Bıçakla kesilirken bile dikkat edilmeli, ete her dokunuşta sıvı kaybeder. Annelerimizin et suyunu salsın çeksin yöntemi tamamen yanlıştır. Et suyunu salar ancak çekmez, buharlaşıp gider, dolayısıyla lezzeti de buharla uçar.
Zaten 5 dakika içerisinde et suyunu bırakacaktır. Tabi bu süreçte aralıklarla karıştırarak, etin tavaya değen yüzeyinin çok pişmesini engelliyoruz. 10 dakika içerisinde etiniz bıraktığı su içerisinde ön pişim/haşlanma evresine geçmiş oldu. 15. Dakikada artık suyunu çekmiştir.
Kavurmanız kuru oluyorsa sebebi tencerenizi tam kızdırmadan pişirmeye başlamanız olabilir. Bu durum etin suyunu dışarı vermesine ve kurumasına neden olur. Eğer tencereyi güzelce ısıtırsanız, etiniz suyunu içinde tutar ve kavurmanız yumuşak, sulu ve lezzetli olur.
Et suyunu çeker mi? Et suyunu salar ancak çekmez, buharlaşıp kaybolur, yani et suyunu çekmiyor lezzeti de buharla gidiyor..
Unutmayın, et yavaş piştiği zaman suyunu salar; suyunu kaybeden et lezzetini de kaybeder. Bu sebeple etin hızlı ve yüksek ateşte pişmesi ete lezzet katacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Suyunu salmayacak etin yapısı bozulmayacak.”
Sıcak suyla yıkamak etinizin hafifçe pişmesine, doku ve kıvam kaybetmesine dahi neden olabilir. Suyun içinde tuzla etinizi bekletmeyin. Bu da etinizin tadının bozulmasına neden olacaktır. Oda sıcaklığında üzeri açık bir biçimde eti bekletmek daha fazla bakterinin ve mikrobun çoğalmasına neden olabilir.
Et kendi suyunu salar ve yavaş yavaş suyunu çeker. Kendi suyunda piştiği için bu aşamada yağ kullanılmaz. Bu sırada soğan, sarımsak ve biberler resimdeki gibi doğranır. Et suyunu çektiğinde tencereye bir yemek kaşığı tereyağı ve iki yemek kaşığı sıvı yağ dökülür ve etler karıştırılır.
Rosto et pişirdikten sonra dilimlemeden önce saldığı suyu geri toplaması için 10 dakika kadar dinlendirin. Etin suyunu içine hapsetmek için en çok tercih edilen yöntem mühürlemedir. Isıtılmış tavada etin dış yüzeyinin kabuklanması anlamına gelir.
Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler. Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır. Etin yüzeyinde bir şeyler varsa et cımbızı ile alabilir, kesebilirsiniz.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Büyük parça etler hayvanların but, boyun, kol ve omuz bölgelerinden alınır. Bu bölgeler kaslı dokulardan ibaret olduğu için genellikle sert olur. Pişme öncesinde ve eti pişirirken doğru yöntemleri uygulamazsan çiğnemesi zor, lastik kıvamında etler hazırlamış olursun.
Sularını saldıkça etleriniz sertleşecektir. Bu aşamadan sonra bir süre kavurun ve soğan, domates gibi malzemeleri hemen ardından üzerine ekleyerek pişirin. Eti mühürleyerek kavurma yaptığınızda aslında yumuşacık etlerin de sırrını öğrenmiş olacaksınız.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Kemik suyunu hazırlarken içerisine soğan, sarımsak, zerdeçal, karabiber, tuz ve defne yaprağı gibi malzemeler ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz. Böylece hem lezzet açısından daha kolay tüketebilir hem de besleyici değerini artırmış olursunuz.
Uzun pişirilme sürecinin ardından, ilikli kemikli etin mucizevi şifalarla elde edilen suyuna et suyu veya kemik suyu denir. Hazırladıktan sonra ister o an yapılacak çorba veya yemeklere tat verir, isterseniz de dondurulup buzluğa atılabilir.
Hazırlanışı Etler kuşbaşı doğranır, önce suda kaynatılır sonra iyice haşlanır ve suyu süzülür. Başka bir tencerede et yağları iyice kızdırılır.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Beslenme konusunda bilmemiz gerekenlerden birinin de su tüketimi. Kurbanlık etimizi yediğimizde yemekle beraber su içmemeliyiz. Yemek yedikten sonra en az 2 saat su içmemeye özen göstermeliyiz.
7- Yemeğimizin piştiğinden emin olduktan sonra son olarak 1 tatlı kaşığı tuzu ilave ederek bir iki tur karıştıralım ve ardından ocağı kapatalım. 8- Etli mantar soteyi üzerine isteğe bağlı kıyılmış maydanoz serperek servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Et pişerken mümkün derece tencerenin kapağını kapalı tutmalı ve yine sivri ya da delici aletlerle ete müdahale etmemelisin.
Normal tencerede eti haşlarken üzerinde oluşan köpükleri alırsanız; etin lezzetini tam olarak alabilirsiniz. Haşlama suyuna bir tutam karbonat ile etler daha yumuşak kıvamda pişer.
Hava almayacak şekilde ambalajlanmış olan dondurulmuş etler ambalajlarına zarar gelmeden soğuk su içine koyularak da çözülebilir ancak bu yöntemde koyulduğu suyu her yarım saatte bir değiştirmek gerekiyor. Ancak, en sağlıklısı eti ne zaman pişirecekseniz bir gün önceden buzluktan alıp buzdolabına geçirilmesi olacaktır.
Kemikli etler öncelikle birkaç saat suda bekletilerek yıkanır. Daha sonra Düdüklü tencerede orta boy doğranan patatesler baharatlar eklenir ve kemikli etler 1 saat kaynatılır. Tuzunu önceden atmayınız etin pişmesini geciktirir.
Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri