Kendi başına koparma işlemi küçük et beni için sorun oluşturmayabilir ancak büyük et benlerinin koparılması ciddi kanamaya yol açabilir. Et beninin koparıldığı bölgenin bakımı iyi yapılmazsa ilgili bölge enfeksiyon kapabilir. Yine koparılan bölgede yara iyileşmesi düzgün olmazsa et benini düştüğü yerde iz kalabilir.
Et beni koparılmaya çalışılması, zararlı bir durum oluşturabilir. Et beni koparıldıktan sonra o bölgede enfeksiyon oluşumu görülebilir ve iz kalabilir, ciddi kanamalar görülebilir. Et beninden rahatsız olan kişilerin kendi başlarına müdahale etmemesi, bir uzmana başvurmaları gerekir.
Genellikle benler çıkarıldıktan 1 ay sonra tekrar ortaya çıkabilir. Nadir de olsa bu durumun mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bu durumda endişelenecek bir şey yoktur. Ben çıkarma işlemi tekrarlanabilen uygulamalardan biri olduğu için tekrar yapılmasında bir sakınca yoktur.
Et benleri genellikle kanser riski taşımayan iyi huylu benlerdir. Eğer bir et beni anormal bir şekilde büyür, renk değiştirir, kaşınır veya kanar gibi belirtiler gösterirse, bu durum dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.
Bazı durumlarda et benine kan akışının kesilmesiyle birlikte bu doku kendiliğinden düşebilir. Ancak bunu elle koparmaya çalışmak kesinlikle önerilen bir durum değildir. Eğer et beni kişiyi estetik açıdan rahatsız ediyor ya da sosyal hayatını etkiliyorsa bir hekime başvurarak tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Kendi başına koparma işlemi küçük et beni için sorun oluşturmayabilir ancak büyük et benlerinin koparılması ciddi kanamaya yol açabilir. Et beninin koparıldığı bölgenin bakımı iyi yapılmazsa ilgili bölge enfeksiyon kapabilir. Yine koparılan bölgede yara iyileşmesi düzgün olmazsa et benini düştüğü yerde iz kalabilir.
Sadece neşter veya makasla benin kesildiği küçük bir işlemdir. Kriyoterapi: Sıvı azot kullanılarak et beni dondurularak, düşürülür. Elektrokoter: Yüksek frekanslı elektrik enerjisi verilerek ben yakılarak alınır. Ligasyon: Et beninin cerrahi bir iple sıkıştırıp düşürülmesi yöntemidir.
Et benlerini koparmak veya ip bağlayarak yok etmek doğru mudur? Halk arasında iple boğma yöntemi çok yaygın olsa da doğru değildir. Steril şartlarda uygun şekilde yakma ya da dondurma yöntemleri yapılmalıdır.
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Lokal anestezi altında gerçekleşen cerrahi bir işlem olan ben aldırma ameliyatı, yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer. Başarılı bir müdahalenin esas amacı iz bırakmamak değil , geride ben dokusu bırakmamaktır , cerrahi sınırları tamamen temizlemek sağlık açısından esas arzulanandır.
Zararsız olan et benleri, yanlış müdahaleler sonucu sorunlara yol açar. Enfeksiyon, deri iltihaplanması, kanamalar bu sorunlardandır.
Et benleri genellikle tehlikeli olmayan cilt büyümeleridir. Fakat bunlar tehlikeli olmasa bile bazen estetik açıdan rahatsız edici olabilir. Elma sirkesi et benlerine düzenli olarak sürülürse kurutarak düşmelerine yardımcı olabilir.
Et benlerinden ince saplı olanlar bazen kendiliğinden düşebilir, bazen de kişi tarafından tahriş edilerek düşmesine neden olabilir. Et beninin kendiliğinden düşmesi enfekte olmadığı sürece sorun yaratmaz.
Vajinada et beni çok nadir görülür. Eğer cinsel olarak aktif bir bireyseniz ve vajinada, vulvada sonradan çıkan et benine benzer oluşumlar görürseniz bu lezyonlar büyük ihtimalle siğildir. Vajina siğilleri yüksek riskli HPV türleri nedeni ile meydana gelmişse rahim ağzı (serviks) kanseri riskinde artış olur.
Kenar: ciltteki benlerin kenar çizgileri düzenli ise yüksek oranda iyi huyludur. Çevresinde bir düzensizlik bulunuyorsa zamanla kötüleşebilir. Renk: Benlerin rengi ya aynı tonda ya da az bir ton farkına sahiptir. Bir yanı siyah diğer yanı çok açık renk olan benler riskli olabilir.
Üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa, Özellikle avuç içi ve ayak tabanında bulunan benlerde ve tırnak kenarında ya da tırnakta kahverengi renk değişikliği varsa bunlar malign melonomun işareti olabiliyor. Bu durumda zaman kaybetmeden mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşıyor.
Benlerin üzerinde çıkan kıllar traş edilebilir. Cımbızla alınması benin altında inflamasyona yol açarak ağrılı şişliğe neden olabilir.
Eğer küçük bir ben ise 1-2 dikiş yeterli olabilirken, büyük benlerin çıkarılması sonrası iz kalmaması ve düzgün yara iyileşmesi için gerektiği kadar dikiş konulmalıdır. Dikişler alınan bölge veya yaşa göre 1-2 hafta içinde alınır.
Benler, deriye rengini veren melanosit isimli hücrelerin belli alanlarda bir araya gelip yoğunlaşması sebebiyle oluşur. Doğuştan itibaren az sayıda da olsa yıllar içerisinde sayısı ve büyüklükleri artan benler sıklıkla iyi huylu yapılardır.
Genellikle 30 yaş ve üzerinde çıkan kırmızı benler ya da diğer adıyla kiraz anjiyomları, içinde küçük kan damarlarının toplanması nedeniyle parlak kırmızı görünüme sahiptir.
Üzerinde çatlama ve benzeri geçmeyen yaralar oluşan, Beraberinde kaşıntı, yanma ve kanama gibi şikayetler gelişen benleri olan kişilerin en yakın plastik cerrah veya dermatoloğa başvurması gerekir.
Göz çevresinde et beni, bir tür cilt lezyonu sonucu açığa çıkan genellikle şikayete yol açmayan bir oluşumdur. Benler, genetik faktörler, güneşe maruz kalma, yaşlanma gibi faktörler başta olmak üzere çeşitli nedenlerden gelişebilir.
Ayrıca incir sütü et beni gibi ciltteki belirgin rahatsızlıklara da iyi gelmektedir. El üzerinde oluşan siğilleri doğal yöntemlerle temizlemek için incir sütünü tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri