Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Etin çabuk pişmesi için tuzunu et piştikten sonra ilave edin.
Ete tabii ki de tuz atılır :) Fizikte osmoz kuralı der ki; tuz, içine giren her şeyin suyunu çeker. Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapılacak et tuzlanarak ocağa koyulduğunda, tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller.
Tuzu ete pişirmeden önce atmanız gerekiyor. Çünkü tuz, etin içindeki nemi çeker ve lezzetleri konsantre eder ve doğal tuzlu bir su yaratır. Etlerini pişirmeden 24 saat önce tuzlayabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Yağı tavanın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayıncaya kadar ekleyin. Yağ çok hızlı ısınacak bu nedenle sıçramalara dikkat ederek tuzladığınız etleri tavaya alın. Tavada ilk yüzü kızaran etin diğer yüzünü çevirin. İki yüzüde pişen bifteği kekik ve karabiber serperek servis yapın.
Birkaç Damla Sirke Eti Yumuşatır, Pişirme Süresini Kısaltır!
Son olarak etleriniz pişerken üzerlerine damlatacağınız bir kaç damla sirke, hem etlerinizin yumuşacık olmasını hem de çok daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Et tam pişmeden tuzlamak
Kavurmanın sert olmasına yol açan büyük hatalardan biri de eti tam pişmeden tuzlamaktır. Pişmeden tuz atmak etinizin sertleşmesine sebep olur. Bu yüzden kavurmanız piştikten sonra hatta ocaktan almadan hemen önce tuzlarsanız etiniz yumuşaklığını korur.
Bu sebeple kısık ateşte pişirilmelidir. Yani kavurma gibi et, tüm suyu çekip kendi yağı ile bırakılmaz. Yine 1 kilo ete 11 gram kaya ya da deniz tuzu ilave edilmelidir.
Ete tuz atılmalıdır. Izgara yada tava yaptığınız eti ocağa koyunuz. Tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engelleyecektir buda hem tüm tadı olan suyunun içinde kalmasını hem de yumuşak pişmesini sağlayacaktır. Bu yüzden ızgara ve tava etler mutlaka kaya tuzu ile tuzlanmalıdır.
Etin marine edilmesi de lokum gibi olmasına yardımcı olacaktır. Süt, zeytinyağı ve baharatlarla marine ederek dilediğiniz kıvamda ve lezzetli bir et elde edebilirsiniz. Ayrıca marine ederken süt kullanırsanız, etiniz daha da yumuşak olacaktır. Eti buzdolabında çıkarır çıkarmaz pişirmeyin.
Dana ne kadar yaşlanmışsa, yağının rengi de o kadar sararır. Yoğurt suyu ile terbiye edebilirsiniz.. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır. Etin terbiyelendikten sonra en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmesi lezzetini arttırır ve daha kolay pişmesini sağlar.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli bonfilenin kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1 parmak kalınlığında bonfile ortalama 3 dk, daha kalınsa 5 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Tavada Pratik Et Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? İnce ince ve uzun uzun doğradığımız etlerimizi bir kabın içinde iyice tuzlayıp, kekikle harmanlayalım. Isıttığımız tavaya tereyağı ve sıvı yağını ekleyip erittikten sonra, etlerimizi tavaya dizelim. Sıcak sıcak servis tabağına alıp, afiyetle yiyelim.
Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Eti fırında pişiriyorsanız fırının sıcaklığını 180-200 derece arasında ayarlayın. Ete tuzu piştikten sonra ilave edin.
Isınan tavaya veya ızgaraya eti bırakın ve her bir yüzeyini 2 defa olacak şekilde yaklaşık 2.5 dakika pişirin. Tavada etin kalacağı süre toplamda 10 dakika olacaktır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Marine edilen et oda sıcaklığına ulaşana kadar dışarıda bekletilir. Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir. Etler piştiği zaman ancak bu şekilde lokum gibi olur.
Çok pişirme durumunda, özellikle etin içindeki tüm sıvının kuruması, hem etin daha kuru ve sert, tabiri caizse kayış gibi olmasına sebep olacak, hem de lezzetin en önemli parçası olan suyu da yok edecektir. Etin daha sulu olması için yapılabilecek bir şey de, pişirmeden bir saat önce etin üzerine tuz serpmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri