Öncelikle resmi ikametgah adresinize ya da aracın ruhsatının kayıtlı olduğu adrese 10-30 iş günü içinde mutlaka bir ceza tebliği gelir. Bu tebliğ, elinize ulaştırılır ve sizden imza alınır. Eğer adreste bulunmuyorsanız; posta kutusuna veya kapıya “adreste bulunamadı- trafik cezası tebliği” gibi bir not bırakılır.
İnternetten GİB'in İnteraktif Vergi Dairesi sayfası üzerinden ödeme yapmak için ana sayfaya giriş yap. Ana sayfada bulunan ''MTV ve Trafik Para Cezası'' başlığına tıkla. Açılan pencereye T.C. kimlik numaranı, plaka numaranı ve ekranda verilen güvenlik kodunu girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Eğer yaptığınız bir hatadan dolayı trafik cezanız oluştuysa bu 30 gün içerisinde sizlere ulaşır. Yazıldığı andan itibaren 30 gün boyunca bu cezayı ödemeniz gerekmektedir.
Plakası 34ABC123 olan bir araç için trafik cezası mesajı örneği verecek olursak; “TPC 34ABC123 24062015 12345678910” yazarak 1189 kısa mesaj servisine gönderilmelidir. Bu mesajı gönderdikten birkaç saniye sonra telefonunuza plakanıza yazılan cezalar mesaj olarak gönderilecektir.
İlgili 44 soru bulundu
Araç plakan, tescil tarihi ve TC kimlik numaranı yazdığın mesajı 1189'a gönderdiğinde plakana kayıtlı olan cezalar SMS olarak tarafına iletiliyor.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Öncelikle resmi ikametgah adresinize ya da aracın ruhsatının kayıtlı olduğu adrese 10-30 iş günü içinde mutlaka bir ceza tebliği gelir. Bu tebliğ, elinize ulaştırılır ve sizden imza alınır. Eğer adreste bulunmuyorsanız; posta kutusuna veya kapıya “adreste bulunamadı- trafik cezası tebliği” gibi bir not bırakılır.
Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama'' yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.
MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
E-devlet'ten ya da sms yoluyla plakadan trafik cezası sorgulama yapabilirsiniz.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz.
Plakaya yazılan cezada ehliyetinizden ceza puanı gitmez. Çünkü zaten arkanızdan gönderilen cezadır. Ehliyete yazılan cezada ise para cezası ile birlikte ceza puanı da alırsınız.
Sabıka Kaydı vatandaşların kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine, mahkumiyetine ilişkin bilgilerin bulunduğu belgelerdir. Hem adliyelerden hem de e-Devlet'ten temin edilebilmektedir. Sabıka Kaydına hangi bilgilerin kaydedileceğine ilişkin düzenleme Adli Sicil Kanunu'nun 4. maddesinde belirtilmiştir.
İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan genelge doğrultusunda artık jandarma dahil resmi ve sivil polis ekipleri, kurallara uymayan sürücülere trafik cezası yazabilecek.
Buna göre, artık herkes, Borç Bilgilendirme Servisi Hizmeti ile T.C. kimlik bilgilerini kullanarak vergi dairelerine intikal etmiş olan bütün borçlarını (trafik cezası, idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi) ''www.gib.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek.
Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı içine konularak, Karayolları Trafik Kanununun 116 ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır.
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, araç tescil plakalarına düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları, araç sahiplerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemindeki kayıtlı e-posta adreslerine gönderilecek.
(4) Düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanaklarına ilişkin bilgiler elektronik ortama aktarılır veya elektronik ortamda tutulur ve bu bilgiler cezanın kesinleşmesinden sonra tahsil ve takip için elektronik ortamda Hazine ve Maliye Bakanlığına gönderilir.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Emniyet Genel Müdürlüğü: Radar ceza sorgulama işlemlerini hiçbir ücret ödemeden Emniyet Genel Müdürlüğü resmi web sitesi üzerinden öğrenebiliyorsunuz. Ziyaret etmeniz gereken sayfa ise '' egm.gov.tr '' olarak karşınıza çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri