Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı Türk, "Dana etlerimizi biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
Kavurma yaparken etin kendi suyu var diye düşünüp, pişme sırasında su eklememek de kavurmanızın kurumasına yol açabilir. Etiniz kendi suyunu çektikten sonra daha tam pişmemişken 1 bardak kadar su eklemenizde fayda var.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin.
Unutmayın, et yavaş piştiği zaman suyunu salar; suyunu kaybeden et lezzetini de kaybeder. Bu sebeple etin hızlı ve yüksek ateşte pişmesi ete lezzet katacaktır. Eti pişirirken önce bir yüzünü, sonra diğer yüzünü pişirmelisiniz.
Olur da pişmemişse, su eklemeniz gerekirse mutlaka sıcak su ekleyin. Sıcak görmüş ete soğuk su eklenirse sert olur. Haşlamada da aynı ilke geçerli. Tencereye eti koyup, üstüne soğuk su döküp haşlama yapılmaz!
İlgili 16 soru bulundu
Yumuşak Et Pişirme Püf Noktaları
Güzelce marine etmeli ve marinasyonun yanı sıra minimum 3 saat bekletmelisin. Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Eti kısık ateşte kavuruyorsunuz
Eğer kavurma yapacaksanız yüksek ateşi tercih etmelisiniz. Kısık ateşte kavurmak etin sulanmasına neden olacaktır. Eti kendi suyunda ve yağında pişirmek ise en doğru seçim.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Steak ürünlerinde etin içindeki yağ dokusunun mermerimsi bir yapıya sahip olması gerekir, böylece et pişerken kasılıp sertleşmez. (Aşağıdaki fotoda olduğu gibi) Et yüksek oranda sıvı içeren bir yapıya sahiptir, ete tadını içindeki bu sıvı verir.
Dana kuşbaşı pişirirken mühürleme sonrası bir su bardağı sıcak su ekleyerek pişirirseniz uzun sürede pişen dana etini daha yumuşak bir şekilde pişirmiş olursunuz. Püf noktalarını bir kenara aldıktan sonra uygulamaya geçebiliriz.
Tuzu ilk aşamada atıyorsunuz
Birçok insan et kavururken ya da farklı yöntemlerle pişirirken etin üzerine tuz atıyor. Böylelikle et o yumuşak dokusunu kaybederek sert bir hale geliyor. Mümkünse eti ocaktan almadan kısa bir süre önce en son aşamasındayken tuz atın.
Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Genelde bağ dokusu fazla olan etlerin sulu ısıda, az olanların ise kuru ısıda pişirilmesi gereklidir. Kuru ısıda pişen ette, ısı yükseldikçe su kaybı artar ve kurur. Kuruluğu önlemek ve pişirmeyi tam olarak sağlamak için etler ortaya yakın ısıda etin iç kısmındaki ısı en az 75 °C ye ulaşana kadar iyice pişirilmelidir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
İyice ısındıktan sonra kuşbaşı etleri düdüklüye alın ve mühürleyin. Etler suyunu salıp çekene kadar kavurun. Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın.
Etlerin rengi değişip, suyunu salana kadar sürekli karıştırarak, kavurun. Diğer tarafta 2 adet orta boy soğanı 4 parçaya bölüp, etlerin üzerine ekleyin. Ardından 1 baş sarımsağı da ayıklayıp, etlerin üzerine serpiştirin. Daha sonra etlerin üzerine 1 şişe maden suyu dökün.
blog/ MALZEMELER; 0,5 KG dana eti 2 orta boy soğan 4 diş sarmısak 1,5 yk tereyağ tuz-karabiber YAPILIŞI; - Soğanları kalın yuvarlak şeklinde doğrayın. - Soğanları tencerenin dibine dizin. - 2 parça 1 porsiyon olacak şekilde etlerinizi parçalayın. - Etleri soğanların üzerine dizin. - Diğer malzemeleri ekleyin. - Kısık ...
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı
O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir.
Birkaç Damla Sirke Eti Yumuşatır, Pişirme Süresini Kısaltır!
Son olarak etleriniz pişerken üzerlerine damlatacağınız bir kaç damla sirke, hem etlerinizin yumuşacık olmasını hem de çok daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
Etler ay çiçek yağıyla yağlanıp üzeri tuzlanır. Yüksek ateşli tavada et üç dakika kadar pişirilir. Sonra ateş orta dereceye alınır ve etin içinin pişmesi sağlanır. Yeterince piştikten sonra iki dakika dinlendirilir.
Özellikle asit özelliği olan limon, sirke gibi bir malzemeyle hazırlayacağınız marine sosları etin dokusunu parçalayıp lezzetini artırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri