Özellikle tavuk ve et yemeklerinde zencefille harikalar yaratabilirsin. Aynı şekilde sebze sotelerinde kullanacağın bir miktar toz zencefil, yemeğine farklı bir nota ekleyecektir. Zencefil kök bir baharat olduğu için, kök sebzelerden hazırlanan çorbalarla çok iyi uyum sağlar.
Kök yumruları baharat olarak kullanılır. Zencefilden gazoz, turşu, reçel ve şekerleme yapılabilir. Mutfakta çorba, dolma, et, pilav, sebze yemeği, kurabiye ve keklere gönül rahatlığıyla katılabilir. Zencefilin yanında en çok bal kabağı tercih edilir.
Dilediğiniz tüm yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara ilave edebilirsiniz. Tek veya karışık bitki çaylarının içine ekleyebilirsiniz. Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinizde değerlendirebilirsiniz. Bal veya farklı malzemelerle karıştırarak, dahilen veya haricen kullanabileceğiniz macunlar elde edebilirsiniz.
Özellikle de et ve çorbalarda kullanıldığında uzun süre tadını hatırlatır. Et sote yaparken zencefilden baharat olarak bir çay kaşığı ekleyebilirsiniz. Sebzeli çorbalara da uyum sağlayan toz zencefil, eklendiği çorbaya hoş bir tat verecektir.
Çeşitli soslara, çorbalara, salatalara ve yemeklere lezzet katar. Bitki çaylarının yapımında ondan faydalanılır. Tarçın, rezene, kakule ve karanfil çaylarının içine katılabilir. Ekmek yapımında toz zencefil kullanımı oldukça yaygındır.
İlgili 45 soru bulundu
Zencefil bal karışımı adına yapılan ve en fazla bilinen tarif; bir tatlı kaşığı bal ile bir çay kaşığı toz zencefilin karıştırılarak hemen tüketilmesidir. Bu karışım; soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi mevsimsel hastalıklar için oldukça faydalı bir karışımdır.
Yağ yakımını hızlandırıyor ve kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor. Metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi olduğu söyleniyor. Zayıflamaya yardımcı olmasının yanında toksinleri vücuttan uzaklaştırıyor.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Kök zencefil daha çok direkt tüketim ve çayı yapılarak kullanırken, toz zencefil hamur işlerinde, yemeklerde ve salatalarda kullanılmaktadır. Toz zencefil ile kök zencefilin kullanım alanları farklı olup, faydalarında ya da zararlarında farklılıklar bulunmamaktadır.
İçmeden önce içine 1 tatlı kaşığı da bal ilave ederseniz hem çok lezzetli hem de öksürüğe karşı etkili bir çay elde etmiş olursunuz. Zencefil çayını limonlu da yapabilirsiniz. Yarım limonun suyu yine 1 sarımsak dişi boyutlarındaki zencefil için yeterli olacaktır.
Zencefil çok güçlü bir besin olduğundan sindirim sistemi güçsüz olan bireylere tüketilmesi önerilmez. Zencefil, midede yanmaya ve ekşimeye sebep olabilir. Zencefil bağırsak hastalıkları, ülser hastalıkları ve bağırsak tıkanıklığı olan hastalara tavsiye edilmemektedir.
Özellikle Hint mutfağında bolca kullanılan bir baharat olan zencefil, et yemeklerine ve çorbalara lezzet katar. Et sote yaparken bir tutam toz zencefille bambaşka bir aroma elde edebilirsin. Sebze çorbalarında rendelenmiş taze halini ya da yine toz halini kullanabilirsin.
Ardından ince doğranmış sarımsakları ve dilimlenmiş taze zencefilleri de 1 dakika soteleyin. Üzerine et suyu ve su ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Ardından kırmızı mercimekleri ekleyip yaklaşıp 25 dakika yumuşayana kadar pişirin.
Toz zencefili, balı, susam yağını ve soya sosunu pişen tavuklara ilave edin ve yüksek ateşte 2 dakika boyunca soteleyin. Dilerseniz yanında noodle ile de servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Oldukça lezzetli ve hafiftir. Öncelikle pirincimizi sudan geçirip üzerindeki fazla nişastayı alalım. Sonra tencereye sıvı yağı koyup ısıtalım ve arpa şehriyeleri kavuralım. Rengi değişen arpa şehriyelerin üzerine ıslanmış pirinci koyup kavuralım ve zencefil/zerdeçal karışımını ekleyelim kavurmaya devam edelim.
Taze zencefil çiğ olarak tüketildiğinde keskin ve hatta acı bir tada sahiptir. Bu sebeple çiğ olarak bir bardak suyun içine dilimlenip, limon ile birlikte tüketilebilir. Bunun yanında rendelenerek bal ile birlikte de tüketimi son derece yaygındır.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, zencefilin cinsel gücü arttırdığı ortaya konmuştur. Üstelik zencefilin sperm sayısını da arttırdığı söylenmektedir. Bu sebeple zencefil ereksiyon problemi yaşayan erkeklerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir yiyecektir.
Zencefil: World Journal of Sagtroenterologynin 2011 yılında yayınladığı araştırmalarda, zencefilin karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu olduğu ve tedavi ettiği ortaya çıkmıştır.
Vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Zencefil çayının faydaları arasında hastalıklardan çabuk iyileşmek için biraz ateşi yükseltme ve terlemeyle yenilenmeye yardımcı olma da vardır. Zencefil çayı diş ağrısına iyi gelir, sancıyı hafifletme etkisi vardır.
İki kişilik toz zencefil çayı hazırlamak için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 2 çay kaşığı kadar toz zencefil ekleyin. Ekledikten sonra 5 dakika kadar bekleyin. Demledikten sonra fincana alarak tüketebilirsiniz.
Hazır poşet çaylara veda edin, taze taze zencefilleri demlemek sadece 5 dakika sürüyor.
Son yıllarda artan obeziteye karşı savaş açan ve tüketildiğinde etkili olan doğal besinler bulunuyor. Bunlardan en etkili olanlardan biri zencefildir. Hem toz hem de taze olarak tüketilen zencefil ile bel ve göbek bölgesinde biriken inatçı yağlardan kurtulabilirsiniz.
Zencefil çayı içerek yavaşlayan metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Gece yatmadan 30 dakika önce içilen 1 bardak zencefil çayı, gece boyu metabolizmanızı çalıştırır ve uykuda bile yağ yakmanızı sağlar.
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan ve kışın daha sık görülen kalp krizinden koruyor. Soğuk havanın damarları büzücü etkisiyle, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri