Koyun ya da kuzu eti yapacaksanız nane, bu etlerin vazgeçilmezidir. Aynı zamanda nane, verdiği aroma ve tat ile de her salataya oldukça yakışır.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
Ete özellikle de dana etine en çok yakışan baharatlarda ilk sıraları asla diğer baharatlara kaptırmayan kekik, kendine has aromasıyla hem iştah açar hem de etin tadını keskinleştirir. Hatta etle o kadar uyumlu hale gelmiştir ki kekik kokusu aldığımız zaman direkt olarak eti hatırlarız.
Limon, sirke, sarımsak, soğan gibi asit malzemeler et marinasyonu için gereklidir. Biberiye, kekik, kırmızı toz biber, karabiber, tuz, defne yaprağı gibi aroma verici baharatlar da kullanılmalıdır.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
En sağlıklı et tüketimi kesimden sonra 24 saat beklemek olsa da beklemek istemeyenler için eti karbonat ile ovma veya bir bardak maden suyunda 1-2 saat bekletmek de yumuşamasına (dinlenmesi kadar olmasa da) katkı sağlıyor.
Taze ya da Kuru Kekik: Kekik neredeyse tüm yemeklerde kullanıldığı gibi hem tazesi hem de kurusu kırmızı ete de çok yakışır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Et yemeklerine nane konur mu? Kırmızı etin hatta tavuk etinin vazgeçilmez baharatları arasında bir de köri bulunur. Koyun ve kuzu etinin olmazsa olmaz baharatlarından biri de nanedir. Aynı zamanda nane, salatalarda da sıkça kullanılır.
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
Bu yüzden yılların alışkanlığın aksine, soğanlı et yemeklerinde, önce soğanları değil, eti tencereye ya da tavaya koymak gerekir. Dibi az tutmuş et, güzelce mühürlenmiş et demektir. Yemeğin suyu ile beraber bu et hem yemeğe lezzet verecektir hem de mis gibi et kokusunun yemeğe işlemesini sağlayacaktır.
Etlere eklenecek olan tuz ve baharatlar, pişme işlemi tamamlanınca koyulmalıdır. Mümkünse etler 24 saat dinlendirilip pişirilmelidir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Izgarada pişirilen kırmızı ete, tane karabiber de çok yakışır. Ayrıca kimyon da kırmızı et ile en uyumlu baharatlar arasında sayılabilir. Haşlama et yapıyorsanız defne yaprağını mutlaka mutfağınızda bulundurmalısınız.
Kırmızı ette bol miktarda protein, demir ve çinko bulunuyor. Böylece kansızlığın önlenmesinde etkili oluyor. İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip.
Nedir? Sarımsak, kimyon, tarçın, frenk kimyonu, karabiber, tütsülenmiş toz biber, tütsülenmiş acı toz biber, kişniş, özel pul biber ve isot karışımından oluşan et baharatı tavuk ve et marine etmek için özel olarak harmanlanmıştır.
Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın. Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın. Etler kızarmaya başlayınca ocağın altını kapatın.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Son olarak damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyip, güzelce karıştırın.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri