Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
İlgili 32 soru bulundu
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Eğer vaktim çok diyorsanız, çelik tencere ya da granit tencerede 60-70 dakika kadar haşlayabilirsiniz. Kemiksiz parça etleri haşlarken taze kekik ya da defne yaprağı ekleyebilir, etin yoğun kokusunu hafifletebilirsiniz. Haşlama esnasında yağ eklemeyiniz; çünkü etin kendi yağı, ete lezzetini verecektir.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Pişireceğiniz parça et sertse, daha önceden sirke ve zeytinyağıyla ovarak bir gece, bütün gece olmasa bile, hiç olmazsa birkaç saat bekletmenizde yarar sağlayacaktır.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur.
zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Süt ve sirke ete harika bir yumuşaklık kazandırıyor. Et piştiğinde asla sirke kokusu olmuyor. Hazırladığımız sosun içinde etlerimizi 4 saat buzdolabında marine etmeniz yeterli olacaktır.
Etin üzerine kekiğimizi, sütümüzü ve sirkemizi ekleyelim (süt ve sirke yumuşak olması için kekiğin önce eklenme sebebi ise hem eti yumuşatması hem de kokusunu alması için), kapağını kapatalım. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. (Suyunu çekince sertse kaynar su ekleyip tekrar pişirebilirsiniz).
Etiniz oda ısısındayken (buzlu ve donmuş şekilde olmamalı) bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine su ilave edin. Ocağın üzerine alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Eğer kemikli ya da büyükçe bir etiniz varsa suyu ekleyip ocağın üzerine aldıktan sonra ara ara kontrol ederek 1 - 1,5 saat arasında pişirin.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Et haşlama terbiyesi için bir kaseye 1 yumurta sarısı, yarım limonun suyu, 1 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı haşlama etin suyundan ekleyin.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin. Taze et kırmızıdır, bayat et kötü kokar.
Tuzlama: Etinizin tuzlayıp 2 saat kadar bekletmeniz yumuşatma konusunda iyi bir sonuç verecektir. Çünkü tuz, etin protein yapısında tepkime yapar ve etin yumuşamasına yol açar. Etinizde fazla tuz olmaması için 2 saatlik bekletmenin ardından etinizi suya tutabilir ve peçete ile kurulayabilirsiniz.
Bu yüzden et pişirirken orta ya da ortanın altında sıcaklığı tercih edin ve pişirirken tencerenin kapağını kapatın. * Fırında et pişireceğiniz zaman yüksek ısı yerine 180-200 derecede pişirmeyi tercih edin ve ara sıra etlerin üzerine fırça ile biraz yağ sürmeyi unutmayın.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Et haşlama veya pişirme sırasında yapacağınız birkaç ufak dokunuş ile yumuşacık ve lezzetli etleriniz olacak. Haşladığınız bu etleri, sonrasında etini veya haşlama suyunu kullanarak yemeğinizi yapabileceksiniz. Öncelikle dana eti ile koyun etinin haşlanmaları biraz farklıdır.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri