Et suyu ya da bulyon, kemiklerin, etlerin, balıkların veya sebzelerin kaynatılmasıyla elde edilen sudur. Bulyon adı, kaynama anlamına gelen "bouillir" kelimesinden türemiştir. Yalnız yenebilir, ancak en çok çorba, piatto, qarnir, gravy ve sos gibi başka yemekler hazırlamak için kullanılır.
Eti düdüklü tencereye alın. Soğanı sarımsakları, havuçları, kereviz sapları, maydanozu ve karabiberi ekleyin. 3 litre sıcak su ilave edip. Düdüklüde dağılana kadar pişirin.
Stoklar veya diğer bir tabirle “aromalı sıvılar” yemeklerin, sosların lezzetini arttırmak için kullanılır. Stok, et suyuna kıyasla biraz daha yoğun kıvamdadır; çünkü eklemlerdeki ve kemiklerdeki bağ dokulardan gelen bir tür protein olan kolajen, stokun oda sıcaklığında jelatinimsi bir kıvam almasını sağlar.
Stoklar genelde et, tavuk, balık ve sebzelerden yapılır. Kemik ve sebze suları, başta çorbalar ve soslar olmak üzere mutfakta çok çeşitli yerlerde kullanılan, tatlandırılmış, aromatiklerle zenginleştirilmiş sıvılardır. Stoklarda koyulaşma, kemiklerde bulunan proteinlerin erimesi ve jelatine dönüşmesi ile oluşur.
Uluslararası mutfaklarda kullanılan stoklar, temel olarak dört tanedir. Kahverengi stok (basic brown stock), beyaz stok (white stock), balık (fish stock) ve tavuk stok (chicken stock), elde edilen temel et sularıdır. Bu temel et sularının kullanıldığı yerler, kullanılacağı ürüne göre farklılıklar göstermektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Et suları dana ya da koyun kemiklerinin, deniz ürünlerinin (fileto edilen balık kılçıkları ya da kabuklular) çeşitli sebzeler ve otlarla haşlanmasından elde edilir.
STALK YAPMAK NE DEMEKTİR? Sosyal medya hesaplarından gizlice bir başka hesaba bakmak stalk olarak adlandırılıyor. Farklı alanlara göre farklı kullanımları olan stalk kelimesinin mantığında bir işi fark ettirmeden, gizli bir şekilde yapmak vardır. Stalkladığınız kişiler ünlü, yakın arkadaş, akraba olabilir.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
İşletmelerin üretim yapabilmek için elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul ve mamullere stok denir. Şirketler için önemli maliyet kalemlerinden biri olan stok, ihtiyaç halinde elde bulunmazsa ya da gereğinden fazla depo edilirse, işletmenin harcamalarını artırır.
Kemik Suyu Çok Önemli Vitaminler ve Mineraller İçerir
Kemik suyunun besleyicilik kalitesini oluşturan; hayvan kemiklerinde bulunan kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ve iliklerde bulunan A vitamini, K vitamini, çinko, demir, selenyum mineralleri ve omega 3 omega 6dır.
Muhasebede stok çeşitleri kendi içinde hammadde, mamul ve yarı mamul stoku olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Stokların işletmeye girişi ve çıkışı arasındaki gün sayısını ifade eder. Başka bir ifadeyle stokların bir yıl içerisinde kaç günde bir yenilendiğini göstermektedir.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Etin vakumlanarak bekletilmesi, daha hızlı yumuşamasına ve dinlenmesine neden olur. Dry aging ise 0 derece ve %70 nem kontrollü, hava sirkülasyonu olan dolaplarda bekletilir. Bu şekilde etin havayla olan teması kesilmez ve etin içindeki enzimler eti yavaş yavaş parçalanmaya yani yumuşamaya başlar.
Balık Stok Nedir? Stoklar veya aromalı sıvılar, yemeklerin ve sosların lezzetini arttırmak için kullanılır. Stokları yoğunlaştırmak için “çektirme” denen kaynatarak sıvı azaltma işlemi uygulanır, böylece sıvı azaldıkça stok aroması yoğunlaştırılmış olur. Stok hazırlanırken baz ürün olduğu için tuz kullanılmaz.
Eğer stok tutulmazsa olası bir aksaklıkta üretim ilerleyemez ve talep karşılanamaz. Bu da işletmenin itibarına zarar verecek, müşteri kaybı yaşatacak hem de ciddi maddi kayıplara sebep olacaktır. Çok fazla stok tutulduğunda depolama, elden çıkarma gibi problemler ortaya çıkacaktır.
JIT(Just-in-time) kavramı, sıfır stok olarak da bilinmektedir . Japon yöneticilerine göre JIT, daha düzgün üretim akışları sağlayan mamül ve üretim süreçlerinin, sürekli olarak gözden geçirilip iyileştirilmesine imkân sağlayan bir yaklaşımdır.
Kemik suyu çok fazla tüketilmediği sürece zararı yoktur. Fakat aşırı şekilde kemik suyu içmek, kalp damarlarının sağlığını ciddi bir derecede etkiler. Erken yaşta kolesterol hastalıklarına yol açar. Bu yüzden her gün kemik suyu içmek size yarardan çok zarar verecektir.
Keza hayvan kemiği kullanılarak hazırlanan ilik suyu yüksek oranda kolesterol içerdiği için bu rahatsızlığı olan kişilere zarar verebilir. Aynı zamanda damar ve kalp rahatsızlığı bulunan kişiler günlük tüketim miktarını ok abartmamalıdır. Yağ bakımından çok zengin olduğu için damar tıkanıklığına sebep olabilir.
Kasabınızdan ücretsiz alabileceğiniz ilikli kemik ile basitçe kemik sularını hazırlayabilirsiniz. İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
Paylaşmış olduğunuz çok eski bir fotoğrafınızın o kişi tarafından beğenilmesi, size gönderilen ve anında geri çekilen takip istekleri veya sosyal medya aracılığı ile paylaştığınız hikayeye gelen ifade gibi olaylardan hesabınızın bunları yapan kişi tarafından stalklandığını anlayabilirsiniz.
Tavuk parçalarını yıkayıp tencerede sadece üzerini geçecek kadar su koyun, yüksek ateşte bir taşım kaynatın suyunu dökün. İri doğranan sebzeleri, havuç ve kereviz saplarını tencerede az yağda terletin. Tavuk kemiklerini, soğuk suyu, baharatları ve sarımsakları ekleyerek 1,5 saat düşük ısıda tıngırdatarak pişirin.
Dilimize İngilizceden geçen Stalk sözcüğü sessizce yaklaşmak, gizli bir biçimde takip etmek şeklinde açıklanmaktadır. Habersizce takip işini yapan kişiye stalkçı veya stalker denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri