Glütensiz Beslenirken Güvenle Tüketebileceğiniz Gıdalar
Glütensiz bir diyette, doğal olarak glüten içermeyen gıdaları güvenle tüketebilirsiniz. Doğal olarak glüten içermeyen gıdalar et, balık, pirinç, patates, mercimek, meyve ve sebzelerdir.
Ayva, kabak gibi meyve tatlıları tercih edilebilir. Buğday nişastası ve glutenli un içermeyen sütlü tatlılar da çölyak hastaları tarafından tüketilebilir. Tatlı, kek, kurabiye yapımında fındık ve badem unu, karabuğday unu, glutensiz yulaf unu gibi unlar tercih edilmelidir.
Glutensiz gıdalar konusunda verilebilecek ilk örnekler kuru baklagiller olabilir. Güvenilir olan kuru baklagiller ailesine ek olarak pirinç, pirinç unu, mısır unu, kinoa, amarant, karabuğday, yulaf( eğer çapraz bulaşma yoksa) gibi besinler glüten içermez.
Tüm işlenmemiş kabuklu kuru yemiş türleri, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve badem.
İlgili 22 soru bulundu
Ceviz, fındık, kabuklu yer fıstığı, kaju gibi yemişler doğal olarak glütensizdir.
Tüm işlenmemiş, kabuklu kuru yemiş türleri yer fıstığı ay çekirdeği kabak çekirdeği badem (Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuruyemişler gluten içermektedir).
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
Tüm yeşil kahveler doğal olarak glüten içermez. Kavururken bile glüten olmaz ve bu madde hiçbir kahveye eklenmez.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (tahıl, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketilmemesidir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Pek çok kişi için faydalı olabilen gluten proteini çölyak hastaları için risk arz eder. Patates tahıl ürünü olmadığı için nişasta içeren faydalı bir sebze olduğundan dolayı gluten içermez.
– Çavdar, arpa. – Sirke (tam damıtılmış sirkeler gluten içermez).
Gluten içermeyen ürünler arasında mısır, beyaz pirinç, soya, karabuğday, patates, nişasta, soya fasülyesi, keten tohumu, mercimek, fasulye, nohut, fındık, fıstık, badem, ceviz, meyveler, sebzeler, klasik peynir, mandıra sütü, kefir, yoğurt, turşu, boza, sirke, nar suyu, yağ, bal, reçel, her türlü bakliyat ve bakliyat . ...
Süt, doğal haliyle gluten içermediğinden laktozsuz sütte de gluten bulunmuyor.
İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Düşük şeker oranına sahip avokado, limon, misket limonu glütensiz meyveler arasındadır. Bununla birlikte üzüm, kayısı, mango, papaya, kavun, ananas ve kuru erik de glütensiz meyvelerdendir ancak bu meyvelerin ölçülü olarak tüketilmesi önemlidir.
Çikolata ve bitter çikolata saf haliyle gluten içermez. Ancak birçok çikolata türü üretilme biçimleri veya katkı maddeleri nedeniyle gluten içerebilir. Çikolata işlenirken içerisine diğer bileşenler girer. Süt, tuz ve şeker gibi bileşenler çikolata üretilirken kullanılır.
Gluten hassasiyeti tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Glutensiz diyet uygulanırken beslenme programına %100 sadık kalınmalıdır. Az miktarda gluten tüketimi bile hastalığı tetikleyerek kronik hâle getirebilir. Bağırsaktaki villusların tamamen iyileşmesi ise iki yıldan fazla sürer.
Çiğ olarak tüketilen çerezlerde gluten bulunmadığı için çölyak hastaları için herhangi bir risk faktörü oluşturmamaktadır.
Çölyak, genel olarak tahıl ürünlerindeki glüten proteinine karşı vücudun alerji geliştirmesidir. Çölyak hastaları glüten içeren hiçbir besini sindiremezler. Kronik bir alerji türü olan çölyak ömür boyu devam eder.
Bir glutensiz diyet listesi içerisinde şunlar yer alamaz: Buğday, arpa, çavdar, yulaf (bazı özel işleniş ile biçimleriyle üretilenler hariç), hamur işleri, hazır çorba ve bulyonlar, kahvaltılık gevrekler, malt ve malt aromalı içecekler, irmik, makarna ve şehriye.
Glutensiz Besinler Nelerdir? Pirinç, mısır, nohut, darı, kara buğday, amaranth, kinoa gibi gıdalar glutensizdir. Ayrıca raflarda yer alan ve üzerinde 'Glutensiz' ibaresi bulunan un, makarna, şehriye, çikolata, kraker ve irmik gibi besinler glütensiz beslenmede tercih edilebilir.
2) Glutensiz Kalmak Kilo Kaybına Yol Açacaktır
Porsiyon boyutlarınızı, glutensiz ürünlerinizdeki kalorileri kontrol etmezseniz ve yeterince lif tüketmezseniz kilo alma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri