Ameliyat sonrası ilk 1-2 hafta burundaki iyileşmekte olan bölgeler, kabuklar ve biriken akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. Burun spreyi ve nemlendirici damlaları düzenli kullanmanız bu süreci rahat atlatmanızı sağlayacaktır. İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve burun normal sağlığına kavuşacaktır.
Ameliyat sonrası ilk saatlerde burundan iyi nefes alırken, burun içi ödem, şişlikler nedeniyle akşama burun tıkanıklığı başlar. ilk hafta bu beklenen ve doğal bir durumdur ve geçicidir. Burun içine günde 2 kez krem ve 3-4 kez sinomarin deniz suyu yapılmalıdır. Burun tıkanıklığına bağlı boğaz kuruluğu olacaktır.
Süreç içinde yapılan kontrol muayeneleri ve pansumanlar olası başka problemlerin tespiti ve erken önlem alınması için önemlidir. Özetle başarılı bir rinoplasti ( burun estetiği) ameliyatından sonra, birkaç haftadan birkaç aya kadar değişen sürelerle burun tıkanıklığı olması normaldir.
Burun estetiği sonrası kanama
Eğer aksi bir durum oluştuysa ve kanamanız kesinlikle durmuyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. İlk dört gün burun deliklerinin çevresinde kabuklanma oluşabilir. Gün içinde 3-4 kere kulak temizlik çubuğunu oksijenli suya batırarak burun içi temizlenebilir.
Zayıflayan burun nedeniyle nefes alış-veriş her geçen gün zorlaşmaya devam eder. Birincil rinoplastiden kaynaklı çökmeler, kötüleşen asimetri, burun köprüsünün fazla alçaltılması, burun ucunun fazla daraltılması, aşırı skarlanma (yara dokusunun kalınlaşması) nefes yolunu engelleyerek nefes alışverişini zorlaştırır.
İlgili 30 soru bulundu
Burun ameliyatından sonra 6 ay içerisinde nefes alma sürecinin işlevsel şekilde devam etmesi gerekir. Burun ameliyatında başarı yalnızca burun şekli değildir. Burnun rahat nefes alması da ameliyatın başarı kıstasıdır. Burnun yapısı, yüz güzelliğini belirler.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
İlk günlerde burun delikleri çevresine nemlendirici kremler sürülmesi önerilir. Merhemler burun deliklerinde yumuşama oluşturduktan sonra kulak çöpü ile dikkatli dokunuşlarla burun delikleri ve çevresi temizlenebilir. Burun içi ilk günden itibaren bazı spreyler kullanılabilir.
Operasyonun ardından ilk birkaç hafta, burun temizliği için özel olarak verilen su ile temizlik yapılmalıdır. Burun delikleri, temizlik esnasında ovalanmamalıdır. Burun silmekten de kaçınılmalıdır. Burun temizliği, tamponların çıkmasının ardından kulak temizleme çöpünü, su ile ıslatarak günde birkaç kez yapılabilir.
Yanaktan burun köküne doğru, yumuşatıcı bir kremle yapılan masaj bu alanda biriken lenf sıvısının dağılmasına yardımcı olur. Burun estetiği sonrası masaj günde 2-3 kez, birkaç dakikayı geçmeyecek şekilde uygulanırsa daha yararlıdır.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Yan Yatmak
Aynı zamanda erken dönemde yan yatılması halinde burunda daha fazla şişlik ve göz kapaklarının altında morluk oluşacaktır. Bu nedenle ilk bir hafta baş yüksekte olacak biçimde sırt üstü yatmak doğru bir yatıl pozisyonu olacaktır.
Burun estetiği ameliyat esnasında gözde kuruluk yaşanmasın diye krem sürülebilir.
Ameliyat sonrası ilk 1-2 hafta burundaki iyileşmekte olan bölgeler, kabuklar ve biriken akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. Burun spreyi ve nemlendirici damlaları düzenli kullanmanız bu süreci rahat atlatmanızı sağlayacaktır. İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve burun normal sağlığına kavuşacaktır.
Yalnız tamponlar çıktıktan sonra nefes almadaki düzelme burun etlerinde geçici bir büyümeye yola açabilmekte ve ilk birkaç ay nefes almanızı bir miktar engelleyebilmekte. Bu durum tamamen geçici olup nefes almada istediğimiz seviyeye ulaşmamız 6 ay - 1 yıl sürebilir.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Genellikle günde 1 veya 2 defa uygulanır. Uygulama sıklığı konusunda doktorunuzun tavsiyesine uyunuz.
Bu operasyon sonrası gerçekleşen ödemin, azalmasına ve lenf dolaşımını hızlanmasına yardımcı olması adına burun masajı önemlidir.
Ameliyat bölgesinde giderek artan ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve akıntı gibi sorunlar da enfeksiyon belirtisi olabilir ve mutlaka doktorunuzun bilgilendirilmesi gereken durumlardandır.
Bu masajı günde 4-5 kez ve en az bir hafta süreyle uygulayacaksınız. Burun içi spreyini ameliyat sonrası 15 gün, burun ucu dikiş yeri kremini ise 10 gün uygulamalısınız.
Tamponlar alındıktan sonra dahi burnunuz tıkalı olacaktır. Bu, dokuların cerrahiye normal yanıtıdır. Bir hafta süre ile burnunuzu sümkürmeye teşebbüs etmeyin. Aksırmak, sümkürmek zorunda kaldığınızda, her iki burun deliğiniz açık şekilde bunu nazikçe yapın.
Tamponlar çıkarıldıktan sonra serum fizyolojik veya okyanus suyu ile fiziksel temizlik yapmaları önerilir.
Yatak odasının havalandırılması, nem dengesinin sağlanması, gece oluşan burun tıkanıklıklarının azalmasını sağlayabilir. Kişinin genel sağlığının bozulmasıyla birlikte gelişen gece burun tıkanıklığı vakalarında ise uzman bir hekime görünerek odak hastalığın tedavi edilmesi önerilir.
Bol sıvı tüketimi: Bol su içmek, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda, burun tıkanıklığını açmak için burun spreyleri veya antihistaminikler gibi ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri