Sertlik derecesi fazla olan etler, 48 saati geçmeyen bir marine işleminden geçmelidir. Eğer mangalda pişireceğiniz eti marine etmek istiyorsanız ve marine için geç kaldığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir gün öncesinden marine ederek buzdolabına kaldırmalısınız.
- En kısa marinasyon 48 saat olmalı. Marinasyon işlemi 72 saati de geçmemeli. Çok ani bir karar verseniz bile bir gün önceden mangallık etleri hazırlamak gerekir. - Kuzu eti için; süt, soda, soya sos, taze kekik, sarımsak...
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Dana biftek veya dana kuşbaşı yapılacaksa sıvı yağ, yoğurt veya süt, soğan, salça, sarımsak, karabiber, tuz ve biberiye karışımında etler en az 8 saat ve bir gün arasında bir süre boyunca buzdolabında bekletilir. Etlerin saatlerce marineli şekilde beklemesinin bir amacı vardır.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Marine edilmiş et bozulur mu? Doğru şekilde marine edilen ve ideal saat aralığında bekletilen et, asla bozulmayacaktır. Eti marine ettikten sonra 2 ile 24 saat aralığında buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Sertlik derecesi fazla olan etler, 48 saati geçmeyen bir marine işleminden geçmelidir.
Üzerine bir miktar zeytinyağı dökün. Etleri kaba aktarın ve üzerini geçinceye kadar zeytinyağı ilave edin. Etleri buzdolabında en az 12 saat dinlendirin.
Etinizi Dinlendirin
Yemek için sabırsızlansanız da hazırladığınız marinasyonda etinizi buzdolabında en az 8 saat dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Hazırladığınız sütlü sos karışımını etin üzerine yavaşça dökün. Sosu etlerin her yerine gelecek şekilde yayın. Etlerin üzerini kapatıp, buzdolabında en az 2 saat en çok 1 gün dinlenmeye bırakın.
Bir diğer yöntem ise eti marine ederek saklama. Eti zeytinyağı, kekik gibi malzemelerle marine edip kilitli poşetlere koyarak buzlukta saklayabilir, dilediğiniz zaman çözdürerek pişirebilir, afiyetle yiyebilirsiniz.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Etleri kısa süre içinde kullanmak istiyorsanız, buzluk yerine buzdolabında saklayabilirsiniz. Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Uzmanlara göre, kurban etinin parçalara ayrılmasının ardından serin bir yerde 5-6 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Etin ısısının düşmesi için üstü kapatılmadan bekletilmeli.
Bu nedenle et dinlendirilmeli ve ertesi gün tüketilmelidir. Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir.
Yine buzdolabında üzeri güzelce kapalı şekilde en az 3 saat bu şekilde dinlendirmenizi öneririz. En fazla 1,5 gün içerisinde tüketmeye de özen gösterin. Marinasyonlarda asidik bir ürün kullanmak aslında çokça önemli.
Bunun için de eti yine kesimden sonra en az 4-5 saat dinlendirmelisiniz. Ardından etin etrafında biriken kanı ve diğer kalıntıları etten uzaklaştırmalı, etinizi buzluğa uygun kaplara ya da poşetlere pay etmelisiniz.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Yumuşak ve kolay pişen etler elde etmek için et marinesi önemlidir. Et marinesi ya da terbiyesi olarak bilinen bu yöntem, asidik malzemeler (zeytinyağı, tuz, sirke...) ile etlerin bir süre dinlendirmesi işlemidir. Beyaz et için 2 saat yeterli iken kırmızı et için en az 4-8 saat arası dinlendirmek gerekir.
Hazırladığınız sosun içine antrikot etlerinizi koyun ve güzelce harmanlayın. Ardından üzerini streçleyerek buzdolabına kaldırın. Antrikot marine sosunda en az 8-10 saat, en fazla 24 saat dinlendirin.
Et marine edilmeden önce yıkanmalı mı? Eğer marine etmek istediğiniz et kanlı bir etse, mesela yeni kesilmiş bir kurban etiyse, akan suda yıkamayın, soğuk suda bekletin. Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler.
Süt; yine oldukça güçlü asitler içerir ve bence marinasyon için çok uygun bir maddedir. Soğan suyu ve süt, etin içindeki sinirlerin canına okur.
Etlerde daha çok şoklama ve düşük ısıda muhafaza yöntemi kullanılır. Yavaş soğutma tercih edilmez. Tüm bunların sonucunda etin tavsiye edilen muhafaza süresi bir yıldır.
Et ürünlerinizi kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine koyarak, streç filme veya yağlı kağıda sararak, ya da kapağı kapalı olarak cam, çelik ya da plastik kaplarda saklamalısınız. Hemen kullanacağınız etleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri