Bir uyarana karşı ne kadar çaba gösterirse göstersin, durumu değiştiremeyeceğini öğrenen organizmanın uyaran verilmeye devam etse bile tepki vermeyi bırakması durumudur.
Duyarsızlaşma ise bazı şeylere karşı duygularımızın ortadan kalkması demektir. Mesela, kaygı duyduğumuz şeyleri yaparak kaygımızın üzerine gidersek bir süre sonra kaygımızı yenebiliriz.
Alışma (duyusal uyum); duyu organının kendisini sürekli etkileyen uyarıcıyı bir süre sonra fark etmemesine denir. Duyarsızlaşma ise; bireyin duygusal tepki verdiği bir uyarıcı ile tekrar tekrar sürekli olarak karşılaşması sonucunda verdiği duygusal tepkinin zayıflaması.
Duyarlılık – Duyarlılaşma
Daha önce göstermediğimiz uyarana aşırı tepki göstermeye başlamaktır. Örnek olarak, bir annenin çocuğunun gık sesine uyanması. Anne olmayanlar bebek sesine tepki vermezken, ne zaman anne olur o zaman tepki vermeye başlarlar.Duyarlılık kazanırlar.
Duyarsızlaşma bozukluğu, kişinin kendisi ile olan bağını yitirmesi anlamına geliyor! Bu bozukluğa sahip olan kişiler kendilerini hem vücutlarından hem de bedenlerinde kopuk hissediyorlar! Yani kendi benliklerine karşı yabancılaşıyorlar!
İlgili 16 soru bulundu
Bu duyarsızlaştırma işlemini iki şekilde yapabiliriz: Birincisi Davranışçı Terapi'nin sistematik duyarsızlaştırma tekniği ile, ikincisi EMDR adı verilen göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme tekniği ile.
Toplumu oluşturan geleneklere, toplumun güncel sorunlarına ve toplumu sürdürecek tahayyüllere karşı gelişen yoğun ilgisizlik hali, toplumsal duyarsızlaşma olarak kabul ediliyor.
Bir yılan fobisine yardımcı olmak için hayal edilen uyaranlar şunları içerebilir: bir yılan resmi; yakındaki bir odada küçük bir yılan; tam görünümde bir yılan; yılana dokunma vb. hayal edilen ilerlemenin her adımında, hasta bir gevşeme durumundayken uyarana maruz bırakılarak fobiye duyarsızlaştırılır.
Duyarlılık(Hassaslık)
Birimler arasının küçük olmasıdır. Birim sayısının fazla olmasıdır.
Duyusal adaptasyon, duyu reseptörleri uzun süre uyaranlara maruz kaldığında meydana gelen bir olaydır. Uyarana bağlı olarak, reseptörler yanıt verme yeteneklerini artırabilir veya azaltabilir ve uyarana karşı gelişmiş veya azalmış bir duyarlılık geliştirebilir.
Uyaran aynı şiddette verildiği halde tepkinin başlangıçta çok şiddetli olması halinde azalmasına alışma denir.
Örneğin babasından sürekli azar işiten bir çocuğun bir süre sonra uyarılara hiç aldırış etmemesi gibi psikolojik uyarıcılara karşı duygulardaki zayıflama duyarsızlaşmadır. Alışma göz dışındaki bütün duyu organları için geçerlidir.
Bir uyaranın miktarı uzunca bir süre değişmediği zaman beyin dikkati daha işlevsel kullanabilmek adına bu uyarandan gelen bilgiyi bir süre sonra görmezden gelir. Buna alışma (habituation) adı verilir. Duyu reseptörlerinin miktarı değişmeyen uyarana karşı daha az tepki vermesine ise duyusal uyum denir.
Duyarlılaşma: İlişkisel olmayan öğrenmenin diğer bir çeşididir. Duyarlılaşmada, hayvan ağır bir uyaran veya durumla karşı karşıyadır. Örneğin, yırtıcı bir hayvandan korkması hayvanın yeni bir atağın habercisi gibi olan herhangi bir uyarandan korkmasına neden olmaktadır.
Bir davranış ortamda bir uyarıcı varken yapılır.Uyarıcı yokken yapılmıyorsa veya yapılmazsa o uyarıcı ayıt edici hale gelmiştir. Tepkisel koşullanmada koşullu uyarıcı neyse edimsel koşullanmada Ayırt edici uyarıcı odur.
Duyarlılık – Duyarlılaşma
Hassasiyet demektir. En ufak seslere aşırı tepki vermekte diyebiliriz. Daha önce göstermediğimiz uyarana aşırı tepki göstermeye başlamaktır.
Örnek Cümle: Sizi çevre sorunlarına karşı daha fazla duyarlı olmaya davet ediyoruz. Duyarlı Olmak Ne Anlama Gelir? Duyarlı olmak, başkalarının görüşlerini, tutumlarını ve hissettiklerini umursamak anlamına gelir.
Duyarlılık : Ölçme aracının duyarlı olması gerçek değere ulaşmamızı sağlar. 10 soruluk bir test ile öğrencinin puanını ölçmek ile 25 soruluk test ile öğrencinin puanını ölçmek farklıdır. Duyarlı olması gerçek notunu ortaya çıkarır bu da güvenirliği etkiler.
Duyarlılık (Recall) ise Positive olarak tahmin etmemiz gereken işlemlerin ne kadarını Positive olarak tahmin ettiğimizi gösteren bir metriktir. Duyarlılık değeri de False Negative olarak tahminlemenin maliyetinin yüksek olduğu durumlarda bize yardımcı olacak bir metriktir. Mümkün olduğunca yüksek olması gereklidir.
Sistematik duyarsızlaştırma, Joseph Wolpe tarafından 1958 yılında geliştirilmiştir. Belirli olaylara, insanlara ya da nesnelere karşı aşırı kaygı ve korku eğilimi gösteren ya da korkuları genelleştiren hastaları tedavi etmek için tasarlanmıştır.
Eşik yöntemi Guthrie'ye aittir. Guthrie'ye göre öğrenmenin tek yasası bitişiklik olmaktadır. Bitişikliği, bir uyarıcıya karşı yapılan tepkinin daha sonra benzer nitelikteki uyarıcıyla karşılaşılması durumunda da gösterilme eğilimi olarak tanımlamaktadı.
edimsel koşullamada bir EDİM'in kazandırılması için, edime giderek daha fazla benzeyen davranımların sırayla pekiştirilmesi.
Toplumsallaşma, kişilere hangi statülerin toplumda önemli olduğunu öğretir. Bunun yanında kişilere içinde bulundukları statüye uygun davranış kalıplarını da öğretir. Dönemler içinde mesleğe dayalı statüler farklı anlamlar kazanabilir. Örneğin, 1960'lı yıllarda doktor, mühendis, öğretmen, kaymakam prestijli statülerdi.
Toplumsallaşma, sosyalizasyon ya da sosyalleşme, toplumun mevcut değer ve normlarının bireylere öğretilmesi süreci olarak tanımlanabilir.
Toplum içinde yaşayan bireyin, karşılıklı etkileşimler ve insani münasebetler yoluyla içinde bulunduğu toplumun ahlakî değerlerini, davranış kalıplarını ve görme biçimlerini öğrenmesi ve içselleştirmesi sürecine sosyalleşme denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri