Derin dondurucuda saklanan besinler arasında büyük yeri olan et, haşlama öncesinde oda sıcaklığında 5 dakika kadar bekletilebilir. Donmuş eti haşlamak için ise şu adımlar izlenir: Eti buzdolabı poşetinden çıkarınız ve biraz sudan geçiriniz. Buzlar eriyecektir.
Etin kolay pişmesi doğranma şekliyle de alakalıdır. Küçük küçük parçalar halinde doğranmış etler daha çabuk pişer. Donmuş et pişirme için etinizi buzluktan çıkarttıktan sonra çözülmesini bekleyin. Çözülen eti ister normal tencerede, isterseniz de düdüklü tencerede kısık ateşte olmak üzere pişirebilirsiniz.
Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir. Eğer acil yemek yapmanız gerekiyorsa, en kolay yöntem olan geniş bir kabın içerisine suyu doldurun, poşetli ya da ağzı kilitli etinizi suda bekletin. Su soğudukça suyu değiştirirseniz çözülme işlemini hızlandırmış olursunuz. Bu yöntemle 1-2 saat içerisinde etiniz çözülecektir.
ETİ SICAK SUDA BEKLETMEYİN
Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz. Donmuş haldeyken pişirmeye çalışmak delilik, bu yöntemlerin hepsi yanlış.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
İlgili 41 soru bulundu
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
ETİ SICAK SUDA BEKLETMEYİN
Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz. Donmuş haldeyken pişirmeye çalışmak delilik, bu yöntemlerin hepsi yanlış.
Eti hemen buzluğa atmak doğru bir tercih değildir. Etin sert bir şekilde buzluğa atılması, buzunun çözülmesiyle birlikte et aynı sertliği koruyacağı için lezzeti ve kıvamı güzel olmayacaktır. Aynı şekilde uzun süre buzlukta dinlendirilen etinde bekletilmesi uygun değildir.
İlk olarak etimizi buzluktan çıkarıyoruz. Boş bir metal tencereye ne soğuk ne sıcak, ılık su dolduruyoruz. Eti pişirme tepsisinin üzerine alıyoruz, üstüne de içi su dolu tencereyi koyuyoruz ve. etin kalınlığına göre dakikalar içinde çözüldüğüne tanıklık ediyoruz, bu yöntem doğru.
Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Eğer sıcak etler dondurucuya alınırsa; besin değeri ve yapısı bozulacağı için etten tat alınmaz. Haşlanan etler bir süre dinlendirilir. Porsiyonluk poşetlere eklenir ve dondurucuda saklanabilir.
Buzdolabında Çözdürün
Bu yöntem, işi acele olanlar için uygun değildir fakat vakti olanlar genelde bunu tercih etmektedir. Etin buzdolabında çözülme süresi yaklaşık 8-24 saattir. Çözünme hızı ne kadar et olduğuna da bağlıdır. Hangi gün pişirecekseniz o günün akşamında çıkarmanız önerilir.
Koyun, dana ya da sığırdan yapılan tüm haşlanmış etlerinizi buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Etleri sıcakken değil, oda sıcaklığında bekledikten sonra (soğuduktan sonra) poşetlemeyi unutmayın. Porsiyonlar halinde saklamaya ve çözüldükten sonra tekrardan dondurmamaya özen gösterin.
Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi.
Yıkama konusuna da şöyle değinelim: Et soğuk suyla yıkandığında üzerinde bakteri oluşumu için canlı bir ortam hazırlar. Bu nedenle kanın hemen temizlendiği ve dondurucu için doğranmış etlerin yıkanmasına gerek yoktur.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Uzmanların göre, et dışarda değil de buzdolabının içinde çözülmeye bırakılmalıdır. Bu yöntemin uzun süren fakat daha sağlıklı bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir.
Dondurulmuş bir şekilde etimizi düdüklüye alıyoruz. Üzerine halka halka soğanımızı doğrayıp döşüyoruz ve etlere 1 çay kaşığı kadar karabiber ekleyip hiç su koymayarak düdüklü buhar çıkışı verene kadar orta ateşte pişiriyoruz.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor. En klasik tekniği en başa yazalım: Eti dövmek ya da kasaba dövdürmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri