bir önleyici tedavi yok. Preterm doğum prediksiyonunda en etkili metod trans- vajinal ultrason ile serviks uzunluk ölçümüdür. Henüz etkin bir önleyici tedavi olmadığında çoğul gebeliklerde rutin servikal uzunluk ölçümü araştırma dışında tavsiye edilmez.
Bu da erken doğum riskini artırabilir. Bu nedenle, ilişki sırasında aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Kullanacağınız prezervatiflere dikkat edin: İkiz gebelikte, enfeksiyon riski daha yüksektir. Bu nedenle, cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmanız önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri