Hazırladığınız sütlü sos karışımını etin üzerine yavaşça dökün. Sosu etlerin her yerine gelecek şekilde yayın. Etlerin üzerini kapatıp, buzdolabında en az 2 saat en çok 1 gün dinlenmeye bırakın.
Bifteği öncelikle bir kaba alıp süt, kekik, karabiber, zeytin yağı ve soğan doğrayıp en az 2 saat dinlendiriyoruz . Ben bir gece dinlendirdim. Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz.
Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz. Döküm Bir tavayı önceden ısıtıp etlilerimizi mühürlüyoruz. Bu sayede etlerimiz suyunu kaybetmediği için sertleşmemiş oluyor.
Etinizi Dinlendirin
Yemek için sabırsızlansanız da hazırladığınız marinasyonda etinizi buzdolabında en az 8 saat dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. En ideal süre ise 24 saattir.
Etin marinasyon süresi 2 ile 24 saat arasında olmalıdır. Eti paket ya da poşetinden çıkarırken üzerindeki marine sosunu akıtın. Pişirmeden önce etin oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyin. Kullanacağınız et için marinasyona gerek olup olmadığı o etin sertliğine ve hedeflediğiniz tat ve dokuya bağlıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Asitler protein ile reaksiyona girip eti yumuşatır. Aslında bir nevi ateşin yaptığı gibi pişirir.
Et terbiyesinde süt mü yoğurt mu? Marine etmek için süt, soğan, yoğurt kullanılmalıdır. Bu malzemeler asitli olduğu için etin içindeki sinirleri çürütür ve ete lezzet katmaktadır. Et marine edilmeden önce dinlendirilmelidir.
Kuzu kuşbaşı şiş için tuz, süt ve sıvı yağ harmanında iki gün bekletmek gerekir.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Bu dolap içinde et 1 ay bozulmaz aksine aroma ve yumuşaklık kazanır. Tabii dinlendireceğiniz etin dinlendirmeye değer olması, yani yağlı olması gerekir.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Olur da pişmemişse, su eklemeniz gerekirse mutlaka sıcak su ekleyin. Sıcak görmüş ete soğuk su eklenirse sert olur.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Etin buzdolabı sıcaklığında çözülmesi 24 saati bulacaktır. Çözüldekten sonra 2-3 gün daha buzdolabı sıcaklığında bozulmadan etinizi saklayabilirsiniz.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
Dondurmayın!: Marine ettiğiniz eti derin dondurucuda saklayıp daha sonra pişirmek iyi bir fikir değildir. Dondurup tekrar çözülmeye bıraktığınız et sulanır ve kıvamı bozulur. Tuz ve Sirke Kullanın: Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Yoğurt suyu ile terbiye edin. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır.
Dana bifteği de marine etmek için diğer et çeşitlerinde olduğu gibi asit, yağ ve aroma vericilerden faydalanmak gerekir. Dana biftek marinesi için yağ kullanacaksan genellikle zeytinyağı tercih edildiğini bilmelisin şefim. Asidik olarak ise soğan ya da sarımsak, limon ya da sirke kullanabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri