Etleri haşlarken etlerin en az 3-4 parmak kadar üzerinde su ekleyin.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Olur da pişmemişse, su eklemeniz gerekirse mutlaka sıcak su ekleyin. Sıcak görmüş ete soğuk su eklenirse sert olur. Haşlamada da aynı ilke geçerli. Tencereye eti koyup, üstüne soğuk su döküp haşlama yapılmaz!
Haşlama ile etler daha yumuşak, damak tadına uygun ve sindirilebilir hale gelir. Sıcak suda haşlama: Etler kaynayan suyun içerisine ilave edilerek pişirilir. Pişirme süresi soğuk haşlamaya göre daha kısadır. Besin değeri daha fazla korunur.
İlgili 35 soru bulundu
Haşlama: Etin üzerini örtecek kadar su konulur, tuz en son aşamada atılır. Lezzetli olması için havuç, patates, kereviz sapı, soğan ile pişirilir.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır. Bazı haşlamalarda en son terbiye eklenir. Un, limon suyu ve yumurta sarısı.
Etin büyüklüğüne göre üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediniz ve düdüklü tencerede ise 30 dakika kadar; normal tencerede ise 70 dakika kadar kaynatınız.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Etlerin yumuşamasına yakın doğranmış patatesleri, soğan ve sarımsakları tencere içine ekleyin. Daha sonra havuçları ve damak tadınıza göre tuz ve karabiber koyup, hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayana kadar orta ateş üzerinde yaklaşık 30 dakika pişirin.
Olur da pişmemişse, su eklemeniz gerekirse mutlaka sıcak su ekleyin. Sıcak görmüş ete soğuk su eklenirse sert olur. Haşlamada da aynı ilke geçerli.
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Haşlarken içerisine birkaç diş sarımsak atmak haşlamayı lezzetlendirecektir. Dana etini düdüklü tencerenin içerisine koyun ve üzerini 4 parmak geçecek şekilde su ile doldurun ve haşlayın. Etinizi pişirirken aroma katmak istiyorsanız, tencerenin içerisine karabiber tohumu ya da defne yaprağı ekleyin.
Ortalama olarak bir etin pişirilme süresi yarım saat ve bir buçuk saat arası sürmektedir.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır. Düdüklü tencerede kemikli et yemeğini servis tabaklarına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Eğer etleri sebzeyle pişirmek için, kemikli etleri pişirmeye başladıktan yirmi dakika kadar sonra sebzeler içerisine atılır ve tuz atılır. Et haşlanırken başta atılan tuz eti sertleştirir, et piştikten sonra sunulmadan evvel atılan tuz da işlemez ve tadını iyileştirmez.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Sıcak su ekleyin ve haşlamaya bırakın. Haşlanan etlerin içine küp küp doğradığınız sebzeleri, tuz ve karabiberi ilave edin. Ardından bu şekilde etler ve sebzeler yumuşayana kadar ortalama 40-45 dakika pişirin.
Kemikli etleri yarım saat suda bekletin kanı çıksın. Sonra iyice yıkayıp süzün. Düdüklü tencereye alın üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edip defne yaprağı ekleyin . Kapağını kapatıp düdüğü çaldıktan sonra altını kısıp kısık ateşte 1 saat pişirin.
Haşlama Et Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 89 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 220 gramlık miktarında Haşlama Et 196 kalori bulunmaktadır. Haşlama et; yağlı kısımları ayrılarak yenildiğinde sağlıklı bir et yemeğidir.
Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Etleri yumuşayan soteyi, lezzetli suyuyla birlikte servis tabaklarına alın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!
Peki etin piştiğini nasıl anlarız? Pişmiş etin sırrı damak tadınıza göre, onu ne zaman ateşten alacağınızla ilgili bir durumdur. Eğer ızgara etini az pişmiş seviyorsanız pişirme süreniz kısa olmalıdır. Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri