Sadece et değil, tüm besinlerin vazgeçilmez baharatları dendiğinde akla ilk gelen tuz ve sonrasında karabiberdir. Bu nedenle et yemeklerine de en basitinden tuz ve karabiber yakışır. Makul miktarda tuz ve karabiber, etinizi tatlandırmak için en iyi seçimdir.
Tane karabiber olarak da toz karabiber olarak da dana etine lezzet vermek için kullanılabilir. Ete özellikle de dana etine en çok yakışan baharatlarda ilk sıraları asla diğer baharatlara kaptırmayan kekik, kendine has aromasıyla hem iştah açar hem de etin tadını keskinleştirir.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
Karabiber: Dana etini en basit şekilde daha da lezzetlendirecek yegâne baharat karabiberdir. Tane ya da toz formda kullanabileceğiniz karabiber, etin yumuşak bir lezzete ulaşmasını sağlar. Toz – Pul biber: Taze biber dana etine çok yakışır ama toz ya da pul biberin ete kattığı hafif acılık ve kırmızılık başkadır.
Izgarada pişirilen kırmızı ete, tane karabiber de çok yakışır. Ayrıca kimyon da kırmızı et ile en uyumlu baharatlar arasında sayılabilir. Haşlama et yapıyorsanız defne yaprağını mutlaka mutfağınızda bulundurmalısınız.
İlgili 30 soru bulundu
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Kırmızı etin terbiyesi için genellikle zeytinyağı, bitkisel yağ, salça, yoğurt, süt, soğan, sarımsak ve bazı baharatlar kullanır. Çünkü bunlar çok güçlü asitlerdir ve Özgür Şef'in deyimiyle etin lezzetini alan, çiğnedikçe ağızda büyümesine neden olan sinirlerin canına okur!
Yenibahar sarma, etli dolma ve lahana dolması gibi et yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Köfte harcına, hamburgere, pilav içlerine ve sulu et yemeklerine katılır.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir.
Kırmızı et terbiyesi için salça, zeytinyağı, süt, yoğurt, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde bekletilirse yumuşacık duruma gelir. Baharatlar da lezzetine lezzet katarlar.
Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir. Önemli olan ekşi lezzeti sevmektir.
Kuşbaşı et yıkanarak tencereye konulur, yağda pembeleşince salça eklenip karıştırılır. Tuz ve karabiber ilave edilerek iki bardak suyla iyice pişirilir.
Tarçın – Et baharatları denilince ilk akla gelen isim olmayabilir ama çubuk tarçın et yemeklerinin içine konulduğunda, çok farklı, hafif tatlı ve kendine has bir lezzet elde etmek mümkün olur. Sulu et yemeklerinin içine çubuk tarçın atarak, siz de kendi tariflerini yaratabilirsiniz.
Sumak, özellikle et ve sebze yemeklerinde limonumsu ekşi lezzetiyle mutfaklara zenginlik katmaktadır.
Mantarlı Et Sote İçin Gerekli Malzemeler 400g dana kuşbaşı et 5 yemek kaşığı sıvı yağ 1 adet soğan 2 adet yeşil biber 2 adet kırmızı biber 1 yemek kaşığı domates salçası 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı kekik 1 su bardağı sıcak su 500g kültür mantarı 1 tatlı kaşığı tuz ...
Taze ya da Kuru Kekik: Kekik neredeyse tüm yemeklerde kullanıldığı gibi hem tazesi hem de kurusu kırmızı ete de çok yakışır.
Kavurma etine lezzet katan baharatlar ise kişisel tercihe göre değişebilir. Ancak genel olarak kullanılan baharatlar şunlardır: tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik, kimyon ve sarımsak. Bu baharatlar etin suyunu çekmesine ve aromasını arttırmasına yardımcı olur.
Limon, sirke, sarımsak, soğan gibi asit malzemeler et marinasyonu için gereklidir. Biberiye, kekik, kırmızı toz biber, karabiber, tuz, defne yaprağı gibi aroma verici baharatlar da kullanılmalıdır.
- Maden suyu ile et yumuşatmayı birçok kişi bilmez. Maden suyu kırmızı et marine tariflerinde sıklıkla kullanılır. Hızlı şekilde eti marine etmek istediğinizde bir yemek kaşığı kadar karbonatla etinizi harmanlayın akabinde ise bir maden suyunu ete döküp dolapta birkaç saat bekletin.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Süt: Asitli olduğu için eti çürütür. hem dinlenir hem de yumuşar. Eti marine etmek için yoğurtta kullanılabilir.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin.
Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı
Türk, "Dana etlerimizi biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri