Uluslararası muhabir banka masrafları ihracat bedelinden kesilir ise bu tutarı 760 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERİ hesabının borcuna kaydedilir. Şayet ithalatçı öder ise ilgili stok hesabına borç kaydedilir.
(GVK. Md. 40/117) İşletmenin yurt dışı faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan belgesiz giderler de Tekdüzen Hesap Palanında ilgili gider hesaplarında izlenir. Dönem sonunda "690 Dönem Karı veya Zararı" hesabına aktarılır.
Hasılatın kayıt işleminde kullanılması gereken kur ise fatura düzenleme tarihindeki kur değil, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.
601 Yurtdışı Satışlar
alınacak olan toplam değerlerin izlendiği hesaptır. Satış gerçekleştiğinde hâsılat tutarı bu hesaba alacak kaydedilir.
Yine 08.09.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 418 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği ile 396 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “3.2.2.” numaralı maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir: “İhracat işlemlerinin form Bs ile bildirilmesinde ise, fiili ihracatın gerçekleştiği tarih dikkate alınacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
İhracat bedeli, yurt dışı bankalarda açtırılan hesaplarda ise 102 BANKALAR Hesabının alt hesaplarında, henüz ithalatçıdan tahsil edilmemiş ise 120 ALICILAR hesabında alt hesap düzeyinde (120.08 Yurt dışında bırakılan ihracat bedelleri) izlenebilir.
*İhraç kayıtlı teslimlerde hesaplanan fakat tahsil edilmeyen KDV ilerleyen süreçte tecil edilmek üzere 192 Diğer KDV hesabına kaydedilir.
GVK madde 40/4 ise seyahat ile ilgilidir ve şöyledir: “İşle ilgili ve yapılan işin ehemmiyeti ve genişliği ile mütenasip seyahat ikamet giderleri (Seyahat maksadının gerektirdiği süreye maksur olmak şartiyle)” Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse seyahat ile ilgili harcamalar gider olarak kabul edilebilir.
ve Gümrük Vergilerinin, KDV'nin kaydı
Mal gümrükten çekildikten sonra Yurtdışı Avansları hesabı toplam değerleri üzerinden “Ticari Mallar" hesabına devredilir.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
Vergi mevzuatına göre yurt içi ve yurt dışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurt dışı teslimlerinde esas alınan, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurudur.
Malın fiili ihraç tarihinden itibaren 7 gün içerisinde fatura kesilmesi zorunludur. Bununla birlikte 10 gün içerisinde de kayıtlara alınmış olmalıdır. Fiili ihracat yapılan ay içerisinde beyanname açılmalıdır.
Yurtiçindeki şirketlere düzenlenen dövizli faturada Türk Lirası karşılığının gösterilme zorunluluğu bulunmaktadır. Döviz cinsinden kesilen fatura, yine döviz cinsinden tahsil edilecek ise Merkez Bankası döviz alış kuru ile faturanın Türk Lirası karşılığı hesaplanmalıdır.
760 hesap numarası, muhasebe kayıtlarında kullanılan bir hesap numarasıdır ve “Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı” olarak adlandırılır. Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır.
242 İştirakler
İşletmenin doğrudan diğer şirketin yönetimine katılmak üzere edindiği hisse senetlerinin izlendiği hesaptır. İştirak edilen ortaklıklarda iştirak ilişkisinden bahsedebilmek için sermaye payı dikkate alınmaksızın sahip olunan oy hakkının en az %10 ile %50 arasında bulunması gerekir.
329 nolu hesap kısa vadeli borçları kapsar. 329 hesap işleyişinde borcun doğması durumunda ilgili hesaba alacak şeklinde kaydedilir, ödenmesi halinde ise borç şeklinde kaydedilir.
Bu sebeple her türlü ithalat giderleri ile birlikte transfer edilen mal bedeli de döviz satış kuruyla Türk Lirası'na çevrilerek 159. nu'lu hesaba borç, 320 nu'lu hesaba alacak kaydedilir. Peşin olarak ödenen ithalat masrafları ise 100 veya 102 nu'lu hesap alacalandırılarak muhasebeleştirilir.
Buna göre, 6111 sayılı Kanundan yararlanarak taksitlendirmiş bulunduğunuz gümrük vergisi ile K.K.D.F. 'nin ödendiği dönemdeGVK.nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi gereğince ticari kazancın tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak kabul edilmesi mümkün bulunmaktadır.
GÜMRÜK KOMİSYONU GİDERİ YÜKLEME BOŞALTMA GİBİ GİDERLER MALİYETE EKLENMEK ZORUNDA. 213 sayılı VUK 262.maddesinin a bendi aşağıdaki gibidir. İktisadi kıymetin iktisap edilmesi veya değerinin artırılması ile doğrudan ilgili; gümrük vergileri, gümrük komisyonları, yükleme, boşaltma, nakliye ve montaj giderleri.
Yurtdışında mukim olan bir mükelleften alınan fatura ve benzeri belgelerin, Türkiye'de gider hesaplarına kayıt edilebilmesi için ilgili şirketin mukim olduğu ülkede muhasebe kayıtlarına uygun ve geçerli bir belge olması şartı aranmaktadır.
" 3065 Sayılı Kanunun 11 ve 12 maddelerine göre, yurt dışındaki müşterilere verilen ve yurt dışında faydalanılan hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
192.
Keza ihraç kayıtlı teslimlerde, imalatçı faturasında yer alan hesaplanan KDV müşteriden tahsil edilmeyece ği için terkin edilinceye kadar 192 nolu hesabın borcuna kaydedilir.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
190 Devreden KDV Hesabının İşleyişi: Ay sonlarında 191 İndirilecek KDV hesabı ile 391 Hesaplanan KDV hesabının karşılaştırılmasında, 191 İndiriecek KDV hesabı daha büyükse aradaki fark 190 Devreden KDV hesabına borç olarak yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri