Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Eti haşlayacaksanız, tencerenin içerisine 1 adet çubuk tarçın atın. Eğer eti tavada veya fırında pişirecekseniz, yarım çay kaşığı tarçın eklemek, kokunun giderilmesini sağlar. Tencere veya fırın tepsisinin içerisine limon kabuğu koymak, kurban eti kokusunu büyük ölçüde yok eder.
Kızartmaların her yere sinen kokusundan kurtulmak için sirkeli ve limonlu su kaynatın. Kızarttığınız yemeğin balık ya da patlıcan olması fark etmeksizin, eve kızartma kokusunun sinmesini önlemek için ağzı geniş bir tencerede 1 bardak su, yarım çay bardağı sirke ve yarım limon suyu ekleyip kaynatabilirsiniz.
Bir fincanın içinde bir iki kaşık Türk kahvesi ile bir kaşık pirinci karıştırın. Fincanı buzdolabına koyun ve dolabınızın kapağını açmadan bir gece bekletin. Ertesi gün kötü kokunun gittiğini göreceksiniz. Buzdolabının içine iki ya da üç adet limon dilimi koyun ve bir gece bekleyin.
- Sirke bilindiği üzere birçok leke ve eşya temizleme işleminde sıkça kullanılır. Ele sinen et kokusunu çıkarmada da sirkeden faydalanırız. Sirkenin asitli yapısı sayesinde ele sinen et kokusu kolaylıkla çıkar. Sirke ile et kokusundan kurtulmak için avucunuza bir miktar sirke dökün.
İlgili 19 soru bulundu
Kurban etinin pişirilirken kokmasını önlemek için 1 gece dinlendirmelisiniz. Dinlenmiş etten koku da yavaş yavaş dağılacaktır. Ayrıca kekik, biberiye ve defne yaprağı et kokusunu hafifleten baharatlardandır. Şurada Paylaş!
SİRKE VE LİMONLU SU KAYNATIN:
Etkili yöntemlerden biri de sirke ve limonlu su kaynatmak. Yemekten sonra sinmiş olan kokuyu yok etmekiçin bir cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın. Bu yöntem ile eve sinmiş kokular tamamen yok olacaktır.
Koku değişikliğini yaratan unsurlar ette üreyen Escherichia coli, Campylobacter gibi bakterilerdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur; satın aldığınız etin eğer rengi ve dokusu normal görünüyorsa, lakin kokusu rahatsız ediciyse kesinlikle tüketmemeniz gerekir. Bunun sebebi bozulmanın koku ile başlamasıdır.
Bu sürelerden daha uzun süre buzlukta değil de buzdolabında saklanan ürün tüketilmemelidir. 3 - Kokusu : Etten pis ve ekşi kokular gelmemelidir. Bozulmuş bir et son derece keskin bir kokuya sahip olacaktır. Eğer etten keskin, pis kokular geliyorsa tüketilmemelidir.
Buzdolabında etleriniz bozulduysa kötü kokuların oluşumuna neden olabilir. Bunun için önce sirkeli su ile buzdolabınızı silin. Ardından çay tabaklarının içine kuru kahve ya da karbonat koyarak buzdolabı raflarınıza yerleştirin. Bir gün beklettiğinizde et kokusunun buzdolabınızın içinden çıktığını göreceksiniz.
Taze etin kendisine has bir kokusu vardır. Bozuk et rahatsız edici şekilde kokar. Son olarak ise taze et parlak ve canlı bir kırmızı renge sahiptir. Et bozulmaya başladıkça rengi soluklaşmaya ve grileşmeye başlar.
Et Haşlamanın Püf Noktaları, Lezzet Arttıran 4 Püf Noktası
Normal tencerede eti haşlarken üzerinde oluşan köpükleri alırsanız; etin lezzetini tam olarak alabilirsiniz. Haşlama suyuna bir tutam karbonat ile etler daha yumuşak kıvamda pişer.
1- Vanilya Kavurmak:
Vanilya kullanarak bu kötü kokulardan kurtulmak mümkün. Nasıl mı? Bir paket vanilyayı bir tava içerisine koyup kısık ateşte kavurun,vanilya kavruldukça mis gibi vanilya kokusunu etrafa yayılacaktır.
Koklamak, etin bozulup bozulmadığını belirlemenin en kolay ve en hızlı yoludur. Hem çiğ hem de pişmiş et için geçerlidir. Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır.
Peki Koyun Eti Kokar Mı? Koyun eti tercih etmeyenler “koktuğunu” iddia ederler ki bu bir gerçektir. Bunun sebebi, koyunun çoğunlukla açık havada çeşit çeşit ot yiyerek beslenmesinden kaynaklanır. Haliyle, yedikleri otun tadı ve kokusu hem sütlerinin, hem de etlerinin kokusunu değiştirir.
Bir kase içine 1 ölçü yumuşatıcı deterjan dökün ve 1 ölçü de su ekleyin. İkisi sıvıyı karıştırarak yeni bir karışım elde edin. Hazırladığınız karışımı bir bez yardımıyla alın ve koltuk, tezgah ya da masa gibi eşyalarınızı silin. Bu yöntemi denediğinizde, evinizin içinde oluşan yanık kokusunu temizlemiş olacaksınız.
Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz. - Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir.
Aksine sıcak suda yıkamak etin yapısını bozabiliyor. Sirke gibi asidik yapıdaki maddeler marinasyonda kullanıldığında lezzetini artırabilir ancak eti hijyenik bir hale getirmek için tercih edilecek yöntemlerden biri değil.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Hem Antiseptik Hem Temizleyici: Sirke
İçerisinde asitli bileşenler taşıyan sirke de kötü kokuları yok etmek için oldukça uygundur. Ev temizliğinde sıkça tercih edilen sirkeyi kötü kokularınızı gidermek için de kullanabilirsiniz. Dilediğiniz sirke türünü tercih edebilirsiniz ancak beyaz sirke en ideali olacaktır.
Peki karbonat ne işe yarar, karbonat nerelerde kullanılır? Kötü kokularda da etkili olan karbonatla 9 kötü kokuyu da yok edebilirsiniz. Günlük hayatta evin her alanında karşılaşılan kötü kokuları yok etmek için karbonat kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri