ESWT işlemini SGK karşılıyor mu? ESWT farklı branşlarda kullanılan bir teknolojidir. SGK, sağlık uygulama tebliğinde ortopedi ya da fizik tedaviyle alakalı bazı hastalıklar için ESWT'ye ihtiyaç duyulduğunda işlemi karşılayacağını belirtmiştir. Ancak sertleşme sorunu için ESWT tedavisi SGK tarafından karşılanmamaktadır.
ESWT işlemini SGK karşılıyor mu? Hayır, karşılamıyor. SGK, erektil disfonksiyon tedavisine yönelik yapılan ESWT uygulamasına geri ödeme yapmamaktadır.
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Finike Devlet Hastanesi, Antalya KHB'ye bağlı batı ilçeleri sağlık tesisleri arasında ESWT - Şok Dalga Tedavi Cihazı olan tek hastanedir.
Ürolojide ESWT (şok dalga tedavisi) “Erektil Disfonksiyon (peniste sertleşme bozukluğu) Peyronie Hastalığı ve Kronik Prostatit" gibi prostat sorunlarının çözümünde başta kullanılan bir tedavi şeklidir.
Uygulandığı bölgede kanlanmayı artırarak vücudun kendi iyileştirme mekanizmalarının devreye girmesini sağlayan ESWT (şok dalga tedavisi), aşil tendiniti, topuk dikeni, tenisçi dirseği, omuz sıkışması sendromu ve spor sakatlanmaları gibi durumların tedavisinde kullanılıyor.
İlgili 44 soru bulundu
İSTANBUL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
ESWT tedavisinin ardından ciltte oluşan hafif kızarıklık ve şişlik dışında önemli bir yan etkisi beklenmez. Hastalar tedavi seanslarından sonra günlük işlerine devam edebilir. Seçilmiş vakalarda yüzde 80-90 oranında kalıcı iyileşme sağlanabilir.
Şok dalga (ESWT) tedavisinde ağrı hissedilir mi? Uygulama sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Şok dalga tedavisi ağrısız bir işlem olduğu izin uygulama sırasında anestezi veya ağrı kesiciye ihtiyaç duyulmamaktadır.
3 İLA 5 SEANSTA İŞLEM TAMAM!
ESWT tedavisinde seans süreleri, uygulanan şok sayısı, frekans ve enerji seviyesine göre farklılık gösterebilir ancak ortalama bir seans süresi 20-25 dakika sürer.
Şok dalgası tedavisi hala devlet tarafında ödeme listesinde yoktur, ancak sigorta şirketleri tarafından kapsam içinde olabilir. Buna göre, teminat kapsamındaki bir yardım değildir ve bu nedenle, hasta başına altı seans tavsiyesiyle, seans başına 450 ABD Doları oranında sunulan cepten bir prosedürdür.
ESWT'nin ortopedide ilk kullanımı kemik doku üzerinde başlatılmıştır. Özellikle kaynaması geciken kırıklarda ve avasküler kemik nekrozunda kullanılmaktadır.
Ancak sertleşme sorunu için ESWT tedavisi SGK tarafından karşılanmamaktadır.
Tedavinin temel etkisi, topuk bölgesinde kanlanmayı artırması, kas spazmını çözmesi, dokunun oksijenlenmesini artırması yoluyla yapar. 2-5 gün aralığı ile hastaya uygulama yapılır. Ortalama 15 dakikalık bir uygulama süresi mevcuttur. Seans esnasında ve tedavi süresince ağrılar olabilir.
PF tedavisinde ESWT uygulaması sırasında kullanılacak enerji yoğunluğu, atım sayısı, seans sıklığı ve uygulama şekli hakkında standart bir prosedür bulunmamaktadır. Farklı uygulamalarda doz 0.02-0.36 mJ/mm2 arasında, atım sayısı ise 1000-4000 arasında değişmektedir.
Yan Etkiler: ESWT sırasında veya sonrasında, hastalarda hafif ağrı, kızarıklık veya hassasiyet gibi yan etkiler görülebilir. Bu durum, hastaların tedavi sırasında rahatsızlık hissetmelerine neden olabilir. Bu tür etkiler genellikle kısa süreli olup, çoğunlukla kendiliğinden geçebilir.
Şok Dalga Terapi anlamına gelen ESWT tedavisi; herhangi bir yan etkisi olmayan ve radyasyon içermeyen ses dalgaları ile Topuk Dikeni olarak bilinen, Calcaneal Epin yani Topuk Kemiğinde dikensi çıkıntı oluşması probleminde 5 seansta çözüme giden tedavi uygulanmaktadır.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
ESWT (Ekstrakorporeal Şok Dalga Terapisi), ilk kez 1980'li yıllarda özellikle üroloji alanında böbrek taşlarını tedavi etmek amacıyla kullanılmaya başlanmış bir yöntem olarak bilinmektedir. Bu terapi yöntemiyle böbrek taşlarının parçalanarak tedavi edilmesi sağlanmıştır.
İğne tedavisinden fayda görmeyen hastalara ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) tedavisi uygulanır. ESWT tedavisi şok dalgası, ses dalgası, halk arasında da “Topuk dikeni kırdırma ya da topuk dikeni kırma ” olarak da tabir edilen bir tedavi yöntemidir.
Topuk dikeninde uzun süre yürümek ve dinlenmek ağrıyı artırır. Dokudaki iltihap iyileşmeyene kadar ağrı geçmez.
Şahin Nami, Ortopedi Uzmanı, Topuk dikeni şiddetli ağrıya sebebiyet veriyorsa kortizon enjeksiyonu ile ağrı dindirilebilir. Topuğun altından enjeksiyon oldukça ağrılıdır, topuğun yan tarafından dental enjektörle yapılan enjeksiyon rahatlıkla tolere edilebilir.
Evde yapılan doğal yöntemlerle de tedavi edilebilen topuk dikenine iyi gelen şeyler arasında istirahat etmek, karbonatla karışım yapmak ve limon vardır. Topuk dikeni başka sağlıksal sorunlar neticesinde ortaya çıkabileceği gibi bağımsız olarak da görülmektedir.
Genellikle 3-6 seans arası uygulama yapılmaktadır. Yüksek enerjili ses dalgalarıyla başta topuk dikeni ve tenisçi dirseği olmak üzere tedavisi zor bu gibi hastalıklarda cerrahi olmaksızın, anestezisiz, ilaçsız ve kısa sürede yüzde 80-90 oranında kalıcı iyileşme sağlanan günümüzde uygulanan en son teknolojik yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri