Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Peynir, yoğurt, kefir ve süt, et dışı protein kaynakları grubunda yer alır. Orta zincirli yağ asitlerinden zengin olan bu grubun yağ asitleri karaciğer dostudur. Miktarı artırıldığında kolesterol değerlerinde yükselişlere neden olur.
Sağlıklı vejetaryen diyetinde et yerine örnek protein olarak yumurta, süt, yoğurt, peynir, kefir; bakliyatlardan özellikle yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve soya fasulyesi, sebzelerden mantar, karnabahar ve ıspanak gibi yüksek protein içerikli besinler öne çıkıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir. Kurubaklagil grubunda yer alan kuru fasulye, barbunya, mercimek, nohut, yeşil mercimek, soya fasulyesi protein ihtiyacını karşılamak için günlük beslenmede mutlaka yer verilmesi gereken besinlerdendir.
Beyaz et, kırmızı ete göre daha masum olarak kabul edilir. Bu nedenle de diyet listelerinde daha çok beyaz ete yer verilir. Beyaz et, doğru miktarda ve doğru porsiyonlarla tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
Tüm bu araştırmalar ve bilimsel veriler neticecsinde et yemezsek ölür müyüz endişesine girmemize gerek olmadığını görüyoruz. Yaşamak için ihtiyacımız olan besinleri bitkilerden alabildiğimiz gibi aynı zamanda et ve diğer hayvansal ürünleri tüketmediğimizde bunların sebep olduğu zararlardan da korunabiliriz.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Vejetaryen beslenmede diyetin temelinde kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvan etleri yerine tahıllar, kuru baklagiller, soya, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinlerin tüketilmesi gelmektedir.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
- 2007 yılından günümüze tüm bu kılavuzların önerdiği güvenli kırmızı et miktarı erişkin bir birey için günde 70 gram ya da haftada 500 gram.
Peki en çok hangi meyvede protein var? Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
2. Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Hem beyaz et hem de kırmızı et iyi birer protein kaynağıdır. Hatta en sağlıklı ve yüksek oranda protein sağlayan besinlerdir. İkisi arasındaki en önemli fark B12 içeriğidir. Beyaz etler, kırmızı etlere kıyasla daha fazla B12 içeriğine sahiptir.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Tahin pekmez yüksek kaloriye sahip olmasına rağmen bir o kadar da faydalıdır. Ölçülü şekilde tüketildiğin de kilo aldırmaz.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri